Tőlük búcsúztunk el örökre 2016-ban

David Bowie, Prince, George Michael, Andrzej Wajda, Muhammad Ali, Nancy Reagan, George Martin, Umberto Eco, Bud Spencer, Fidel Castro, Elie Wiesel, Gábor Zsazsa, Shimon Peres, Leonard Cohen… Íme, csupán néhány név a személyiségek közül, akiket elveszítettünk 2016-ban.

Filmesek az égi vásznon

A filmvilágból elveszítettük a brit színészt, Alan Rickmant, aki Severus Snape alakját alakította a Harry Potterben. 69 évesen távozott közülünk. Elment George Kennedy amerikai színész is. Karrierje kezdetén lemezlovas, valamint rádióbemondó volt. A legtöbben a Dallas című filmsorozatból emlékeznek rá, a Bilincs és mosoly című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb epizódszereplő Oscar-díját. Összesen 180 filmben, tévé-sorozatban szerepelt. 91 éves korában érte a halál.

69 éves korában meghalt az amerikai színésznő, Patty Duke is, aki a The Miracle Worker című film Helen Keller alakjának megformálásáért kapott Oscar-díjat. A James Bond sorozat négy filmjét rendező brit Guy Hamilton 93 éves korában egy mallorcai kórházban halt meg.

Roman Polanski Zongorista című filmjének gyártásvezetője – a holokauszt túlélője –, a lengyel származású Gene Gutowski Varsóban hunyt el, 90 éves korában. Alig 27 évesen halt meg Anton Yelchin amerikai filmszínész, a Star trek filmsorozat Chekovjának alakítója.

Pár nap múlva a filmbarátok az ismert olasz színészt, Bud Spencert gyászolhatták, a Piedone filmsorozat címszereplőjének alakítóját. Bud Spencer római lakásában hunyt el. 86 éves volt. Az amerikai színész, rendező, producer, író, egyebek között a Pretty Woman és a Frankie and Johnny című filmek rendezőjét, Garry Marshallt 81 éves korában érte a halál.

Az 1970-es év egyik nagy filmsikerének, a Love Storynak a rendezője – akit ezért a filmért Oscar-díjra jelöltek – , Arthur Hiller 92 éves korában halt meg. Sikerfilm volt a Zene hangja is, amelynek egyik szerepelője, Charmain Carr – a Von Trapp család rebellis lányának, Liesl-nek az alakítója – 73 éves korában távozott közülünk. A filmművészetért való hozzájárulásáért 2000-ben Oscar-díjjal, a Vasember című filmjéért pedig Aranypálmával díjazott lengyel rendező, Andrzej Wajda 90 évet élt.

A nagy komédiás, a finom humoráról ismert francia rendező, színész, Pierre Etaix, a filmtörténet egyik legnagyobb mulattatójának, Jacques Tatinak a pártfogoltja, aki Boldog évforduló című filmjéért Oscar-díjat kapott, 87 éves korában halt meg. Etaix remekül rajzolt, a cirkusszal is kokettált, feleségével 1973-ban megalapította a Nemzeti Cirkusz Iskolát. 1974–1986 között 4 forgatókönyvet írt. 1989-ben készítette el első játékfilmjét. 101 éves korában halt meg a legidősebb színésznek tartott orosz Vlagyimir Zeldin a moszkvai Szklifoszovszkij sürgősségi kórházban.

Román vonatkozása is van Lupita Tovar halálának: a mexikói színész az 1930-ben forgatott Drakula című film spanyol változatának női főszereplője volt – a vámpírt Carlos Villar játszotta. A színésznő 106 éves korában halt meg. Ugyan túlélte orosz kollégáját, Zeldin azonban még 101 éves korában is játszott.

A Trónok harca című népszerű filmsorozat is elveszítette egyik színészét: a brit Peter Vaughan 93 éves korában halt meg.A 20. század francia filmművészetének egyik nagy sztárja, Michele Morgan 96 éves koránban hunyt el.

Az amerikai – és a magyar – művészvilágot is veszteség érte Gábor Zsazsa halálával, aki pár héttel 100. születésnapja előtt halt meg. Anyja is hosszú életű volt, 103 évet élt. Igaz, Gábor Zsazsa többnyire csak másodrangú filmekben szerepelt, azonban állandóan a lapok címoldalain volt. Kilenc férje volt – de az is igaz, hogy egyik házassága mindössze egy napig tartott.

December végén, 27-én halt meg szívrohamban Carrie Fisher színésznő, aki legutóbb a Csillagok háborújában Leia hercegnő szerepét játszotta. 60 évet élt. Halálát csupán egy nappal élte túl édesanyja, Debbie Reynolds, aki az Ének az esőben című nagysikerű musical női címszerepét alakította. A 84 éves színésznőt nagyon megviselte lánya halála, éppen fia Beverly Hills-i otthonában volt, hogy megbeszéljék a Carrie Fisher temetésével kapcsolatos teendőket, amikor stroke-ot kapott.

A zenei élet veszteségei

A zene világában is nagy nevek mentek el 2016-ban. Január elején 90 éves korában meghalt a neves francia zeneszerző és karmester Pierre Boulez, pár nappal pedig a pop-rock muzsika nagy sztárját, David Bowie-t gyászolhatták rajongói, akivel 69 évesen májrák végzett.

