Felmérés: kik Románia ellenségei és kik a barátai?

Milyen országok számítanak Románia legnagyobb ellenségének, illetve legjobb barátjának? Hogyan viszonyul ezekhez az országokhoz a lakosság? Erről és hasonló kérdésekről készített felmérést az IRES közvélemény-kutató intézet. 

A legveszélyesebb Oroszország és Magyarország

A megkérdezettek túlnyomó része – a mintacsoport tagjainak több mint fele – úgy véli, Oroszország komoly veszélyt jelent Románia nemzetbiztonságára, ráadásul pedig 64 százalék tartja úgy, hogy Bukarest és Moszkva viszonya jelenleg sokkal rosszabb, mint volt 1989 előtt. Ennek ellenkezőjét alig 21 százaléka állítja.

A Romániával szemben legellenségesebben viselkedő ország közül 35 százalék szintén Oroszországot jelölte meg, amely így listavezető lett. Az ellenséges országok lajstromának második helyére viszont Magyarország került, a mintacsoport 17 százaléka jelölte meg Románia nyugati szomszédját. Ez a két ország magasan vezet az ellenségesnek ítélt államok között, a következő államok – Németország, Bulgária, Ukrajna – alig egy-egy százalékkal szerepelnek a listán, más országok még az egy százalékot sem érik el.

A válaszadók 21 százaléka rendkívül jelentősnek, 35 jelentősnek, 28 százaléka pedig mérsékeltnek gondolta a veszélyt, amelyet Oroszország jelent Romániára. Európa vonatkozásában 21 százalék gondolta komoly veszélynek a földrész biztonságára nézve Oroszországot, 37 százaléka veszélyt, 28 százaléka pedig mérsékelt veszélyt látott Moszkvában.

Konfliktus esetén: semlegesség

A mintacsoport tagjai Románia legnagyobb barátjaként tartják számon az Egyesült Államokat és Németországot. Előbbire 24, utóbbira 20 százalék "szavazatt". A románok többsége által rokon nemzetnek tartott franciákra viszont már jóval kevesebben voksoltak, így Franciaország mindössze 9 százalékot összesített, igaz, ezzel még elérte a dobogó harmadik fokát, 4 százalékkal megelőzve az öt százalékot elért Olaszországot. A „Pruton túli testvérállamra”, a Moldovai Köztársaságra csupán 4 százalék mondott igent, így alig egy ponttal előzi meg Spanyolországot, Bulgáriát – és Oroszországot, amelyet a megkérdezettek szintén 3-3 százaléka tart baráti államnak.

Ha fegyveres konfliktus törne ki a térségben, a megkérdezettek 49 százaléka szerint Romániának semlegesnek kell maradnia. 30 százalék azonban úgy vélte, Bukarestnek az Egyesült Államok és a Nyugat oldalán be kellene kapcsolódnia a konfrontációba, és mindössze 5 százalék gondolta úgy, hogy Romániának Oroszország mellé kellene állnia.

A mintacsoport 46 százalékának véleménye szerint egyébként  az Egyesült Államok nyújthatja a leghatékonyabb védelmet Románia számára, 24 százalék azonban Németországra voksolt, és alig 7 százalék látta a védelmező államban Oroszországot.

Kedves, gonosz, durva…

Az orosz elnök igen ismert Romániában. A megkérdezettek 82 százaléka tudja hogy Oroszországot Vlagyimir Putyin vezeti – 16 százalék azonban úgy tartja, hogy az orosz elnök Mihail Gorbacsov.

Az Oroszországba látogató románok közül 76 százalék turistaként tartózkodott orosz földön, 13 százalék üzleti ügyekben járt ott, 9 százalék rokon vagy baráti látogatásra ment, 2 százalék pedig tanulmányúton tartózkodott ott. 77 százalék egyébként még az 1989-es események előtt járt a Szovjetunióban, 16 százalék 1990 és 2000 között, és csupán 7 százalék látogatott el 2000 után Oroszországba. 57 százaléka ismét ellátogatna Oroszországba, 40 százalék viszont már nem térne vissza oda.

A románok 10 százaléka derék, kedves, 9 százaléka gonosz embernek tartja az oroszokat, ugyancsak 9 százalék szerint durvák és ingerlékenyek.

A mintacsoport tagjainak 80 százaléka állította, hogy nem vásárol vagy fogyaszt orosz árut, ennek ellenkezőjét pedig 17 százalék állítja. Utóbbiak közül 18 százalék a földgázt, 16 százalék az elektronikai készülékeket, 11 százalék az alkoholt/vodkát, 8 százalék az üzemanyagot, 7 százalék az élelmiszer-, 5 százalék a kozmetikai termékeket, és szintén 5 százalék a konzerveket említette.

Az orosz termékeket vásárlók 50 százaléka jó minőségűnek tartja az orosz árut, 20 százalék viszont nem ért egyet ezzel. A románok sorában a legnépszerűbb orosz áru a Lada személygépkocsi, ezt 30 százaléka említette, 9 százalék a Stalinskaya vodkát, 8 százalék a Volga autót nevezte meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?