Amit a kampányról és a helyhatósági választásokról tudni érdemes

A hét végétől hivatalosan is elkezdődött június 5-i helyhatósági választások – ezúttal rendkívül szigorúan szabályozott – kampánya. Az is bizonyos már, hogy a polgármestereket nem két, hanem egy fordulóban választják meg.

A romániai szavazók a polgármestereket, illetve helyi és megyei tanácsosokat választanak június 5-én. Bukarestben a kerületi tanácsok tagjait és polgármestereit, továbbá a fővárosi tanácsot és a főpolgármestert választják meg. A tanácsosokat listás módszerrel, a polgármestereket egyénileg választják meg. A megyei önkormányzat elnökéről idén már nem közvetlenül a szavazók döntenek, hanem a testület a megalakulása után.

A szavazókörzetek reggel hétkor nyitnak és este kilenc órakor zárnak. Hivatalosan 18 264 835 választó járulhat az urnákhoz. Szavazati joggal rendelkezik minden 18. életévét betöltött román állampolgár, azok is, akik a szavazás napján töltik be 18. életévüket. Voksolhatnak a romániai állandó lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok is.

Összesen 18 616 szavazókörzetet létesítenek. Országos szinten csaknem 24 ezer számítógép-kezelőt alkalmaztak a választásokra. A választókörzetekben ők ellenőrzik majd a voksolók személyi számát. A szavazócédulák kinyomtatására 655 tonna papírt használnak fel, a Votat felirattal ellátott bélyegzők száma pedig meghaladja a 93 ezret. Ugyanakkor 18 088 116 öntapadós bélyeg készül.

A választás megszervezésére, a szükséges kellékek biztosítására az Állandó Választási Bizottság 11 218 000 millió lejt fordít. Arra, hogy a szavazás zökkenőmentes legyen, több mint 50 ezer csendőr és rendőr vigyáz, mindez a Belügyminisztériumnak további 360 ezer lejébe kerül.

Szükséges iratok

A választóknak elektronikus vagy rendes, esetleg ideiglenesen kibocsátott személyazonossági igazolvánnyal kell igazolniuk magukat, de elfogadják a diplomáciai, szolgálati útlevelet is. A katonai iskolák diákjainak katonai szolgálati könyvüket kell felmutatniuk. Valamennyi igazoló iratnak érvényesnek kell lennie a választások napján. A választások előtt lejárt igazoló iratok helyett újabb dokumentumot kell kérni. A személyi igazolvánnyal rendelkezőknek ellenőrizniük kell, szerepel-e személyi számuk a dokumentumban. Amennyiben nem, a körzetükbe tartozó személyi nyilvántartó szolgálathoz kell fordulniuk.

A választások menetével kapcsolatos kérdésekkel a szavazók az Állandó Választási Hatósághoz fordulhatnak, a 021 310 08 24. számú telefonon. A szavazókörzetekkel, a jelöltekkel kapcsolatos információkkal, az esetleges óvásokkal a Központi Választási Iroda szolgál a 021 313 07 66-os, a 021 313 66 76-os illetve  021 312 74 79-es telefonon. Amennyiben a választások kapcsán valaki erőszakos akciókra, csalásokra figyel fel, azt a 112-es telefonszámon jelentheti, de a törvényszegéseket a helyi rendőrségen is jelezheti.

Szigorodott a kampány

Az idei helyhatósági választásokon – az előző évektől eltérően – törvény tiltja a választási bannereket, fényreklámokat, választási kampányszöveget hordozó vagy a választottakat reklámozó hangszórós gépkocsikat. A jelöltek nem szervezhetnek koncerteket, műsoros előadásokat, egyéb ünnepségeket, tűzijátékokat. A reklám egyetlen útját a falragaszok jelentik, amennyiben megfelelnek a vonatkozó törvényben előírt méreteknek, vagyis nem haladják meg a 500×300 millimétert. A jelöltek ugyanakkor kampányolhatnak a rádióban, a televízióban és a sajtóban, brosúrákat, szórólapokat oszthatnak szét a választók között.

A törvény megtiltja a „választási figyelmességeket” – golyóstollak, csészék, trikók, dzsekik, sapkák, sálak, hátizsákok, liszttel, olajjal, cukorral, egyéb élelmiszerekkel tele zacskók, öngyújtók stb. – ajándékozását is.

A választási törvény megszegőit az országos rendőrség és csendőrség 600 és 1000 lej közötti pénzbírsággal sújthatja, a szükséges ellenőrzések elvégzése után pedig az Állandó Választási Hatóság 15 ezer és 50 ezer lejre büntetheti a törvények ellen vétőket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?