Diplomáciai bakik Romániában és világszerte

A román diplomácia idén máris két nagy bakit követett el. Az egyik a párizsi nagykövetség tevékenységéhez, a másik Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter bukaresti látogatásához fűződik. Ilyesmi azonban nagyobb házaknál is előfordul.

Kölcsönkenyér…

Idén februárban Románia párizsi nagykövetségén tört ki a román külügyhöz kapcsolódó első botrány, miután a diplomáciai képviselet egyik alkalmazottja egy belső dokumentumban minősíthetetlen jelzőket („undok”, „nemkívánatos”) használt a Klaus Johannis államfő franciaországi látogatása alkalmából szervezett fogadás néhány meghívottjára. A dokumentum természetesen kiszivárgott. Bogdan Aurescu külügyminiszter megvált az érintett diplomatától, a párizsi Román Kulturális Intézet igazgatója, Yvette Fulicea pedig lemondott.

Bogdan Aurescu nem tehetett a másik bakiról sem. Ekkor Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel találkozva, a román-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 135. évfordulójára emlékezve az Agerpres román nemzeti hírügynökség által készített emlékalbumot adott át vendégének, amelynek borítólapján a két ország térképe látszott, a megfelelő nemzeti lobogókkal betakarva. Csakhogy Németország helyett Franciaország szerepelt a borítólapon. A tévedés a külügyminisztérium szóvivőjének állásába került, a román diplomácia vezetője pedig elnézést kért a német féltől. A vendégek azonban a bocsánatkérésig fel sem figyeltek a bakira – amint az a német diplomácia vezetőjének válaszleveléből kiderül.

Igaz, Frank-Walter Steinmeier nem maradt sokáig adós: Románia után ugyanis Bulgáriába látogatott, és Facebook-oldalán pedig közzétette, hogy találkozott Rosen Plevneljev „román külügyminiszterrel”.

A királyok réme…

Teodor Baconschi korábbi külügyminiszter 2011-ben egy interjújában azt állította, hogy a romániai igazságszolgáltatás helyzetét elemző Európai Bizottsági jelentéseket Románia egyoldalúan fel is mondhatná, amennyiben azok hátrányos helyzetbe hozzák. A tárcavezető egy kis zsarolástól sem riadt vissza, leszögezve, országa megvétózhatja Horvátország uniós felvételét.

Adrian Cioroianu elsősorban „aranyköpéseiről” vált híressé. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel találkozva mondandója nagyjából mindössze ennyiből állt: „igen”, „természetesen” „köszönöm szépen”.

Hatalmas botrányt váltott ki viszont kijelentésével, amellyel arra reagált, hogy egy romániai roma nemzetiségű férfi meggyilkolt egy olaszországi nőt. „Az ilyen cselekedeteket elkövető embereket nem tévével ellátott börtöncellába kellene zárni, hanem a legkeményebb munkára fogni, büntető zászlóaljakat kellene belőlük szervezni… Éppen úton voltam Alexandria és Kairó között, amikor értesültem az eseményről, és arra gondoltam, nem kellene-e egy területet vásárolnunk az egyiptomi sivatagban és odazárnunk ezeket az embereket” – jelentette ki Cioroianu.

2007-ben, Călin Popescu Tăriceanu kormányfővel Olaszországban látogatva találkozott a Politikai Okokból Menekült Romák Egyesületének elnökével, Costică Arginttal, akit barátian átölelt, és Argint úrnak szólított. Holott ekkor Costica Argint ellen már bűnvádi eljárás folyt Romániában és Olaszországban elkövetett több bűncselekedet miatt. Argintot végül az olasz rendőrség tartóztatta le.

Ugyancsak 2007-ben, ezúttal Traian Băsescu államfő oldalán Spanyolországban látogatva Adrian Cioroianu minden diplomáciai protokoll mellőzve, csevegni kezdett a spanyol királlyal, egyik kijelentését „jó kis poénnak” nyilvánította, és mindezt hüvelykujját magasba tartva meg is erősítette. 

