„Filmből koppintott” merényletek Romániában

Igazi, „filmbeli" merényletet készítettek elő alvilági személyek az elmúlt héten Piatra Neamţon. Miután kézre került Románia „első igazi" terroristája, a romániai újságírók bagdadi elrablását megszervező Omar Hayssam személyében (akinek némi ügyészségi és hírszerző segédlettel végül is sikerült elmenekülnie Romániából), most a Terrorizmust és a Szervezett Bűnözést Kivizsgáló Igazgatóság (DIICOT) segítségével sikerült tetten érni az első „hivatásos merénylőcsoportot" is.

Maffiózók leszámolása

A merénylet elkövetői közül három személyt még a tett színhelyén letartóztattak, miközben házi készítésű bombát kívántak elhelyezni egy Piatra Neamţban élő maffiózó, Bogdan Mararu Range Rover márkájú terepjárója alatt. A robbanó szerkezethez egy kiló C4 jelzésű plasztikbombát akartak felhasználni, amelynek ereje csaknem 6 kilónyi trinitrotoluénnak felel meg.

A bomba 350 négyzetméteres felületen okozott volna pusztítást, ami a merénylők tervének meg is felelt: az érintett területen ugyanis Bogdan Maradu feleségének két üzlete is leégett volna. De megsérült volna – immár az akció megtervezőinek szándéka nélkül – a pénzügyminisztérium igazgatósága, a megyei kórház, egy bank és két templom is.

A pokolgép szerkezete egyszerű volt, voltaképpen egy némileg átalakított ruhaszárító kötelet és egy horgot használtak fel, amely a kerékbe akadva hozta volna működésbe a bombát.jan16foto-1-bogdan-mararu

A szerkezetnek a gépkocsi elindításának pillanatában kellett volna robbania. A tűzszerészeknek így is másfél óra munkájába került a bombát hatástalanítani. A gyilkossági kísérlet fő okát az jelentheti, hogy a városban a Mararu-csoport mellett még egy maffiózó-csoport is ténykedik, a Dumitru Ioan „Puiu" Mironescué, így nyilvánvalóan a közöttük immár hetedik éve zajló hatalmi harcról lehetett szó.

A bosszúnak lehetett egy másik oka is: Bogdan Mararu felesége nemrégiben, közvetítő útján, földet vásárolt Mironescutól, majd utólag nem volt hajlandó fizetni. A robbanást éppen azért tervezték 350 méteres körzetűre, hogy az asszony két üzlethelyisége is leégjen.
Mironescut tavalyelőtt februárban a forgalomban négy személy feltartóztatta, baseballütőkkel félholtra verte, többszörös töréssel, zúzódásokkal került kórházba. Egyetlen szerencséje az volt, hogy a közelben véletlenül áthaladt a rendőrség járőrkocsija.

Szegény Mararu...

A Mararu-családra rájár a rúd. 2006-ban a harmadik Mararu-testvér, Razvan villáját gyújtották fel, egyik gépkocsijukat úgyszintén 2006-ban, a másikat 2008-ban gyújtották fel. Bogdan Mararu testvérét, Gheorghiţă Mararut – aki a Piatra Neamţ-i maffia másik vezére volt – 2010 novemberében gyilkolta meg négy lövéssel az alvilágban csak Falău néven ismert Cristian Chilat, a város egyik presszójában. A merényletben testvére, Bogdan Mararu is megsebesült. Az akciót ugyancsak „Puiu" Mironescu tervezte meg.jan16foto-2-puiu-mironescu

Az ügy nem csak az alvilágban, a rendőrség kötelékeiben is nagy visszhangot keltett. Mivel a város rendőrségének főnöke, Aurelian Soric rendőrkomisszár a gyilkos védelmére kelt, nem csak neki, de a Román Rendőrség főnökének, Petre Tobának és Dan Fătuloiu belügyi államtitkárnak is mennie kellett tisztségéből.

