A PSD-ben történt „fülkeforradalomnak” is köszönhető a rendelet visszavonása

Nem csak a külső, hanem a belső nyomásnak is köszönhető, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet visszavonása mellett döntöttek. A jogszabály elleni tiltakozásul még a kormány egyik tagja is lemondott. Egy volt PSD-s miniszter szerint „szervezett bűnözői csoport” irányítja a pártot és az országot.

Az utóbbi napokban a Szociáldemokrata Párt (PSD) több markáns tagja is tiltakozott a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet ellen. Volt miniszterek, jelenlegi polgármesterek szólították fel a kormányt a jogszabály visszavonására, többen ki is léptek lelkiismereti okokból a PSD-ből.

„A lelkiismeret szava”

A legnagyobb csapást kétségkívül a kormány egyik tagjának a távozása jelentette a sürgősségi rendelet „ügyének”. Florin Jianu „lelkiismeretére hallgatva” mondott le tárcavezetői tisztségéről. „Felelősségteljesen megfontoltam, mit kell tennem azért, hogy évek múlva gyermekem szemébe merjek nézni. Mondjam neki azt, hogy apád gyáva volt, olyan akciókat támogatott, amelyekkel nem értett egyet vagy azt, hogy emelt fővel távozott egy olyan történetből, amelyet nem érzett magának?” – írta Facebookon a lemondásásáról.

A szociáldemokraták elveszítették egyik szenátorukat is. Sorina Pintea bejelentette, lemond parlamenti tisztségéről, és átveszi a nagybányai megyei sürgősségi kórház menedzseri tisztségét. Igaz, azt nem tisztázta, hogy mindebben része volt-e a sürgősségi kormányrendeletek nyomán kirobbant elégedetlenségeknek is.

Húsz éves párttagság után otthagyta a szociáldemokratákat az egykori miniszter, Aurelia Cristea, aki szerint a PSD-nek azonnal le kell váltania elnöki tisztségéből Liviu Dragneát. A dohányzásellenes törvény kidolgozója úgy fogalmazott: „sajnos szervezett bűnözői csoport irányítja a pártot és Romániát”. Azt is mondta: Liviu Dragnea vezetésével „szétesik a PSD, mi több, Romániában is robbanhat a helyzet” – vélte.

Az európai ügyek tárcájának volt vezetője, Ciprian Necula is kilépett a pártból. „Mindenkor a hitemmel összhangban cselekedtem, semmi okom nincs arra, hogy most másképpen tegyek. Baloldali ember maradok – pártelkötelezettség nélkül” – írta Facebook-bejegyzésében.

Akik távoztak a pártból

A Máramaros megyei önkormányzat volt tagja, a megyei PSD-szervezet pénztárnoka, Călin Andrei Tuns maga is leköszönt a pártból. „Dragneát, Grindeanut és Iordachét nem tekintem több a vezetőmnek” – jelentette ki.

Segesvár szociáldemokrata polgármestere, Ovidiu Mălăncrăvean „személyes okokra” hivatkozva szintén lemondott tisztségéből, két nappal azt követően, hogy városában is megkezdődtek a tüntetések a sürgősségi kormányrendelet ellen.

De Kapnikbánya városvezetője is leköszönt párttisztségéből. Vladimir Petruț ez alkalommal hangsúlyozni kívánta, hogy „mindenkor a jogállam és nem a jogtalanságok oldalán állt”.

A szociáldemokraták resicabányai szervezetének főtitkára, Valentin Lupșa is otthagyta a PSD-t, kijelentve: a helye most az utcán, a tüntetők között van. „Szégyellem magam azért, hogy részt vettem annak a pártnak a felépítésében, amely megszülte ezt a beteg kormányt, amely nem a nemzetet, hanem egy ember érdekeit szolgálja. Csak remélem, hogy képes leszek megbocsátani önmagamnak, hogy aztán bocsánatot kérjek a környezetemtől is” – mondta. Szerinte a szociáldemokraták között vannak tartásos politikusok is, akik valószínűleg továbbra is a barátai maradnak. „Tőlük nem kívánok elválni, de otthagyom a párt nagy többségét jelentő nyájat és elefántokat” – tette hozzá.

Petru Lobonț, a szociáldemokraták dévai szervezetének elnöke, a párt egyik jelentős vezető személyisége is leköszönt tisztségéből. A Hunyad megyei szociáldemokrata vezetők maguk is tiltakoztak a sürgősségi kormányrendeletek ellen, a harói szociáldemokrata polgármester, Lucian Albu Weber pedig így fakadt ki: „Hagyjátok a fenébe a tolvajokat, a bűnözőket ott, ahol a helyük van, a börtönben”.

Akik egyetértettek a tüntetőkkel

A Szociáldemokrata Párt európai parlamenti képviselője, Sorin Moisă a sürgősségi kormányrendelet visszavonását követelte, leszögezve, hogy „eljön a pillanat, amikor hallgatni bűnös dolog lesz”. Egyben azt a véleményét sem titkolta: Románia alapvetői érdekei sérülhetnek. „A többséget négy évenként lehet megszerezni, a táradalommal való kommunikáció, a konszenzuskeresés, a törvényesség azonban mindennapi feladatnak számít” – fejtette ki.

Răzvan Rotaru, a szociáldemokraták Botoșani megyei parlamenti képviselője messzemenően egyetért a tüntetőkkel. „Huszonhét évvel a forradalom után a demokráciának végre érvényt kell szerezni. Nem kell félnünk megmondanunk a véleményünket” – hangsúlyozta.

Iași szociáldemokrata polgármestere, Mihai Chirică szintén a sürgősségi kormányrendelet visszavonását kérte, valamint az igazságügyi tárcavezető, Florin Iordache lemondását is szükségesnek tartotta. „Úgy döntöttem, az igazság pártján állok, és nem félek a iași-i lakosok, a saját pártom és a magam szemébe nézni” – jelentette ki.

A szociáldemokraták Hunyad megyei, demsusi helyi tanácsosa, Ciprian Crăciunel ugyan nem mondott le párttagságáról, de csütörtökön részt vett a temesvári tüntetésen. „Az emberek nem a pártot, hanem engem választottak… Én pedig a fiatal nemzedék képviselőjeként őszintén és érdektelenül elítélem azt a módot, ahogyan elfogadták a sürgősségi kormányrendeleteket” – olvasható Facebook-bejegyzésében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?