A román tévék alig éreztek valamit a 2008-as válságból

A gazdasági-pénzügyi válság erőteljesen éreztette hatását a romániai médiában is. Lapok, tévéadók szűntek meg, újságírók váltak munkanélkülivé, csökkentek a példányszámok, több kiadvány beszüntette a nyomtatott megjelenést – derül ki a romániai cégekről, vállalatokról üzleti információkat nyújtó KeysFin kft felméréséből.

Hivatalos adatok szerint 2009 és 2013 között 48, önmagát tévécsatornának bejelentő cég és 19 rádióadó szűnt meg. A romániai tévétársaságok üzleti forgalma a 2008. évi 1,44 milliárd lejről 2013-ra 1,28 milliárd lejre esett vissza.

A tévét érintette jobban

​A válság éveit mindenekelőtt a tévétársaságok alkalmazottai érezték meg, akiknek fizetése jóval magasabb volt a rádióknál vagy a nyomtatott sajtóban foglalkoztatottaknál. A nagyobb tévétársaságok rendszerint a szükségesnél nagyobb létszámú alkalmazottat is foglalkoztattak. Általában a kisebb tévéadók szűntek meg, a nagyobb tévéállomásoknak sikerült az adásstruktúra, a költségvetés módosításával fennmaradniuk, bár személyzetcsökkentésekre ebben az esetben is sűrűn került sor.

A KeysFin megállapítása szerint azonban a romániai média általában alkalmazkodott a válsággal együtt járó megszorításokhoz, sikerült elfogadható szintre mérsékelnie veszteségeit, illetve olykor nyereségessé is tennie tevékenységét.

A KeysFin kft 2013-ból származó adatainak megfelelően a cégjegyzékben jelenleg is 363 tévétársaság és 222 rádióadó szerepel. Jóllehet a tévé- és rádióadók száma még így is nagy Romániában, 2009-ben még több adó szerepelt; a cégjegyzék szerint a tévéadók száma 411 volt, a rádióállomásoké pedig 241.

A mélypont: 2012

A tévéadók esetében az üzleti forgalom ugyan visszaesést mutatott a válság évei alatt, de a számok nem mondhatóak drámainak: öt esztendő alatt 1,44 milliárd lejről 1,28 milliárd lejre estek vissza. Bevételeik összességükben csupán 125 millió lejjel csökkentek: a 2009. évi 377,5 millió lej helyett 2013-ra 252,4 millió lejt értek el. Ugyanakkor a tévétársaságok össznyeresége az időszak alatt 33,7 millió lejről 35,5 millió lejre emelkedett.

Hasonló volt a trend a rádióadók esetében is, bár itt a veszteség kisebb volt. Igaz, a rádiótársaságok kisebb költségvetéssel is dolgoztak. A rádiótársaságok összforgalma a 2009. évben jegyzett 96,9 millió lej helyett 2013-ban 94,7 millió lejt tett ki, nyereségük pedig nagyjából állandó maradt, pontosabban a veszteség igen csekély volt, 5,98 millió lejről 5,9 millió lejre esett vissza.

A válság a mélypontját a romániai média tekintetében 2012-ben érte el. A médiatársaságok erőteljes intézkedéseinek köszönhetően azonban ezt követően az írott és a sugárzott sajtó nem csak szinten tudta tartani magát, hanem tevékenységében enyhe fellendülés is megmutatkozott. Igaz, mindez elbocsátásokkal, költségvetés-csökkentéssel járt, a műsorrácsot igyekeztek minél kevesebb kiadással összeállítani, amely lassan ismét pozitívvá tette pénzügyi helyzetüket. Szakemberek szerint egyébként a romániai gazdasági társaságok sokat tanulhattak volna a média válságkezelő tevékenységéből.

A pangás vége

Mindennek eredményeként a KeysFin szerint 2013-ban a média üzleti forgalma már jelentősen megnövekedett. A rangsort a Pro TV Rt vezeti, 497 millió lejjel, majd az Antena Group Rt következik 250,5 millió lejjel, a dobogó harmadik fokára pedig a United Media Distribution állhatott fel, igaz, az első kettőnél már jóval csekélyebb, nem egészen 80 millió lejes üzleti forgalommal.

2013-ban a legnyereségesebb tévé-adónak az Antena Group bizonyult, valamivel több mint  9 millió lejjel. Az Antena 3 Rt üzleti forgalma például túllépte a 71 millió lejt, a tévéadó nyereségei pedig megközelítették a 738 ezer lejt. A Pro TV viszont 85,5 millió lejes veszteséget könyvelhetett el. A Dogan Media International Rt (D-csatorna) üzleti forgalma megközelítette a 74 millió lejt, veszteségei pedig csaknem elérték a 21 millió lejt.

A rádióadók között 2013-ban a legnagyobb üzleti forgalmat a Radio ZU és a Romantic FM adásait sugárzó Grupul Media Camina kft érte el, amely 28,4 millió lejes forgalom mellett közel 500 ezer lejes haszonra tett szert. Az Europa FM adót magában foglaló Europe Development International üzleti forgalma ugyan csekélyebb volt, nem érte el a 18 millió lejt sem, profitja viszont annál jelentősebb, meghaladta a másfél millió lejt. Nyereséges volt még az Expresiv Rt, amely közel 172 ezer lejes profitra tett szert valamint a buzăui Media Group Production kft is, ez 2,85 millió lejes üzleti forgalom mellett csekély, közel 6000 lejes profitot ért el. A Radio XXI kft nem egészen 5 millió lejes üzleti forgalmat bonyolított le, veszteségei azonban megközelítették a 6 millió lejt.

A KeysFin kft elemzői szerint a romániai média immár kilábalt a krízis állapotából, és folytatódik a még szerény, de mindenképpen nyereségessé váló tevékenység trendje. A KeysFin kft már elemzi is a tavalyi adatokat, amelyek megerősítik ezt a feltételezést. Ehhez viszont az kellene, hogy a kormány maga is ösztönözze a gazdasági élet hajtóerejét jelentő fogyasztás növekedését, amely lehetővé tenné a média számára is a fejlődést. 

Kimaradt?