Ki kicsoda Dacian Cioloș kormányában?

FRISSÍTVE: Kedd délután szavaz a parlament Dacian Cioloș kormányának összetételéről és programjáról. A kinevezett miniszterelnök az utolsó pillanatban is cseréket hajtott végre leendő csapatában.

A technokratának nevezett kormány miniszterelnök-helyettese és regionális fejlesztési minisztere Vasile Dâncu, aki már nem tagja ugyan a Szociáldemokrata Pártnak, ám a PSD úgynevezett kolozsvári csoportjának neves személyisége volt, és még mindig közel áll a szociáldemokratákhoz. A szociológus a Román Előrejelzési és Stratégiai Intézet (IRES) elnöke. Az IRES a kevés közvélemény-kutató intézetek közé tartozott, amely tavaly előre jelezte Klaus Johannis győzelmét az elnökválasztásokon.

Adrian Năstase kormányában tájékoztatási miniszter volt, 2004-ben szociáldemokrata szenátorrá választották. Dâncu az európai parlament képviselője is volt. Hobbija a labdarúgás, a tenisz, az irodalom és a zene. Politikai megfigyelők egyetértenek abban, hogy azért esett rá Dacian Cioloș választása, hogy a kormányt a szociáldemokraták is megszavazzák a parlamentben.

Costin Borc gazdasági, kereskedelmi és turisztikai miniszter lesz. Az 50 éves szakember a Lafarge Ciment romániai vállalatának vezérigazgatója, vagyis az üzleti szférából érkezett. Ennek ellenére némi politikai múltja is van, hiszen Radu Vasile volt kormányfő kabinetfőnöke volt. Borc a bukaresti műegyetemen végzett villamos-energetikai szakon. Doktorátusát a wisconsini egyetemen szerezte, ahol egyetemi előadótanárként öt éven át, 1995-2000 között tanított is.

A 42 éves Anca Paliu Dragut pénzügyminiszteri tisztségre jelölték. Eddig az Európai Bizottság gazdasági elemzője volt, korábban a Nemzetközi Valutaalap romániai és bulgáriai regionális irodájánál dolgozott, ezt megelőzően pedig a Világbank közgazdászaként tevékenykedett. A Bukaresti Közgazdaság-tudományi Akadémia pénzügyi karán végzett, itt szerzett doktori címet is, tanulmányokat folytatott a George Washington Egyetemen is.

Cristina Guseth helyére szakképzett jogász került

Az energetikai tárcát Victor Grigorescu veszi majd át. Az Electrica Rt. igazgatótanácsi tagja. Nyolc éven át dolgozott Románia Európai Unió melletti állandó kirendeltségénél, 2007-2011 között az unió közös kereskedelmi politikájával foglalkozott. 2014-től az energetikai főosztálynál dolgozott, az energetikai miniszter tanácsosa volt.

Az igazságügyi miniszteri tisztség várományosa Raluca Prună, az Európai Bizottság szakértője. Dacian Cioloș eredetileg a civil szférából érkező Cristina Gusethet javasolta a tisztségre, ám jelölését az utolsó pillanatban visszavonta.

A védelmi tárcát Mihnea Motoc vezeti majd, aki augusztus óra Románia londoni nagykövete. Mihnea Motoc diplomata, pályafutását 1991-ben kezdte meg. 1999-2001 között Románia hollandiai nagykövete volt, 2003 és 2008 között pedig Románia állandó ENSZ-képviselőjeként ténykedett, ezt követően egészen mostanáig Románia állandó képviselője volt az Európai Uniónál. Felesége, Iulia Motoc, az alkotmánybíróság volt tagja, jelenleg az Európai Emberjogi Bíróság ügyésze. Tavaly Victor Ponta Motocot külügyminiszterré nevezte volna ki, a tisztséget azonban nem fogadhatta el, mivel feleségét összeférhetetlenséggel vádolták volna az Európai Emberjogi Bíróságnál.

A külügyi tárcát Lazăr Comănescu vezeti majd, aki jelenleg külpolitikai kérdésekkel foglalkozó elnöki tanácsos. A miniszterjelölt karrierdiplomata, közel négy évtizede a Külügyminisztériumnál dolgozik, volt Románia állandó NATO- és EU-küldöttségének vezetője, rövid ideig külügyminiszter, németországi nagykövet volt, Klaus Johannis elnöksége alatt pedig elnöki tanácsos.

A mezőgazdasági minisztérium vezetését Achim Irimescura bízzák, aki a tárca államtitkára is volt, Románia Európai Unió melletti állandó képviseletének tanácsosi tisztségét is ellátta. Korábban szintén a tárca keretében dolgozott osztályvezetőként majd államtitkárként. A Bukaresti Közgazdaság-tudományi Akadémián szerzett doktori címet agrártudományból.

Petre Tobă a belügyminisztériumot vezeti majd. A jelölt 1990 óta dolgozik a tárcánál, Adrian Năstase kormánya idején fontos tisztségeket töltött be, 2009-től országos rendőrfőkapitány volt.

Kinevezések, tiltakozások

Az oktatással Adrian Curaj foglalkozik majd, aki eddig a felsőoktatás, a kutatás, a fejlesztés és az újítás finanszírozásával foglalkozó szervezet, az EUFISCDI vezérigazgatója volt. Călin Popescu Tăriceanu kormánya idején az IT-szektorral és a kutatással foglalkozó kormánytanácsos volt, a Boc-kormány idején pedig a Tudományos Kutatás Országos Ügynökségének vezetője volt, egy év után azonban leváltották tisztségéből.

