Olimpia vagy NOlimpia? Magyarországon népszavazást írnának ki

Párizs, Los Angeles és Budapest verseng a 2024-es nyári olimpia megrendezéséért. Budapesten aláírásgyűjtés folyik, hogy népszavazást írhassanak ki a kérdésben, plakátkampány is készül, a hazaárulózás is terítékre került. A miniszterelnök kivárja a végét. Összefoglalónk alább olvasható.

Január 19-én startolt a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtése. A mozgalomnak 138 ezer hiteles aláírást kell összegyűjtenie, ennyi szükséges a népszavazás kiírásához. Kedden már  százezernél tartottak, és a cél, mint írták, 200 ezer, „hogy biztosan ne múljon semmi az érvényteleneken”.

Mellettük más pártok is gyűjtenek aláírásokat, többek között a Magyar Kétfarkú Kutyapárt. Ők ugyanakkor plakátkampánnyal is készülnek, ezek közül többet meg lehet tekinteni itt.

Kiderült ugyanakkor, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette DK inkább hátráltatja az aláírásgyűjtést: miután csak budapesti lakcímmel rendelkezők aláírása érvényes, a Demokratikus Koalíció online kezdeményezése csalóka – ráadásul akik itt aláírtak, azt gondolhatják, hogy már hozzájárultak a gyűjtéshez.

Az MSZP sem járt túl jól az aláírásgyűjtőkkel, akik igencsak nehezményezték Szanyi Tibor EP-képviselő sajtószereplését az egyik standjuknál. Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke a standjuknál aláíró és nyilatkozó MSZP-s képviselő sajtótájékoztatóját hackelte meg: odalépett a mikrofonok elé, és elmondta, elege van a mai politikusokból, mert „nem járja”, hogy a politikusok nyilatkoznak, de nem cselekszenek.

Az aláírásgyűjtés persze nem eseménytelen: a Momentum Mozgalom egyik standját még 20-án felrúgták, de rendőrrel és szippantóskocsival is próbálták akadályozni a gyűjtést – az Együtt szerint.

Orbán: az aláírásgyűjtés lezárása után tudok nyilatkozni

Tarlós István főpolgármester arra kérte a Budapestieket, ne írjanak alá. Mint elmondta, az olimpia szervezése azért fontos, mert óriási sportértéke van, a magyar sportolók megérdemlik ezt, Budapest jól jár vele, a fővárosban így több beruházás jöhet létre, amelyek az olimpia után is maradnak.

Tarlós három évvel ezelőtt Falus Ferenc főpolgármester-jelölt olimpiaszervezésre vonatkozó kérdésére még úgy válaszolt: nagy sport- és idegenforgalmi értéke lenne egy olimpiának, de "csodálkozik a felvetéseken". Hasonló nézetváltáson esett át az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is, aki 2015 nyarán még úgy nyilatkozott, „az olimpia nagyon erős katalizátor lehet a gazdaságunknak, a fejlesztésnek, a hitünknek”, bár akkor is az oktatást helyezte előtérbe.

Miután Bencsik András, a Demokrata lap főszerkesztője, a Békemenet egyik szervezője az Echo TV-ben hazaárulónak nevezte az olimpia szervezése ellen aláírókat, Orbán Viktort hétfőn megkérdezték erről is. Népszavazásügyben majd az aláírásgyűjtés lezárása után tud nyilatkozni, fogalmazott a miniszterelnök.

Ígéret van arra ugyanakkor, hogy 2023-ra kétszer háromsávossá bővítik az M1-es autópályát. A HVG azt írja, a magyar kormány az M7-es kibővítését is tervezi, a két építkezés pedig a budapesti olimpiai pályázattal függ össze.

A Medián január végi, a HVG megrendelésére készült felmérése szerint jó kétharmados többségben vannak azok, akik nem támogatják az olimpiai játékok megrendezését, mert másra költenék azt a sok pénzt, amibe kerül. Ami a Momentum Mozgalom népszavazási aláírásgyűjtését illeti, az „aláír vagy nem ír alá” kérdésre a megkérdezettek 9 százaléka azt mondta, már alá is írt, 33 pedig tervezi ezt – írja a lap. Azt, hogy az olimpia rendezéséről népszavazás döntsön, 60 százalékos többség támogatja.

Ugorhat a Los Angeles-i szervezés

Los Angeles bajba került, Trump bevándorlóellenes intézkedései miatt: Richard Peterkin, a NOB karibi tagja felszólalt például, azt hangsúlyozva, hogy egy ilyen lépés szembemegy az olimpia eszméjével, ugyanakkor Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti is kritizálta az új elnök rendeletét. Megszólalt ugyanakkor James Heappy brit konzervatív parlamenti képviselő is, aki szerint Los Angeles nem rendezheti meg az olimpiát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleménye nem sokat osztott vagy szorzott mindezen: „a NOB nem kommentálja szuverén országok belpolitikáját”, írták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?