Cioroianu alighanem a királyok réme lehetett: Svédországban elkésett a svéd üzletemberekkel lezajlott találkozóról, amelyen Traian Băsescu és XVI. Károly Gusztáv svéd király is részt vett, így az uralkodó után érkezett a terembe, megszegve a királyi udvar protokollját.

„Lengyel haláltáborok”

Persze, diplomáciai bakik nagyobb házak táján is előfordulnak. Ezen a téren az amerikaiak is jeleskednek. A bukaresti NATO-csúcs előtt az amerikai nemzetbiztonsági tanácsos által kiadott közleményben az állt, hogy George W. Bush amerikai elnök a fekete-tengeri Constadtba látogat, ahol találkozik majd a román elnökkel, Vasesque-val. A chicagói NATO-csúcs alkalmával, 2012-ben, a csúcsértekezlet hivatalos honapja Románia miniszterelnökének mutatta be Traian Băsescut.

Barack Obamát éles bírálatok érték akkor, amikor 2009-ben, az Egyesült Államokba látogató brit kormányfőnek, Gordon Brownak DVD-sorozatot adott át klasszikus amerikai filmekből. Csakhogy a DVD-k nem voltak kompatibilisek az angliai lejátszókkal.

Egy hónappal később Obama Londonban IPod mobilkészüléket adott át II. Erzsébet angol királynőnek, ami úgyszintén bakinak minősül. A látogatás során Michelle Obama maga is megszegte a protokollt, átölelve a királynőt. Az már egyenesen csúnya tévedésnek minősült, hogy Obama 2012-ben, egy emlékünnepség alkalmával „lengyel haláltáborokról” beszélt.

A G20 országok 2011. évi csúcstalálkozója alkalmával egy nyitva felejtett mikrofon okozott diplomáciai botrányt. Így mindenki megtudhatta Nicolas Sarkozy francia elnök véleményét Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökről, miszerint az izraeli kormányfő elviselhetetlen és hazug. Erre Obama még rátromfolt: „De mit tegyek én, akinek naponta kell tárgyalnom vele?”

John Kerry amerikai külügyminiszter ugyancsak Tel Avivot haragította meg azzal, hogy ha Izrael nem köt haladéktalanul békét a palesztinokkal, apartheid állammá válik. Az már az amerikai diplomáciának meg sem kottyant, hogy John Kerry 2013-ben Kirgizisztánt Kazahsztánnak tévesztette össze.

Hillary Clinton volt külügyminiszter Nagy-Britannia királynőjét egy héttel a születésnapja előtt köszöntötte fel. Az amerikai külügyminiszter szóvivője erre még rá is duplázott kijelentve, jobb hamarabb, mint sose.

Berlusconi elbújt

Az idősebb George Bush 1992. évi canberrai látogatása alkalmával az ausztráliaiakat háborította fel azzal, hogy két ujját magasba tartva a győzelem jelét akarta mutatni. Csakhogy ez Ausztráliában obszcén gesztusnak számít. Ugyancsak ő volt az, aki vírusos gyomorrontással látogatott el Japánba, és a díszebéd közben sikerült lerókáznia Kiichi Miyazawa japán miniszterelnököt.

A volt olasz államfő, Silvio Berlusconi is kitett magáért. Moszkvai látogatása alkalmával, 2008-ban „ifjú, szép és barna” fiatalembernek titulálta Barack Obamát. Egy évvel később, Pittsburghból hazatérve így adta át az amerikai elnök üdvözletét: „Üdvözli önöket – hogy is hívják? – egy barna ember, Barack Obama, aki feleségével együtt napozhatott, mert hogy ő is barna”.

https://www.youtube.com/watch?v=mWgHDPxPf_A

Egy hivatalos csúcstalálkozó alkalmával Berlusconi elbújt egy dísznövény mögé, hogy megijessze Angela Merkelt. Egy másik csúcstalálkozó előtt pedig a vörös szőnyegen várakoztatta a német kancellárt, mert fontosabb volt számára egy telefonhívás.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?