Január 14-én halt meg, szintén rákban a neves énekesnő, Celine Dion férje, Rene Angelil, kanadai énekes, zenei menedzser. Szintén januárban veszítette életét 53 éves korában, motorbaleset következtében a brit énekes, Black (Colin Vearncombe), aki a Wonderful Life című dallal vált híressé.

90 éves korában, márciusban meghalt az „ötödik Beatles”, a világhírű zenekar volt producere, George Martin. Ugyanebben a hónapban veszítettük el – a maffiával is kapcsolatban álló –világhírű énekes, Frank Sinatra fiát, az énekesként és karmesterként ismertté vált Frank Sinatra juniort, aki 72 éves korában, szívroham miatt veszítette életét.

Áprilisban a pop-zene legendájaként ismert Prince halt meg,alig 57 évesen. Halálát gyógyszer-túladagolás okozta. Ugyanebben a hónapban a színpadon halt meg, 66 éves korában a rumba királyaként ismert kongói Papa Wemba.

100 éves korában távozott közülünk Harry Rabinowitz zeneszerző és karmester, akit több mint hatvan film zenéjét szerezte, közéjük olyan ismert filmek is tartoztak, mint Az angol beteg.

Álmában érte a halál november elején Leonard Cohent. A zeneszerző és előadóművész Los Angeles-i otthonában halt meg 82 éves korában, rákban. Szívelégtelenség végzett, mindössze 53 éves korában a népszerű brit énekessel, George Michaellel.

A magyar zenei életet is hatalmas veszteség érte: 64 éves korában elhunyt Kocsis Zoltán világhírű magyar karmester és zongoraművész. 

Írók, dramaturgok

Jelentős veszteségek érték 2016-ban az irodalmi és színházi világot is.

Év elején, januárban 91 éves korában meghalt a 20. század francia irodalmának kimagasló alakja, Michel Tournier, aki 1967-ben elnyerte a Francia Akadémia irodalmi nagydíját, a Grand Prix du romant, a Péntek vagy a Csendes-óceán végvidéke című regényéért, majd 1970-ben a legnevesebb francia díjat, a Goncourt-díjat is a le Roi des aulnes című könyvéért. 1972-ben a Goncourt Akadémia tagjává választották.

Egy hónappal később,84 éves korában meghalt Umberto Eco, a kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, szemiotika-professzor és irodalomtörténész, A rózsa neve című, világhírű regény szerzője. Utolsó regénye Mutatványszám címen jelent meg. Ugyanebben a hónapban újabb jelentős író távozott: Harper Lee. 1960-ban megjelent, Ne bántsátok a feketerigót! című regényéért 1961-ben megkapta a Pulitzer-díjat a széppróza kategóriában. 89 éves volt.

Március végén, hetvennyolc éves korában meghalt Jim Harrison amerikai író, költő, aki élete derekán érte el a világsikert a Szenvedélyek viharában című könyvével, amelyből később nagy sikerű mozifilm is készült Brad Pitt, Anthony Hopkins és Aidan Quinn főszereplésével.

A hónap legvégén a Sorstalanság című könyvével a 2002. évi irodalmi Nobel-díjat elnyerő magyar író, a holokausztot túlélő Kertész Imre hunyt el, 86 éves korában.

Júniusban, 90 éves korában Peter Shaffer, a mai angol dráma legnépszerűbb alakja távozott az élők sorából. Remek témaválasztása, boszorkányos írói technikája, a színpadi hatások fölényes ismerete miatt csaknem minden darabja világsikert aratott. Az Equus és az Amadeus eddigi pályafutásának csúcspontját jelentik.

Ugyanebben a hónapban halt meg 87 évesen az amerikai író és jövőkutató, Alvin Toffler. Júliusban újabb veszteség érte a magyar irodalmat: 66 éves korában meghalt Esterhazy Péter, a legismertebb magyar szerzők egyike.

Szeptemberben a világhíres amerikai dramaturgot, világsikert aratott Nem félünk a farkastól című dráma szerzőjét, a háromszoros Pulitzer-díjas Edward Albee-t gyászolta a színházi világ. Ebből a darabjából sikeres film is készült, Elizabeth Taylorrel és Richar Burtonnel a főszerepben.

Októberben a Nobel-díjas dramaturg és színész, Dario Fo halt meg 90 évesen, decemberben, karácsony első napján pedig a gyermekirodalom egyik kiváló szerzője, a brit Richard Adams távozott közülünk.

Sportolók, politikusok, tudósok

A sport világa is számos hírességet gyászolt 2016-ban. Júniusban a neves ökölvívó, Muhammad Ali – Cassius Clay –, augusztusban Joao Havelange, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) halt meg.

A politikai élet Ronald Reagan volt feleségével, Nancy Reagennel, a holokausztot túlélő Nobel békedíjas nácivadásszal, a Máramarosszigeten született Elie Wiesellel, a volt izraeli államfővel és Nobel békedíjas Simon Peresszel,a vietnami háború ellen fellépő békeharcossal, Jane Fonda egykori férjével, Tom Haydennel, a volt kubai vezetővel, Fidel Castróval lett szegényebb.

A tudományos életet is jelentős veszteségek érték 2016-ban. Meghalt az e-mail „feltalálója”, Ray Tomlison, a legendássá vált Boeing 747-es repülőgép megálmodója, Joe Sutter, a Földet első ízben megkerülő űrhajós, John Glenn, a brit űrhajós, Piers Sellers, a sötét anyag létét bebizonyító Vera Rubin.

A legutóbbi halálhír december 29-én érkezett: elhunyt a Kinder-tojás feltalálója, William Salice.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?