Az Egyesült Államok elnököt választottak: kicsoda Donald Trump?

Donald Trumpot afféle pojácának tartották Amerikában, akinek pénze van ugyan, de általános műveltsége, politikai kultúrája, jó modora nincs. Ennek ellenére kedd óta ő a világ legerősebb embere. Mutatjuk, hogy kiből lett az Egyesült Államok 45. elnöke.

Donald Trump tehetős iparmágnás, aki vagyonát közel 9 milliárd dollárra saccolja, bár azért a Forbes gazdasági magazin szerint ennek valószínűleg csak a fele igaz. Az viszont biztos, hogy évi jövedelme meghaladja a 60 millió dollárt.

A megválasztott amerikai elnök meredeken elutasítja a menekülők, a bevándorlók befogadását, pedig voltaképpen maga is menekültcsaládból származik: nagyapja Németországból vándorolt be az Egyesült Államokba, és aranyásó volt a Yukon folyó melletti Klondike-ben, ahol kocsmást és – mondjuk így: – lányos házat üzemeltetett.

1984: az év vállalkozója

Donald Trump 1946-ban született, ötgyermekes családban. Apja, az ingatlanmogul Fred Trump a legjobb magániskolákba járatta, tanulmányait a Fordham Egyetemen, a Wharton Schoolban és a Pennsylvania Egyetemen végezte.

Anyagi gondjai természetesen nem voltak, már csak azért sem, mert apjától mintegy 200 millió dollárt örökölt. Mivel igencsak rakoncátlan és akaratos gyermeknek bizonyult – ezeket a vonásait felnőttként is megőrizte –, szülei katonai akadémiára küldték, rendet tanulni.

Kezdetben apja ingatlanfejlesztő cégénél dolgozott, majd önállósította magát, és megvásárolta a Manhattan nyugati részén levő lepusztult vasúti telepet és a Commodore szállodát, amelyek helyére konferencia-központot és luxushotelt építtetett. Beruházásai között szerepelnek szállodák, bevásárló központok, luxuslakásokat és -irodákat kínáló toronyházak, golfpályák. Fénykorában a Trump márka a minőséget képviselte, 1984-ben ő kapta meg az „év vállalkozója” kitüntető címet.

Mindig kivágja magát

Hírnevét könyveinek is köszönheti, amelyekben – állítása szerint – teljes őszinteséggel osztja meg olvasóival a sikeresség titkát. Miközben jelentős hírnévre tett szert az ingatlanpiacon, igen óvatosnak bizonyult: vállalkozásaiba nem saját pénzét fektette, hanem hatalmas bankkölcsönöket vett fel, és komoly előnyöket kapott az önkormányzattól – a hasznot pedig zsebre vágta.

Miután az ingatlanpiac összeomlott, beszállt a kaszinóbizniszbe, de a krach hatalmas veszteségeket okozott neki, állítólag több milliárd dollárral tartozott a bankoknak.

Családi élete sem alakult jól: első feleségétől, a csehszlovák sízőnőtől, Ivana Zelnickovától – akitől három gyermeke született – elvált, mivel kitudódott, hogy megcsalta egy vidéki szépségkirálynővel, Maria Maplesszel. A válás után az utóbbi nőt is feleségül vette, egy gyermekük született – és ismét következett a válás.

Újabb házasságát 2005-ben kötötte meg, ekkor a szlovén származású Melania Krausst vette feleségül, akitől egy fia született. Feleségei persze nem jártak rosszul a válással, de azért Donald Trump minden esetben házassági szerződéssel biztosította be feleségeitől vagyonát. Trump egyébként mindvégig kedvelte a csinos hölgyeket, talán ezért is vásárolt megy egy szépségversenyt szervező céget.

Megúszta Vietnámot

A megválasztott elnök valóságos megszállottja saját nevének, amelyet számos, általa építtetett felhőkarcoló visel. Igyekszik mindenre ráírni a nevét, bírálói szerint a toalettpapírja is a Trump nevet viseli. Ruhadarabjain is ott áll a neve – D.T. Signature Collection –, ezek egyébként Kínában készültek…

Abban a Kínában, amelyet a globális felmelegedés „mesterséges előidézésével” vádolt, szerinte ugyanis Peking ezzel akarja térdre kényszeríteni Washingtont. Donald Trump amúgy igazi „pártvándor”, a Republikánus Pártból kiindulva több pártot is megjárt – mígnem visszatért „anyapártjához”.

Akárcsak üzleti és magánéletben, a politikában is elkövetett több hibát. Legnagyobb melléfogása az volt, amikor 2008-ban nyilvánosan nekiment Barack Obama kihívójának, a sok évtizedes politikai tapasztalatai miatt az ellenfelei által is pozitív példaként emlegetett John Mc Cain szenátornak, aki ráadásul a vietnami háború idején fogságba esett, és akit fogvatartói meg is kínoztak. Miközben jómaga a sarkán levő csontkinövés ürügyén kivonta magát a sorozás alól és megúszta a vietnami háborút, pedig egyetemi éveiben „súlyos lábsérülése” ellenére is élsportolóként tartották számon.

Az amerikai közvélemény egyértelműen elítélte kijelentését, miszerint Mc Caint csak azért nevezik hősnek, mert elkapták. „Én jobban szeretem azokat az embereket, akiket nem kapnak el”– jelentette ki.

Bevonult az irodalomba

A világéletében fényűző életet élő Donald Trump nem csak toronyházai, szépségversenyei, könyvei kapcsán vált híressé, de bekerült a szépirodalomba is. Igaz, nem saját munkái által, ám a neves riporter-író, Tom Wolfe róla mintázta meg egyik regénye főszereplőjét, Bret Easton Ellis Amerikai Psycho című könyvének főhőse is Donald Trumpot csodálja.

Donald Trump betegesen tart a fertőzéstől, ezért nem szeret kezet fogni – ám kényszerből mégis megteszi. Mivel legidősebb bátyjával végzett az alkoholt, Trump mindvégig absztinens volt, és soha életében nem dohányzott.

Bár azt állítja magáról, hogy „brutálisan őszinte”, választási kampánya alkalmával is láthattuk rajta, hogy hajlamos a nagyotmondásra. Állítása szerint például Barack Obama nem is az Egyesült Államok területén született, ezért nem is lehetett volna elnök – ám Obama születési anyakönyvi kivonatával bizonyította, hogy Hawai fővárosában, Honoluluban látta meg a napvilágot. Aztán váltig állítja, hogy konkrét tervvel rendelkezik az iszlám Állam legyőzésére – ám erről a tervről senki sem tud, Trump szerint azért, mert még titkolja… 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?