Luxusbörtönnek számít Romániában a házi őrizet

Nem megy rosszul a sorsuk Romániában a házi őrizetbe került gyanúsítottaknak. Különösen érvényes ez a politikusokra, akik a kényszerintézkedés ideje alatt voltaképpen luxusvakáción vannak, hiszen ha nem függesztették fel őket a tisztségükből, akkor még a fizetésüket is megkapják.

Fizetett házi őrizet

Legutóbb a „szerelmes iași-i polgármester”, Gheorghe Nichita részesült ebben a kedvezményben: két hete házi őrizetben van, de tisztségét nem veszítette el, így bérét is megkapja. A 2001-ben elfogadott közigazgatási törvénynek megfelelően ugyanis a polgármestert csak akkor függeszthetik fel a tisztségéből, ha előzetes letartóztatásba kerül.

A jogszabály értelmében az előzetes letartóztatásról az igazságügyi szervek tájékoztatják a prefektust, aki rendeletben felfüggeszti tevékenységéből az elöljárót. A törvény a házi őrizet esetében csak a köztisztségviselők, a diplomáciai és konzuli személyzet hivatalából történő felfüggesztését írja elő, ám nem vonatkozik sem a polgármesterekre sem pedig a törvényhozás tagjaira, akiket csakis akkor függesztenek fel tisztségükből, ha az igazságügyi szervek azt külön kérik.

A „háziőrizetesek” igyekeznek arra, hogy minél kényelmesebb körülmények között tölthessék büntetésüket. Elena Udrea volt miniszter például nem is a lakását jelölte meg házi őrizete színhelyéül – pedig az sem akármilyen „fogda”–, hanem Bukarest északi, „előkelő negyedét” választotta. Iași polgármestere, Gheorghe Nichita pedig 300 ezer euróra értékelt otthonában „raboskodik”. Bejelentése szerint azonban továbbra is a polgármesteri hivatal élén marad, csupán a Szociáldemokrata Pártban betöltött országos alelnöki, valamint a párt Iași megyei szervezetének vezetői tisztségéből függesztette fel magát.

Kiskapu

A büntető perrendtartási törvénykönyv értelmében a házi őrizetben lévő személynek néhány eset kivételével tilos elhagynia a lakását, a jogszabály azonban kiskaput nyit mindazok számára, akik úgymond otthon tartózkodva nem tudnák biztosítani a létfenntartásukhoz szükséges összeget. Az ilyen személyek – cselekedetük súlyosságától függően – kérhetik az igazságszolgáltatási szervektől, hogy megjelenjenek munkahelyükön, szakmai felkészítőkön, más, a létfenntartásukhoz szükséges összeget előteremtő tevékenységeken vegyenek részt.

A házi őrizetbe vételt harminc napra lehet elrendelni. Az érintett személy az intézkedést elrendelő illetékes jogi szerv meghatalmazása nélkül nem hagyhatja el lakását. A bűnüldöző szervezetek felszólítására köteles megjelenni az illető szerv előtt. Az érintett személynek tilos kommunikálnia a sértett féllel vagy annak családtagjaival, a szóban forgó törvénytelen cselekedetben részt vevő személyekkel, a tanúkkal, az ügy szakértőivel, illetve minden olyan személlyel, aki nem azonos lakásban lakik az érintettel. A rendelkezések megszegése esetén az érintett előzetes letartóztatásba helyezhető. 

Bizonyos sürgősségi esetekben, alapos megindoklással a házi őrizetbe helyezett személy elhagyhatja lakását, de csak azt követően, hogy szándékáról előzetesen értesítette az őrzésére kirendelt rendőrt.

A luxus élvezői

Jelenleg számos, politikus, honatya, polgármester, egyéb tisztségviselő van házi őrizetben. A korábban előzetes letartóztatásban volt Elena Udreát – egyebek között – csúszópénz elfogadásával, hűtlen kezeléssel, európai alapok lehívását célzó hamis, pontatlan, nem teljes körű nyilatkozattétellel, illetve hamis dokumentumok felhasználásával, befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással vádolják.

Házi őrizetbe került – a korábban szintén előzetes letartóztatásba helyezett – Alina Bica, a Szervezett Bűnözést és Terrorizmust Kivizsgáló Igazgatóság egykori főnöke, akit hűtlen kezeléssel és csúszópénz elfogadásával vádolnak.

Elena Udrea volt férje, Dorin Cocos ugyancsak az előzetes letartóztatást váltotta fel házi őrizettel. A vád ellene egyebek között hűtlen kezelés és pénzmosás. A volt távközlési minisztert, Gabriel Sandut csúszópénz elfogadásával és pénzmosással, Piatra Neamț egykori polgármesterét, Gheorghe Ștefant ugyanezekkel a bűncselekményekkel vádolják.

A romániai politikai élet „nagy kombinátorát”, Viorel Hrebenciucot szervezett bűnözőcsoport szervezésével, hűtlen kezeléssel és pénzmosással, a Buzău megyei tanács korábbi elnökét, Cristinel Bîgiut megvesztegetéssel vádolják. 

Kimaradt?