Ezt tették a fa alá karácsonykor a román honatyák

A karácsonyi ajándékozás terén a honatyák eléggé zsugorinak mutatkoznak. Legtöbbjük beéri azzal, hogy „jelképes ajándékot” vásárol szeretteinek. 

A nemzeti liberális képviselő, Cezar Preda maga is csupán „kis ajándékokat” vásárolt szeretteinek. Képviselőtársa, a szintén liberális Mara Mares szüleinek „praktikus, hasznos dolgokat” vásárolt, két unokaöccsét pedig könyvekkel és édességekkel lepte meg, miközben pontosan tudja, hogy ezekkel az ajándékokkal ő lesz majd a „rossz nagynéni”. Ezt enyhítendő hozzátette, végül is apró játékokkal fejelte meg a „rossz nagynéni” karácsonyi ajándékát.

Ovidiu Raețchi liberális képviselő, akárcsak minden karácsonykor, most is könyveket ajándékozott. „A könyvekkel biztosra mehet az ember” – vélekedett. Igaz, lányainak a könyvek mellett korcsolya is került a karácsonyfa alá.

A szociáldemokrata képviselő, Petre-Florin Manole bokros teendői közepette egyszerűen nem ért rá ajándékozásra gondolni, családtagjainak tehát be kell érniük futva összevásárolt ajándékokkal. Igaz, okos telefont, számítóképet, szupermodern tévé-készüléket is lehet „futva vásárolni”. A szocdem képviselő azonban még a karácsony előtti napokon is a képviselőház szabályzatát, statútumát bújta, hiszen számára még újdonságot jelent a parlamenti tevékenység. „Ameddig betéve nem tudom mindezt, addig nincs időm mással foglalkozni” – nyilatkozta.

Értékes vagy „szívből jövő” legyen-e az ajándék

Radu Costin Vasilică szociáldemokrata képviselő fiának snowboard deszkát vásárolt, Daniel Gheorghe liberális képviselő viszont egyáltalán nem híve annak, hogy megszabott naptári napokon kelljen ajándékokat vásárolni és szétosztogatni. Ő inkább azt szeretné, hogy az ajándék teljesen meglepetésszerűen érje a megajándékozottat. A karácsonyi ajándékozást azért sem szereti, mert mindez a fogyasztói társadalomra utal, a karácsonyi ünnep teljesen „kommersz jelleget” öltött. „Jó lenne, ha karácsonykor az emberek nem az üzleteket járnák, hanem inkább imádkoznának szeretteikért” – vélte.

A Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője, Gabriel Petrea távvezérlésű járműveket vásárolt gyermekeinek, a szüleinek pedig csak „szimbolikus ajándékokat”, mivel számukra a legnagyobb öröm az, hogy együtt lehet a család.

A Népi Mozgalom Pártjának parlamenti képviselője, Valeriu Steriu fia számára hanglemezeket vásárolt, persze, CD-lemezek formájában. A rohamosan fejlődő technika körülményei között már-már attól tart, hogy nemsokára közvetlenül telefonon küldhetik majd el az ajándékokat. A technikai fejlődéstől függetlenül azonban leszögezte, hogy nem szeretne drága ajándékokat vásárolni, a legjobb dolog ugyanis az, hogy az ajándékokat ne értékük alapján becsüljék, hanem aszerint, hogy azok „mennyire szívből jönnek”.

Robert Turcescu, aki újságíróból váltott át képviselőre – szintén a Népi Mozgalom Pártjának színében –, kifejtette, karácsonykor ő soha nem ajándékoz, ez a feladat ugyanis „Karácsony apóra” dolga. Megnézte viszont családtagjainak a Karácsony apóhoz intézet leveleit, így pontosan tudta, hogy nagyobbik lánya fényképezőgépéhez kért teleobjektívet, felesége pedig okostelefont szeretne. „A többi most már az ajándékozón múlik, azon, miként ítéli meg azt, hogy jók voltak-e vagy sem” a családtagjai…

Téli ünnepek: külföld helyett itthon

A decemberi parlamenti választások nyomán a honatyák jelentős része lemondott a külföldi téli vakációról, a miniszterelnök kijelölésére valamint a 2017-es évi költségvetés vitájára és megszavazására várva.

A volt államfő, a Népi Mozgalom Pártjának elnöke, Traian Băsescu Bukarestben töltötte a karácsonyt feleségével, lányaival, unokáival együtt. A képviselőház alelnöke, Florin Iordache vakáció helyett Olt megye és Bukarest között ingázik, szintén a költségvetési törvény vitájára várakozva. A liberális képviselő, Cezar Preda a karácsonyt Buzau megyében töltötte, családja körében, a szilvesztert pedig Nemzeti Liberális Párt Dâmbovița megyei képviselőivel együtt Târgoviștéban üli meg.

A szociáldemokrata Claudiu Manda, aki három képviselői mandátum után most szenátor lett, Craiovában karácsonyozott, fiával együtt. Arra ugyanis egyszerűen nem volt ideje, hogy megszervezze a karácsonyi ünnepeket, mivel a „politikai bolondéria” miatt még december 20-i születésnapját sem tudta megünnepelni. A szilveszterre pedig még csak gondolni sem mer, mivel nem ismeri a parlament programját, ám feltehetően Craiovában várja majd az új esztendőt is, barátai társaságában.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Korodi Attila a karácsonyt, mint mindig, most is otthon, családi körben töltötte, este templomba mentek, akárcsak majd szilveszterkor is.

Kimaradt?