Pártklientúra irányítja az állami nagyvállalatokat

Gazdasági szakértők szerint az állami vállalatok azért is nyújtanak gyenge teljesítményt, mert igazgatótanácsaikban szakemberek helyett pártkliensek kerülnek. A román sajtó bemutatott néhányat közülük.

A legjelentősebb állami vállalatok igazgatótanácsainak számos olyan tagja van, akik semmiféle olyan szakképesítéssel nem rendelkeznek, amely – legalább is részben – megfelelne a cég gazdasági profiljának. Egy részük pártkliens, azaz politikai alapon kerül be a vállalatok vezető testületébe. Az igazgatótanácsokba huszonéves fiatalok is bekerülnek ugyan, ám – ha rendelkeznek is megfelelő szakképesítéssel – nincs kellő tapasztalatuk feladataik ellátására – írja a román sajtó.

Polihisztorok

Mihai Jorj korábban a Szociáldemokrata Párt kolozsvári szervezetének elnöke volt. Tavaly kinevezték az országos vasúttársaság vasúti infrastruktúrával foglalkozó egységének igazgatótanácsába, sőt a testület elnökévé is megválasztották. Egyben tagja a Romániai Légi Közlekedés Közhasznú Társaság igazgatótanácsának is, ahol 18 ezer lejes honoráriumot kap.

Mircea Jorj azonban az EximBank finanszírozási és biztosítási tárcaközi bizottságában is tevékenykedik, ez a struktúra dönt a bankportfoliók szerinti kedvezményekről, de a bizottság a közvélemény figyelmét nem ezzel, hanem a tagjai számára kiosztott rendkívül magas járandóságokkal hívta fel magára. E testület tagjaként egyébként Mircea Jorj tavaly közel 223 ezer lejt vágott zsebre, ami nagyjából havi 20 ezer lejes jövedelmet jelentett.

Mircea Jorj azonban ezzel sem elégedett meg: a Bukaresti Repülőterek Országos Társaságától 2015-ben további több mint 13 ezer lejt kapott.  2015-ben, a Ponta-kormány idején kormánymegbízatást is ellátott, az ugyancsak kolozsvári Ioan Rus kérésére a közlekedési tárca államtitkára volt. A sokoldalú Mircea Jorj egyébként a kolozsvári Dimitrie Cantemir Keresztény Egyetemen jogot végzett, a Bukaresti Egyetemen doktorált.

Nicolae Viorel Creţu a Román Vasúttársaság (CFR) igazgatótanácsának tagja, emellett viszont három kórház – a bukaresti Witing, a kolozsvári és a pascani-i vasúti kórház – is beválasztotta hasonló testületeibe. Igaz, mindezért kevés, havi 862 lejes juttatást kapott – legalább is 2015. évi adóbevallása szerint. Nicolae Viorel Cretu a Spiru Haret Egyetem jogi és közigazgatási karán végzett, 2015 óta a közlekedési minisztérium főtanácsosa, a szakszervezetekkel folytatott párbeszédért felel.

A mindenhez értő nővérke

Elena Viorica Merticariu a korábbi közlekedési miniszter, Iulian Matache kabinetjének volt tanácsosa jelenleg a CFR áruszállítási részlegének igazgatótanácsi tagja, 10 ezer lejért. Ugyanakkor beválasztották a Vasúttársasági Palota Üzemeltetési és Karbantartási Csoportjának vezető tanácsába is, innen több mint 20 ezer lejt kap. De tagja a CFR utasszállító részlege igazgatótanácsának is, igaz, innen már szerényebb, csupán 2500 lejes jövedelme származik. Ezt viszont kipótolja a konstancai Hajózható Csatornák Részvénytársaságától felvett közel 11 ezer lejjel.

Korábban, 2012-ben fél évig tagja volt az Országos Doppingellenes Ügynökség vezető tanácsának, a Germisara Rt. Országos Idegenforgalmi Oktató Központ, továbbá a Kórházakkreditáló Országos Központ igazgat tanácsának. Igaz, Elena Viorica Merticariu szakmai téren is igen sokoldalúan képzett, hiszen volt már egészségügyi nővér, értékesítési ügynök (magyarul: házaló), több miniszter személyi tanácsosa, kabinetfőnöke is.

