Iszlám terroristák célpontja lett Románia

Románia az évek során terroristák célpontjává vált; az ország a NATO és az Európai Unió tagjaként bekapcsolódott az iraki és afganisztáni katonai akciókba, Deveseluba pedig amerikai atompajzsot telepítenek, ami Romániát kitette a támadások veszélyének. A Román Hírszerző Szolgálatnak, hazai és külföldi hírszolgálatok segítségével csupán tavaly 17 terrorakciót sikerült kijátszaniuk.terrorkint

Románia – iszlám terület

A Terrorizmust Megelőző és Leküzdő Országos Rendszerhez tartozó román hatóságok a tavaly felfigyeltek az Al Kaidával szoros kapcsolatban álló Omar Bakri szíriai sejk figyelmeztetésére, miszerint Bulgária és Románia „jogos célpontjaivá” váltak az iszlám terrorizmusnak – főleg azt követően, hogy a nyáron a bulgáriai Burgaszban izraeli turistákat szállító autóbusz ellen követtek el merényletet.

Omar Bakri szerint mindkét ország „iszlám területnek” számít ugyanis. A sejket a bolgár-román határon fogták el, indoklása szerint egyik Romániában élő testvérét jött meglátogatni. Eszményképe a Stephen Timms angliai parlamenti képviselő elleni sikertelen merénylet szerzője, a híres terroristanő, Roshonara Choudhry.

Az iszlám terroristák akcióira egyébként már az év elején a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója, George Maior hívta fel a figyelmet, leszögezve: Omar Bakri többször is megkísérelte azt, hogy bejusson Romániába. A sejk állítása szerint a véres burgaszi merényletet egyik tanítványa hajtotta végre. Szavait azonban a bolgár bűnüldözők cáfolták.foto 1 omar

Hatvan „nem kívánatos”

Az utóbbi két év során a Román Hírszerző Szolgálat kérésére 60 embert nyilvánítottak nem kívánatos személlyé Romániában, illetve tiltották meg belépésüket 15 évre az ország területére.

A legutóbb kijátszott merénylet eltervezői szerint a téli ünnepek alatt került volna sor terrorcselekményre Romániában. A végrehajtásukkal megbízott, az országban tanuló két pakisztáni testvér, Ramzan és Adeel Muhammadot bízták meg, aki Nagyszebenben próbálták meg kiépíteni terroristákból álló rendszerüket, egy forgalmas helyen elkövetett merénylethez. Mindketten jártasak voltak a kémiában, embereikkel beszereztették volna a szükséges anyagokat bombák készítéséhez, majd meghívásukra az országba érkeztek volna az öngyilkos merénylők.foto 2 muhammad

A brit titkosszolgálatok segítségével a Román Hírszerző Szolgálat mindkettőjük tevékenységét figyelemmel kísérte, jóllehet kollégáik, tanáraik a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetemen igen szorgalmas, jó tanulóknak ismerték őket, egyikük a doktorátusra készült. Ramzan a mezőgazdasági és élelmiszeripari, Adeel a mérnöki karra járt. Kiutasításukra az országból december elején került sor. két, ugyancsak afganisztáni fiatalt október végén utasítottak ki Romániából.

Egyre több a nő

Idén december 13-án tartóztatták le a 38 éves iraki Khr Karim Friadot, aki a Szaddam-rendszer meggyőződéses hívének vallotta magát. Tervei szerint merényleteket követett volna el Romániában tartózkodó brit és egyesült államokbeli diplomaták ellen. A rendszerint Finnországban tartózkodó terrorista egyébként korábban 12 alkalommal járt Romániában, a legelegánsabb szállodákban lakott. Most egy héttel kitervelt merénylet előtt került rendőrkézre, lakásában 22 centis pengéjű kést találtak.

Európában egyébként megszaporodtak az öngyilkos merényletre elszánt terrorista nők. Romániában korábban a Japán Vörös Hadsereg nevű szervezet egyik női tagja ténykedett. Ekita Yukikot, aki a hetvenes években több japán nagyvállalat ellen szervezett merényleteket, a Román Hírszerző Szolgálat már 1995 óta megfigyelés alá helyezte. A japánok letartóztatták, ám nem sokkal később szabadon bocsátották a Japán Vörös Hadsereg által eltérített repülőgép utasainak fejében. Romániából 1995-ben tiltották ki, illetve adták át a japán illetékeseknek.foto 3 friad

A Román Hírszerző Szolgálat nem tartja kizártnak, hogy rövidesen Romániának is szembe kell majd néznie terrorcselekményeket tervező nőkkel, vagy akár öngyilkos merénylőkkel.

Óvatossági fokozat    

Romániában a terrorista merényleteket illetően a hivatalos szervek jelenleg az „óvatossági fokozatra” jellemző riadókészültségben vannak, jóllehet az utóbbi időszakban egyre több merénylő igyekezett belépni az ország területére. A román illetékesek szerint azonban egyelőre nincs miért emelni a készültség fokát.

Nemrégiben a romániai Antiterrorista Brigád az olasz hatóságok felkérésére lépett átfogó akcióba. Az olasz bűnüldözők arról értesültek, hogy a Wizz Air fapados járat repülőgépeinek egyikén bombát helyeztek el. A légitársaság egyik gépe éppen a bukaresti Henri Coanda repülőtéren szállt le. Az Antiterrorista Brigád gondosan átvizsgálta a gépet, ám semmiféle robbanószerkezetet nem talált.

A Román Hírszerző Szolgálat felkérésére egyébként a román határőrség illetékesek idén 40 terrorista belépését akadályozták meg az országba.

Interneten keresztül

Az Amerikai Titkosszolgálatok Szövetségi Tanácsa szerint az iszlám terrorizmusnak nagyjából 2030-ban véget kellene érnie. Az Egyesült Államok kivonul ugyanis Irakból, Afganisztánból, az iszlám országok már azért Izrael-barát politikája miatt érezhetnek vele szemben ellenszenvet. Így tehát a gyűlöltnek csökkennie kell majd Washington iránt.

Terrortámadások fenyegethetnek viszont majd a világ más tájairól, a keresztények vagy a hinduk részéről. Több mint valószínű, hogy a terroristák az interneten keresztül igyekeznek majd súlyos csapásokat mérni a nyugati országokra.

Kimaradt?