Románia a világ egyik legbékésebb országa

A 35. legbékésebb országként regisztrálja Romániát a 162 vizsgált ország közül a Vision of Humanity honlapja. A globális béke-indexet figyelő szervezet interaktív térképe szerint a bűnözés és az erőszakos demonstrációk tekintetében van javítanivalónk.

Mint írják, bár egyelőre az emberiség történetének legbékésebb évszázadát éljük, 2008 óta jelentősen romlott a helyzet: 111 országban rosszabbak a mutatók, 51 tudott javítani. A lista első helyezettje nem meglepő módon Izland, a második Dánia, a harmadik Ausztria, de az első tízbe tartoznak nem európai országok is, mint Új-Zéland vagy Kanada.

Az öreg kontinens marad a legbékésebb: az első húszba 14 európai ország került be. Magyarország hajszál híján része a top 20-nak.

A legrosszabb helyzetben 2014-ben Szíria volt, ahol a politikai instabilitástól a terrorista aktivitásokig szinte minden mutató magas. A szomszédos Irak 159., őket Dél-Szudán előzi meg a 160. helyen, a 161. pedig Afganisztán. Nem áll jól Észak-Korea sem (153.), vagy Ooroszország (152.).

Picit rontottunk

Gyilkosságok, országon belüli szervezett konfliktusok, fegyverimport tekintetében Románia példamutató, katonai költségeink sem magasak. Az erőszakos bűncselekmények, a politikai instabilitás és terror, egyáltalán a terrorizmus mutatói 2/5-ös szinten állnak, az észlelt bűnözés és az erőszakos demonstrációk tekintetében van javítanivalónk.

2008-ban – bár kevesebb, 138. ország közül – még 26. volt Románia, akkor a fegyverekhez való hozzáférés magasabb indexet kapott, viszont a politikai instabilitás alacsonyabbnak bizonyult.

Érdekesen alakul a bebörtönzöttek aránya a világban: míg Románia indexe 1,5/5, és ez többnyire megfelel az európai államok eredményeinek, első helyen az Egyesült Államok szerepel 5/5-tel, egyedüliként. Hozzájuk képest még Oroszország (4/5) is kispályás, a világ legtöbb országában pedig nem beszélhetünk arról, hogy a lakosság nagy arányát zárnák el.

(Címlapi képünk forrása: ifex.org)

Kimaradt?