Maffiát idéző bérgyilkosságok Romániában

Két golyószóróból leadott lövés az utcán, közvetlen közelről – az áldozat mégis túlélte, jóllehet hát lövés érte: egy a fejét súrolta, négy a gyomrába, egy a vállába, egy pedig a combjába hatolt.

Húsz lövés után életben

A nyomozáson résztvevő tisztek és ügyészek nagyjából egyetértenek abban, hogy az áldozat ellenségei bérgyilkosokat béreltek fel. A bosszú okát feltehetően féltékenység vagy „üzleti elszámolás" jelenthette.

A gyilkossági kísérletre hétfőn este, a 3. kerületben, Vitánban került sor. A kiszemelt áldozat a 26 esztendős Râzvan Isăila büntetlen előéletű, egy hőszigetelő ablakokat gyártó cégnek a tulajdonosa. A nyomozók által eddig feltárt „film" értelmében az áldozat 18 óra körül lépett ki lakásából és Mercedese felé tartott. Amint a kocsit kinyitotta és beült, egy jó ideje a lakóház mellett parkolt, sötétszínű, bulgáriai rendszámmal ellátott gépkocsi hatalmas ütemben felé tartott, a tettesek az ablakokat lehúzták és eldördültek a lövések. A nyomozók szerint sorozatot és külön puskalövéseket is leadtak.

A nyomozást folytatók úgy vélik, Isăila életét az menthette meg, hogy felfigyelt a beinduló gépkocsi zajára és idejében a jobboldali ülésre vetette magát. Azzal is nagy szerencséje volt, hogy a gyilkosok azt hitték, végeztek vele, így nem szálltak ki autójukból, hogy ellenőrizzék, valóban meghalt-e. Márpedig bérgyilkosok nem hagyják el a helyszínt anélkül, hogy meg ne győződtek volna áldozatuk haláláról – ami viszont arra vall, hogy az elkövetők mégsem volt „hivatalos" gyilkosok.nov28foto-1-helyszin

Az ügyészek úgy vélik, hogy a bulgáriai rendszám ellenére a bűntény elkövetői a Moldovai Köztársaságból vagy Ukrajnából származhattak, és nem kizárt, hogy a merénylet után nyomban el is hagyták Romániát. Ez magyarázhatja azt a tényt is, hogy fegyvereiket eldobták.

Összetéveszthették

Az ügyészek szerint, ha találnak is ujjlenyomatokat a fegyvereken, az sem jelentene semmit, hiszen ha a gyilkosok az Európai Unión kívüli országból származnak, akkor nem találhatóak meg az európai közösség adattárában. Az üggyel foglalkozó kriminológus kizárja azt is, hogy Isăila komolyabb pénzzel tartozott volna az életére törőknek. Ez esetben természetesen nem végeztek volna vele, csak „alaposan" megleckéztették volna – hiszen az adósságtól a meggyilkolására törekvők nem akartak volna elesni. Így feltehetően arról lehet szó, hogy nem fizetett „védelmi pénzt" – akkor veszteséget már megér a maffiának az, hogy cserében megleckéztesse a többi, esetlegesen rosszul fizetőt.

Razvan Isaila szomszédai szerint az áldozat csendes, feltűnésmentes életet élt, akinek – véleményük szerint – a hatóságokkal sem gyűlt meg a baja. Élettársával és annak gyermekével lakott egyébként együtt, házaséletük is normálisnak látszott. A szemtanúk vallomása szerint lelövését követően Isăila arról panaszkodott, vajon mit is tehetett, hogy így bánjanak vele. A nyomozók azt is feltételezik, hogy egyszerűen összetévesztették valakivel.nov28foto-2-fegyverek

A keddre virradó éjszaka során orvosai több műtétet is végrehajtottak rajta. Állapotát jelenleg stabilnak mondják, a nyomozóknak sikerült is elbeszélgetniük vele, nyomban az érzéstelenítők hatásának elmúlása után.

Fegyverek – minden mennyiségben?

