„Láger-árvaház” működik Bukarest szívében

Verés, éheztetés, kifosztás, szobafogság, kábító gyógyszerek – mindez Romániában, sőt, a Bukarestben, az 1. kerület egyik árvaházában, a Sfânta Maria árvaházban történt, amelyben 7-18 év közötti lányokat helyeztek el. Az ügyészek most 21 árvaházi nevelő ellen indítottak eljárást, közülük 14 nevelőt már őrizetbe vettek.

Az illetékes hatóságok már korábban tudtak, a „láger-árvaházban” történt szörnyűségekről, a rajtaütést már hónapokkal azelőtt megtervezték. A gyermekvédő szervezetek szövetségének ügyvezető igazgatója, Daniela Gheorghe elmondta, a bukaresti ügyészség már több mint egy hete 20 lány elhelyezését – elszállásolását és étkeztetését – kérte a föderációtól, amely eleget is tett a felkérésnek.

A román lapok szerint történtekre egy 2015 novemberében érkezett feljelentés nyomán derült fény. Ennek nyomán álcázott személyek épültek be az árvaházba, akik hat hónapon keresztül figyelemmel kísérték a történteket. (Az titok, miért volt szükségük ennyi időre a szörnyűségek felismeréséhez).

Mint kiderült, a lányok mindegyikének eltartásáért a bukaresti 1. kerületi polgármesteri hivatal havi 2400 lejt fizetett, ebből kellett volna a szállást, az ellátásukat fedezni. Ennek az összegnek a legnagyobb részét azonban a nevelők ellopták. De elvették a neveltektől a különféle nem kormányzati szervektől kapott élelmiszereket, ruhákat is, elektronikai cikkeket. Ezeket előzetesen gondosan megválogatták: az édességeket, a csokoládét, a süteményeket, a ruhákat, elektronikai eszközeiket értéküknek megfelelően csoportosították, hogy az elosztásnál a nevelők egyike se „károsodjék”.

A ruházati, elektronikai cikkeket általában az interneten értékesítették, az intézeti lányok csakis az eladhatatlan termékeket kapták meg. Az elégedetlenkedő lányokat kegyetlenül megverték, szobafogságra ítélték, ha pedig nagyon kellemetlenkedtek, akkor egyszerűen kábító gyógyszerek bevételére kényszerítették őket. Azokat a lányokat, akikkel „nem bírtak”, pár hétre a voilai pszichiátriai intézetbe záratták. Utóbbi az intézet pszichiáterének beleegyezésével és jóváhagyásával történt, aki a „beutalókról” és azok időtartamáról annak megfelelően döntött, hogy a lányok mennyire „zavarták” a nevelőket, mennyire szájaltak vissza nekik, mennyire álltak ki jogaikért.

Egy országos kimutatás szerint a több mint 13 ezer romániai árvaházi gondozott közül csupán 2060 szorult pszichiátriai kezelésre, ez alig 15 százalékot jelent, miközben a bukaresti árvaház 37 gondozottja esetében 22 személy esett át ilyen kezelésen, ez az arány pedig meghaladja az 50 százalékot.

Terhes tizenévesek

Az ügyészek az árvaházi nevelőket kiskorúakkal való rossz bánásmóddal, a szexuális integritás és szabadság megsértésével, sikkasztással és hivatali visszaéléssel vádolják. Az ügyészek a kiskorúakkal kapcsolatos felelőtlen magatartás miatt is elmarasztalják a nevelőket, akik nem törődtek a rájuk bízott intézeti lányok sorsával. Kimenőket adtak olyan tizenéves lányoknak, akiket nem egy esetben már férfiak várták az intézmény kapujánál. Az állami gondozottak kifestve, kirúzsozva, miniszoknyában, kacérul felöltözve távoztak – mindenki jól tudta, hogy milyen céllal, már csak azért is, mert tizenéves lányok maradtak állapotosan.

A megszült gyermekeket a nevelők speciális újszülött központokba vitték. Sokszor a nevelők maguk hamisították meg a terhesen maradt lányok kilépőit, jól tudva, hogy ezek a lányok többé nem térnek vissza az otthonba. A hamisított kilépők kiállítását pedig természetesen az intézeti lányok nyakárba varrták.

A vádpontok között szerepel az úgynevezett táborozások, kirándulások megszervezése is. A nevelők, a gépkocsivezetők, az adminisztrátor, az orvosi személyzet ilyenkor népes családját is magával vitte, természetesen az önkormányzat, vagy a nem kormányzati szervezetek költségére. Hogy a rokonságnak, ismerősöknek helyet teremtsenek, az intézeti lányokat emeletes ágyakba, összezsúfolva helyezték el a szobákban, másokat engedtek „megszökni” a táborból.

Ilyenkor rendszeresen csak néhány intézeti lányt vittek magukkal – többnyire azokat, akikkel „nem volt gondjuk” –, a táblázatokat azonban úgy állították össze, hogy azokból az derüljön ki, hogy rotációs módon valamennyien részesültek a táborozásban.  A rokonság tehát teljesen ingyenesen vett részt a kirándulásban, a táborozásban, étkeztetésüket is a neveltek élelmezése rovására oldották meg. Ily módon ezeket az akcióknak elsősorban a nevelők és a rokonságuk látta hasznát.

Hivatalosan…

A botránnyal most már a nép ügyvédje is foglalkozik, aki a kínzások megelőzésére létrehozott központtal közösen kivizsgálást indított. A Sfânta Maria árvaház feladata – hivatalosan – „a szülők által elhagyott lányok befogadása, ellátása, gondozása lenne”, olyan életkörülményeket teremtve számukra, amelyek „minél közelebb állnak a rendes családi környezethez”. Az intézet nevelőinek kötelessége – egyebek között – „a neveltek általános ápolási, gondozási körülményeinek biztosítása, a megfelelő pszichiátriai ellátás szavatolása, az általános higiéniai szokások elsajátíttatása”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?