„Egybefolyó" gyilkosságok

A Piatra Neamţ-i merénylet fő gyanúsítottja Daniel Pădurariu. A 43 éves, Alexandru cel Bun helységbeli alvilági fickó, aki a pokolgépet a kocsi alatt elhelyező három tagú bandát irányította. Ő egyben a Gheorghita Mararut meggyilkoló Cristian Chilat közeli embere, aki a Mararu-villa felgyújtásában is felelős volt, Daniel Pădurariu mellett. Utóbbit azonban végül is felmentették.

Daniel Padurariu kapcsolatban áll a férje által meggyilkoltatott ügyvédnő, Violeta Teodorescu halálával is. Padurariu volt ugyanis, aki bűntársával, Dragos Mândruval együtt találkozott a „megrendelővel", Victor Teodorescu ügyvéddel, aki azért akarta feleségét láb alól eltenni, hogy felvehesse a 150 ezer eurós életbiztosítást.jan16foto-3-daniel-padurariu

A múlt heti merénylet elkövetőit egyébként Cosmin Irinel Lăcătus vezette, aki két emberével, Ovidiu Popával és Emil Cristoforral készült elhelyezni a robbanó töltetet Bogdan Mararu kocsija alatt. Lăcătus szerezte be külföldről a robbanóanyagot is. Hármójuknak Pădurariu 7000 eurót ígért a kocsi felrobbantásáért, a pénzt további 15 ezer euróval tetézve volna, ha Bogdan Mararu belehal a merényletbe. Emellett további 1000-1000 eurót kaptak volna, ha leég Bogdan Mararu feleségének két üzlete is. Az „őrszem" Petrică Jătaru volt, aki vigyázott arra, hogy az akciót ne zavarhassa meg senki.

Merénylet – tettes nélkül

Az első pokolgépes merényletre Romániában az 1989-as rendszerváltást követően 1993-ban került sor, a Botosani megyei Flâmănzi községben. A rádiókészülékbe rejtett bomba a mindössze 20 éves Petronela Călinnal végzett. Az áldozat édesanyja, Dorina Călin a háza kerítésére egy üveg cujkát, egy félbarna kenyeret, egy zacskó cukrot és egy Duo típusú elemes rádiót tartalmazó szatyrot talált felakasztva.jan16foto-4-petronela-Calin

Lánya, Petronela bekapcsolta a rádiót – ekkor történt a robbanás, amely kiszakította az ajtót és a falakat, a lakásban található varrógép pedig megolvadt. Az ügyben több mint ezer személyt hallgattak ki, huszonötre emelkedett a gyanúsítottak száma – a dossziét végül is 208-ban lezárták, anélkül, hogy sikerült volna a tettes megtalálni.

A bérgyilkos ára

Bűnüldözők egyik fedett ügynöke szerint Romániában manapság nem nehéz merényletet elkövetni. Egy gyilkosság 8000-15 ezer euróba kerül. Igaz, a felbérlőnek megfelelő kapcsolata kell hogy legyen az alvilággal, összekötő ember nélkül ugyanis nem mehet semmire. A maffiózók még így is gondos ellenőrzésnek vetik alá a felbérlőt, szükség esetén még a rendőrségen is érdeklődnek utána – nekik ugyanis mindenütt kapcsolataik vannak. A gyilkosságot elkövető személy ismeretlen marad a „megrendelő" előtt. Ennél alacsonyabb áron is lehet kapni egy-egy moldovait vagy román – ám román bérgyilkossal nem érdemes szóba állni, ők a rendőrségen hamar megtörnek.jan16foto5-neamt

Egy-egy „könnyebb ügy" – kar- vagy lábtörés, verés, az áldozatot megfélemlítő akcióra már 2000-5000 euró között is akad jelentkező.

Robbanóanyagok beszerzése azonban viszonylag gonddal jár, a nagyobb mennyiséget rendelőkre nem csak a román, de más rendőri erők és könnyen felfigyelhetnek. Fegyvert szerezni viszont már jóval könnyebb: Romániában legfeljebb 1000 euróba kerül egy Glock Beretta, Smith&Wasson pisztoly, töltényekkel együtt. Makarovot pedig már 300-400 euróért és kínálnak a fekete fegyverpiacon.

Kimaradt?