Miniszteri nevesítése ellen tiltakozik az Országos Lézer- és Plazmafizikai Kutatási-Fejlesztési Intézet szakszervezetek, amely beadvánnyal fordult az Országos Korrupcióelleni Ügyészséghez, visszaéléssel, zsarolással, hivatali visszaéléssel vádolva Adrian Curajt.

Az egészségügyi tárca élére eredetileg a 28 éves Andrei Baciut jelölték, ám alig valamivel később már Patriciu Achimas Cadariu vette át a helyét. Baciuról ugyanis meglehetősen furcsa képek láttak napvilágot az interneten, de orvosi körök is kételkedtek szakértelmében.

A 38 éves Patriciu Achimas Cadariu nőgyógyász, a kolozsvári rákkutató intézetet vezeti. A németországi ulmi egyetemen szerzett mesterfokú képzést, a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanára.

Tábornokhölgy a sport élén

Cristina Paşca Palmer a környezetvédelemmel foglalkozik majd. 1996-ban végezte el a bukaresti egyetem természettudományi karát, ugyanitt szerzett mesterfokú diplomát is, tanulmányait pedig a Harvard Egyetemen folytatta a Kennedy School of Government oktatási intézetben.

Az európai ügyek intézését Aura Răducura bíznák, aki a Világbank európai és nemzetközi finanszírozással foglalkozó szakembere, így gazdag tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Korábban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál is dolgozott, ezt megelőzően az Európai Unió programfelelőse volt, az unió regionális politikákkal foglalkozó főigazgatóságán.

A neves evezős, háromszoros olimpiai bajnok, Elisabeta Lipa a sportügyekkel foglalkozik. Jelenleg a Dinamó klub elnöke, ugyanezt a tisztséget tölti be a Román Evezős Szövetségnél is. 2004-ben rendőrkvesztorrá léptették elő, ami tulajdonképpen a tábornoki rangnak felel meg.

Dan Costescut közlekedési miniszterré nevesítették. Március óta a román államvasutak vezérigazgatója, korábban állami és magánvállalatoknál dolgozott. Dan Costescu a felvásárlási stratégiáért, az átszervezésekért, a struktúraváltásokért felelt olyan neves vállalatoknál, mint a németországi magánvasúti cég, a Karsdorfer Eisebahn, a Román Vasúti Hatóság, a Romvag Rt., de olyan vállalatokat is vezetett, mint a németországi Forschung Mess und Daten-Technik Zentrum.

Munkaügyekkel Claudia Ana Moarcăş foglalkozik, aki 2012 óta a bukaresti egyetem jogi karának tanára. 2001 és 2002 között a népügyvéd helyettesi tisztségét látta el, 2001-ben a Külügyminisztérium helyettes főtitkára volt. 2007 óta Románia kínai nagykövete, Doru Romulus Costea felesége.

Marius Raul Bostan információs miniszter lesz. Korábban a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt tagja volt. Alapító tagja a VMB Partners társaságnak, tagja a Telekom igazgatótanácsának. Marius Raul Bostan matematikus, az Országos Politikatudományi és Közigazgatási Iskolában folytatta tanulmányait, de programok megvalósításán dolgozott az Egyesült Államok Fejlesztési Ügynökségén, a Világbanknál és az Európai Bizottságnál. Szaktanulmányokat folyatott Angliában és Olaszországban, közigazgatási tanulmányokat folytatott Németországban és Hollandiában.

Vlad Alexandrescut művelődésügyi miniszternek javasolták. Jelenleg a bukaresti egyetem idegen nyelv és irodalom karának franciaszakos tanára, egyben történész és diplomata. A  bukaresti egyetemen végzett Franciaország és német nyelvszakon, majd a párizsi Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales oktatási intézményben szerzett mesterfokú képzést, illetve filozófusi diplomát. 2006 és 2011 között Románia luxemburgi nagykövete volt.

Violeta Alexandru a társadalmi párbeszéddel foglalkozik, tárcanélküli miniszterként. 2001 óta a Közpolitikai Intézet igazgatója.

Hazafias miniszter

Ioan Dragoș Tudorache a miniszterelnöki hivatalt vezeti. Foglalkozására nézve jogász, jelenleg az Európai Bizottság munkatársa, korábban a belügyminisztériumban a schengeni tagsággal ás nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó irodában dolgozott.

A parlamenttel való kapcsolattartásért Ciprian Bucur tárca nélküli miniszter felel. Jelenleg a képviselőház jogi bizottságának tagja, a Szociológiai Előrejelzések és Felmérések Intézetének elnöke, a Nemzetközi Polgárjogi Egyesület alelnöke, valamint az Avram Iancu Hazafias Kulturális Egyesület tagja.A határon túli románok kérdésével tárca nélküli miniszterként Dan Stoenescu foglalkozik. A 35 éves Stoenescu karrierdiplomata, de a civil társadalomban is tevékenykedett, szintén a határon túli románok ügyeivel foglalkozva. Román diplomataként Bejrútban és Madridban teljesített szolgálatot. Dan Stoenescu 2003-ban végzett az Egyesült Államokbeli, texasi Austin College-ben, 2005-ben szerzett mesterfokú képesítést a Nagy-Britanniai warwicki egyetemen, politikai tudományokból doktorált a bukaresti egyetemen.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?