Így lehet megvesztegetni Justitia korrupt szolgálóit

A hatalmas összegű csúszópénzek mellett a hazai ügyészek és bírák néha nevetségesen kicsi összegekkel is beérik. Nem ritka az sem, hogy élelmiszert vagy italt kérnek a közbenjárásukért, a megvesztegethetők jó részét pedig a szex ígéretével is le lehet venni a lábáról.

Szerény ügyészek

Számos ügyészt és bírát is állított már bíróság elé az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Több elmarasztaló ítélet is született – ezek azonban nem változtattak az igazságszolgáltatás intézményein belül uralkodó állapotokon.

A romániai átlaghoz képest jól kereső ügyészek gyakran nagyon kevéssel is beérik. A hârlăui bíróság melletti ügyészség korábbi vezetője, Ghenadie Ciobanu azzal is megelégedett, hogy éléskamráját minden földi jóval feltöltötték. Nem bálnauszonyra, lazacra vagy kolibrinyelvvel megspékelt fácánra kell gondolni, az ügyész a dossziékban szereplő vádlottaktól, a számukra kedvező ítéletekért cserében juh- és sertéshúst, tojást – és rengeteg italt követelt.  Ghenadie Ciobanu az idők során valóságos élelmiszer- és italraktárrá változtatta a bíróság épületét. A vádirat szerint a bíró „a cotnari-i borkombinát melléképületévé tette a bíróság garázsát, ahol egy tonnányi bort tárolt”. A ügyész pénzzel is megvesztegethető volt, a korrupció elleni ügyészek szerint már 200 euróval is beérte.

Korrupt korrupció elleni ügyész

A bufteai ügyészség helyettes vezetőjét befolyással való üzérkedéssel vádolják. Lora Constantinescu ugyanis háromezer lejért és két karton cigarettáért vállalta, hogy közbejár az Ilfov megyei bíróság ügyészeinél egy autólopással megvádolt férfi érdekében. A tettenérés közben a pénzt nem, de a cigarettákat megtalálták nála.

Szintén aprópénzért árulta magát az Országos Korrupcióelleni Ügyészség sloboziai irodájának vezetője. Dumitru Cristudor egy ismert üzletember, Daniel Taifas három barátját segítette azzal, hogy az adócsalás vádját bizonyító dokumentumokat tüntetett el. Cserében az üzletembertől két teherautó zúzott kavicsot kapott kertjéhez és tíz tujafenyőt. Dumitru Cristudor ellen most saját kollégái folytatnak vizsgálatot.

Igaz, volt, amikor megkérte szolgáltatásainak árát: szintén Taifastól egy Audi 4-as autót kapott, aminek fejében titkosnak minősülő információkat árult neki az üzletemberről készülő bűnvádi dosszié esetében.

A cornetui ügyészség egykori első ügyésze családjával együtt Beverly Hillsben nyaralhatott, miután kapcsolatait felhasználva elérte, hogy kedvező ítéletet hozzanak Jilava polgármestere, Adrian Mladin ügyében.

A városatyát azzal vádolták, hogy úgy osztotta szét barátai között a településhez tartozó földeket, mintha azok a sajátjai lettek volna. A bíró a családi nyaralás mellé egy 8300 lejes LCD tévé-készüléket is kapott – és természetesen egy ezer négyzetméteres telket.

Igaz, később a jilavai polgármestert öt év tíz hónapos börtönbüntetésre ítélték, ennek ellenére indult az idei helyhatósági választásokon – és újraválasztották a település élére.

Szex és pénz az igazságszolgáltatásban

A korrupt bírók egy szexpartit sem vetettek meg szolgálataikért cserében. Geanina Terceanu bírónő éppen akkor vetett szemet a „Don Juan szindrómában szenvedő”, hétgyermekes Cristi Borcea üzletemberre, a Bukaresti Dinamó labdarúgóklub volt ügyvezető elnökére, amikor éppen a labdarugók átigazolása körüli visszhangos botrányt tárgyalták.

A bírónőt letartóztatták, miután kiderült róla, hogy 220 ezer eurós csúszópénzt fogadott el Ion és Victor Becalitól. Kihallgatása közben beismerte, hogy viszonya volt Borceával, akitől egyébként 10 ezer eurót is kapott – állítása szerint ajándékba. A bírónő tárgyalta egyébként első fokon az átigazolási botrányt.

Arra is fény derült, hogy a bírónő vélhetően szerelmi kapcsolatokba bonyolódott több más vádlottal is, akiknek ügyét tárgyalta. Sajtóértesülések szerint közéjük tartozik a „Sportolók klánja” dossziéban megvádolt Cristian Roşca is.

A szex ígérete más bírót is levett a lábáról. A Prahova megyei bíróság bűnvádi részlegének vezetője, Dumitru Rebegea két veszélyes bűnöző, Zamfir Sandu és Florin Parjol – alvilági nevükön Austrianu és Ghenosu – szabadon bocsátását rendelte el, miután ágyba bújt a vádlottak ügyvédnőjével, ezen kívül azonban 45 ezer eurót is kért a segítségéért.

Hasonló a bufteai ügyészség egyik volt ügyészének története, Nelu Carpent tíz hónapon át követték nyomon a Román Hírszerző Szolgálat emberei, akik videokamerákat szereltek fel az ügyész irodájában. Carpen akkor bukott le, amikor irodájában az egyik vádlott ügyvédnőjét „sikeresen meghódította”. Ez lett volna a kisebb baj. Nagyobb gondot jelentett számára, hogy ezt követen 17 korrupciós cselekedet miatt is vádba fogták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?