Romániában jó ideje egyre könnyebben lehet törvénytelen úton fegyverhez jutni, az illegális fegyverpiac igen aktív. Nyilván ennek is szerepe van abban, hogy jó néhány éve megszaporodtak az országban a fegyveres támadások. A fegyverek nagyrészt a szomszédos országokból érkeznek, így például Bulgáriából, de mindenekelőtt a Moldovai Köztársaságból, ahova Transznisztriából érkeznek, az elsősorban Oroszországban gyártott „rakományok". Ez utóbbiakat besszarábiaiak csempészik be az országba. De romániai forrásai is vannak a fegyvercsempészeknek, hiszen számos fegyver tűnik el a hazai katonai egységekből is.

Tavaly tavasszal például a Terrorizmus és Szervezett Bűnözés Bűntényét Kivizsgáló Igazgatóság Craiovában fegyverekkel kereskedő hálózatot göngyölített fel. Az ügycsomó kapcsán 53 házkutatást tartottak, a csoport több vezetőjét letartóztatták. A fegyverek Bulgáriából származtak, legnagyobb részük azonban a Moldovai Köztársaságon át került be az országba.

A maffia jegyében

Az 1989. évi rendszerváltást követően Romániában a kalandfilmeket is megszégyenítő fegyveres bűntényekre került sor. Az első „megrendelésre" történt gyilkosságot már 1992-ben elkövették az országban: áldozata a bukaresti Stefan Andreescu üzletember volt. Igaz, neki „múltja" is lehetett, hiszen a romániai titkosszolgálatok külföldi kapcsolatokkal foglalkozó ügynöke is volt.

A merényletre Bukarest szívében, a Piaţa Romana melletti Precupeţii Vechi utcában került sor, Andreescu lakása előtt. Az áldozat, mellette sógorával, Ion Marinnal együtt gépkocsijával éppen indulni akart, amikor egy férfi megállt az ablaka előtt. Andreescu lehúzta az ablakot, hogy megkérdezze, mit akar, a merénylő ekkor lőtt rá automata pisztollyal. A kocsi két utasát 13 találat érte: Andreescu a helyszínen meghalt, sógorát súlyos sérülésekkel vitték kórházba. A gyilkost nem találták meg, az ügyet lezárták. A nyomozók feltételezték, hogy titkosszolgálati tevékenysége miatt végezte vele.nov28foto-3-elkapottak

Hat évvel később másik üzletembert öltek meg Bukarestben, a Mihai Bravu sugárút közelében lévő Mieilor utcában, ugyancsak lakása előtt. A Mondo Mike cég tulajdonosát, Mihai Ionescu saját autójában érték a lövések, este féltizenegy körül. A négy leadott lövésből kettő talált, Ionescu a helyszínen meghalt. Sem a tettest, sem a gyilkosság okait nem sikert felderíteni. A nyomozók több okra is gyanakodtak, egyebek között arra, hogy Ionescu uzsorakölcsönöket adott, kapcsolatban állt az alvilággal, és túl sok titkát ismerte az olasz, orosz maffiának, a titkosszolgálatoknak.

2000-ben újabb fegyveres gyilkosság sokkolta Bukarestet. Augusztus 30-án egy „impresszáriót, Marius Dimitriut a Pantelimon lakónegyedben ölt meg, ugyancsak lakása előtt két olasz maffiózó, Sabatelli Carmelo és Torcasso Pasquale. Az olasz maffia haragját az váltotta ki, hogy Dimitriu prostituáltakat futtatott az olasz maffiózók által uralt területeken is. A két tettes géppisztolya teljes golyótárát áldozatába röpítette. Ez alkalommal azonban a romániai bűnüldözőknek a bűncselekmény elkövetése után 14 órával sikerült elkapniuk őket.

A maffiát idéző kivégzésre került sor 2004-ben is, a bukaresti Verdi parkban. Az áldozatot, Alberto Ranaldit levetkőztetve letérdepeltették, majd közvetlen közelről fejbe lőtték. Az olasz maffia szerint így végeznek a hallgatás, az „omerta" megszegőivel. Ranaldinál egy eurócentes pénzérmét is találtak, ezzel kivégzői azt jelezték, hogy végeztek egy fecsegővel.

Kapcsolódók

Kimaradt?