Parlamenti szakbizottságok: amikor a történész szociális védelemhez is ért

A parlamenti szakbizottságokban elviekben szakpolitikusok ülnek, akik a törvényhozás egy-egy területéhez – gazdaság, egészségügy, kultúra stb. – értenek. E testületeket azonban sok esetben olyan képviselők vagy szenátorok elnöklik, akiknek semmi közük az adott szakterülethez.

A képviselőház szállításügyi szakbizottságát például a nemzeti liberális Mihai Lupu vezeti, aki vegyi szakközépiskolában érettségizett és közgazdász diplomája van. Amint a román lapoknak kifejtette, a közlekedésnek is nagy szakértője, hiszen kis ideig egy kőolaj-szállító vállalatnál dolgozott, itt tett szert vezetői tapasztalatokra is.

A képviselőházi mezőgazdasági szakbizottsága élén a nemzeti liberális Nini Săpunaru áll, aki a vámhivatalok európai uniós szerepéről írta doktori disszertációját 1997-1999 között, amikor  a pénzügyi tárcához tartozó vám-főigazgatóság vezetője volt. Egyébként maga is közgazdász oklevelet szerzett. Nevéhez fűződik az igencsak vitatott törvény, amely szerint az áruházaknak 51 százalékban romániai élelmiszer-cikkeket kell forgalmazniuk.

Történész foglalkozik a szociális védelemmel

A képviselőház környezetvédelmi szakbizottságát jogász vezeti. Ileana Carmen Moldovan soha nem foglalkozott korábban környezetvédelemmel, diplomáját a Védelmi Kollégiumban szerezte. Márpedig a környezetvédelem az a terület, amelynek problémáival igazán szakembernek kellene foglalkoznia, hiszen itt Romániában (is) komoly környezeti gondok mutatkoznak,ráadásul az uniós követelmények is igen kemények.

Nehéz rájönni arra is, hogy milyen kritériumok alapján állították a munka- és szociális szakbizottság élére a szociáldemokrata Adrian Solomont, aki végzettségét és foglalkozását tekintve történész. Mielőtt politikusnak csapott volna fel, a bârladi Gh.R.Codreanu Főgimnázium történelem tanára volt. A képviselőházi gazdaságpolitikai és privatizációs szakbizottság élére jogászt neveztek ki. Mihai Tudose a Dimitrie Cantemir magánegyetemen szerzett oklevelet, 28 éves korában.

Az oktatási bizottságot a bukaresti Al.I.Cuza Rendőr Akadémián jogi tudományokra szakosodott szociáldemokrata Nicolae Diaconu vezeti. Az oktatáshoz semmi köze nincs, 2007-ben megpróbált mérnöki tudományokból doktorátust szerezni – sikertelenül. Emellett hét éven keresztül egy őrző-védő cégnek volt az igazgatója. Egyben tipikus pártvándor is: előbb a Demokrata Pártban kezdte, onnan átment Dan Diaconescu Néppártjába, majd amikor az alapító-elnök börtönbe került, akkor rövid ideig az Országos Szövetség Románia Haladásáért tömörülésben tevékenykedett, innen került aztán a szociáldemokratákhoz.

A kulturális bizottságot ortodox pap vezeti. A Nemzeti Liberális Párt tagja, Gigel Știrbu a craiovai teológiai intézetben végzett; a védelmi szakbizottság élére egy geológust választottak, aki a Bukaresti Egyetem geológiai karán végzett, 29 éves fejjel, 2011-ben pedig közgazdaságtanból doktorált. Igaz, a szociáldemokrata Ioan Mocioalcă elvégezte a Védelmi Kollégiumot is.

Bizottsági elnök – érettségivel

A szenátusban a külpolitikai bizottság élén a szociáldemokrata Petru Filip áll, aki végzettségét tekintve gépészmérnök és közgazdaságtanból doktorált.

A legtöbb egyetemen közigazgatási fakultás is működik, a közigazgatási szakbizottságot azonban mégis a gépgyártásra szakosodott szociáldemokrata Ioan Deneş vezeti. Az egyetemet huszonöt évvel ezelőtt végezte el, azóta más, szakosítási tanfolyamokon nem vett részt. Mielőtt képviselővé választották volna egy dési cég kereskedelmi igazgatója volt.

A szenátusi környezetvédelmi szakbizottság elnöke a liberális Octavian Motoc, aki mérnöki képesítéssel rendelkezik. A környezetvédelemhez legfeljebb annyi köze van, hogy hét éven át a tulceai Delta című helyi lap tudósítója volt. A határon túli románok ügyével foglalkozó szakbizottság élére a csupán 12 osztályt végzett Dumitru Marcel Bujort választották. Korábban „idegenforgalmi menedzser” és az FC Oneşti futballklub elnöke volt. Pártbeli tevékenységét illetően, a Dan Diaconescu Néppárt tagjaként került be a parlamentbe, aztán az Országos Szövetség Románia Haladásáért tömörülésbe ment át, jelenleg pedig éppen szociáldemokrata.

Kimaradt?