Az államvasutak igazgató tanácsa igen vonzó hely lehet, hiszen Iulius Dan Plaveti is – némi protekciót igénybe véve – tagja lehetett a vezetőségnek. Plaveti korábban a Bukaresti Repülőterek Országos Társaságának volt a tagja, közel 17 ezer lejes jövedelemért. De jó időbeosztással ugyanakkor a German Top Trading társaság ügykezelője, az Oper, a Chevrolet és a Mazda autógyárak romániai importőre – mindezért évente csaknem 600 ezer lejt vesz fel.

Iulius Dan Plavetit 2010-ben, a Boc-kormány idején kinevezték az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnökévé, őt viszont a Ponta-kormány idején menesztették tisztségéből. Nem sokkal később azonban a Bukaresti Repülőterek Országos Társasága igazgatótanácsának elnöke lett.

A fizetés csak borravaló…

Dumitru Pârvulescut Gorj megyéből hozta Bukarestbe Daniel Chiţoiu volt pénzügyminiszter, annak ellenére, hogy pártfogoltja ellen bűnvádi dosszié készült hűtlen kezelés miatt. Előbb a gazdasági tárca főtitkára, majd a pénzügyminisztériumban kapott tisztséget, jövedelmeit pedig szépen kiegészítette a hatféle igazgatótanácstól kapott összegekkel. Tavalyelőtt miniszteri tisztségeiből közel 90 ezer lejt kapott, a hat különféle igazgatótanács tagjaként pedig további 117 ezer lejt vehetett fel. Így egyebek között beválasztották a Kazánok és Nyomás Alatt Álló Tartályok Országos Ellenőrző Bizottsága, az IPROCHIM Rt., a távközlési, információ-technológiai szolgáltatásokat nyújtó Teletrans Rt, az Országos Só Társaság Rt, a volt craiovai Daewoo vállalat részvénykezelő társasága, a Conexe Rt igazgató tanácsába.

Andrei Rizoiu szintén a Boc-kormányban kezdte meg karrierjét 2009-ben, a szociáldemokraták javaslatára lett Dan Nica miniszterelnök-helyettes államtanácsosa. Nem sokkal később már tagja lett a Delfincom Rt. és a Perlacostinesti Rt. igazgatótanácsának. A Ponta-kormány idején a kormányfőtitkárság államtitkárává nevezték ki, ebben a minőségében az Országos Kataszteri Ügynökség tevékenységét irányította, és – némi jövedelemkiegészítés miatt – az állam képviseletében tagja lett az Electrica Rt. privatizálási bizottságának is. Legutóbbi érdeknyilatkozatának tanúsága szerint immár beválasztották a Transgaz Rt. és az Ellenbiztosítási Román Alap igazgatótanácsába is. Andrei Rizoiu is magánegyetemen végzett, a Dimitrie Cantemir Keresztény Egyetem közgazdasági szakán tanult, átlagos eredménnyel.

Radu Cernov jogász Dan Sova és társai ügyvédi irodájának partnere volt. Victor Ponta kormányázásának utolsó napjaiban kinevezte a Transelectrica Rt. jogi igazgatójának. Egyben 2013 óta tagja volt két nagy állami vállalat, az Autópályák és Országutak Országos Társasága Rt. és a szászmedgyesi Transgaz Rt. ügykezelőjének. 2014-ben immár öt, 2016-ban pedig hét vállalat – az említett kettő mellett az Országos Vasúttársaság, az Országos Útügyi Hatóság, a Romatsa Rt., az Országos Vasúttársaság távközlési részlege és a Metrorex Rt – ügykezelősége tartozott hatáskörébe. Az ügyvéd emellett felvállalta a Transelectrica Rt. Felügyelő Bizottságának tagságát is. A szerteágazó tevékenység évi 321 ezer lejt hozott az ügyvédnek.

Végül Tcaciuc Sebastian Gabriel sokoldalúságáról csak ennyit: egy személyben tagja a Romgaz Rt, a Nuclearelectrica Rt., az Országos Vasúttársaság egyik részlege, a LaborMed Pharma Rt., a Roma Plastik Rt., a Brikston Construction Solutions Rt, a Deutek Rt. és a magángyógyászati egységeket felölelő Mária Királyné hálózat igazgató tanácsának.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?