Mit dolgoznak a börtönlakó celebritások?

A szabadságvesztésre ítélt honatyák, miniszterek, üzletemberek, ismert sportolók jelentős része dolgoznak is a börtönben. Ennek előnye, hogy így korábban szabadulhatnak, másrészt – legalább a munka időtartamára – véget vethetnek a fogság egyhangú óráinak is.

Asztalos, zöldségtermesztő

Az ismert üzletember, a fizetésképtelenné vált Rapid labdarúgó-csapatának volt tulajdonosa, George Copos rendkívül szorgalmasnak bizonyult börtöne asztalosműhelyében. Így 2014 májusa és 2015 januárja között munkájával csaknem további három hónappal csökkentette büntetésének idejét. De az asztalos mesterségre kényszerült üzletembernek még arra is volt ideje, hogy könyvet írjon, illetve cikkeket jelentessen meg a börtön folyóiratában. Mindez természetesen szintén hozzájárult a letöltendő büntetés csökkentéséhez.

Az öt év börtönbüntetésre ítélt Relu Fenechiu volt szállítási miniszter, bár bebörtönzése első napjaiban egyfolytában sírt, most megtalálta hivatását a iași-i börtönben: színes ablaküvegeket készít. Az ablaküvegeket templomok rendelték meg.

Sorin Roşca Stănescu lapkiadó, publicista, a Nemzeti Liberális Párt volt szenátora a jilavai börtönben két szakma között választhatott: vagy a kertészkedéssel foglalkozik vagy pedig szemétgyűjtéssel. Nyilvánvalóan az előző mesterséget választotta. A börtön hat melegházzal rendelkezik, itt termelik meg a börtönkonyha számára szükséges zöldségeket.

A jilavai börtön lakói egyébként élelmiszerszükségletük több mint 70 százalékát maguk termelik meg. A melegházakban vállalt munkát a Szociáldemokrata Párt egykori képviselője, az öt évre ítélt Emilian Cutan, valamint a három év és egy hónapot börtönben töltő Gica Popescu volt labdarúgó is.

A „szemetesek” munkája már jóval kellemetlenebb: nekik egyebek között a glinai szeméttelepen kell dolgozniuk. Ezt a munkát már az „alacsonyabb beosztású” rabok végzik.

A lógós

Ha már a focinál tartunk, akkor említsük meg Gigi Becalit is, akinek több alkalommal kellett munkára jelentkeznie ahhoz, hogy megkapja az ehhez való jogot. Papíron az üzletember dolgozik – amúgy viszont csak lustálkodik. Hivatalosan Gheorghe Hagi klubjánál, a kontancai Viitorul focicsapatánál alkalmazták, ahol állítólag a gyepszőnyeg karbantartásával kellene foglalkoznia, illetve raktárnoki feladatokat kellene ellátnia, ehelyett azonban az irodában ülve tölti el a „munkanapot”. Az őrök pedig esetében igencsak engedékenyeknek bizonyulnak.

A Becali-klán másik tagja, a nyolc évre elítélt Giovanni Becali volt fociimpresszárió a sloboziai börtönben vállalhat munkát majd, miután megszerezte a munkához való jogot. Több mesterség között választhat, így dolgozhat a börtön konyháján, a gépkocsiszerelő műhelyben, a börtön állatenyészési farmján, a seprűkészítő műhelyben vagy a virágkertészetben. A sloboziai börtönben azonban nem fizetnek a ledolgozott órákért, bár a „fizetéskiesést” alighanem kevésbé érzi meg a multimilliomos szélhámos.

Svájci exportra

A temesvári börtönben viszont megfizetik a munkát. Munkalehetőség pedig bőven akad: dolgozni lehet a szemétlerakódó telepen, az erdősítéseknél illetve az erdőirtásoknál, építkezéseknél, kubikus munkásokra is szükség van, valamint cipőtalpvarró mesterekre.

A temesvári börtönben tartják fogva a Demokrata Liberális Párt szenátor, egykori ifjúságügyi miniszter Sorina Placintă fiát, a négy és fél év börtönre ítélt Andrei Placintát, aki állítólag még nem választott a széleskörű munkalehetőségek közül. 

A börtönökben végett munkáért a rabok az országos minimálbért kapják meg. Igaz, ennek csak egy része – 40 százaléka – illeti meg őket, az összeg többi része a börtön tulajdonába kerül. A foglyok munkaidejét heti 50 órában állapították meg. Emellett a dolgozni kívánóknak joguk van szakmai felkészítő tanfolyamokon is részt venniük, amelyek a börtönben végzendő munkákra készítik fel őket. Minden egyes munkával töltött hónap után további egy héttel csökken a letöltendő büntetés időtartama.

Egy másik börtönlakó, Ioan Avram Mureşan volt mezőgazdasági miniszter viszont már szakmát talált magának: papucstalp varrásban jeleskedik. A három évre és hat hónapra ítélt Mihai Stoica, valamint a brassói ügyvédnő, Elodia Ghinesu meggyilkolásáért 15 évre elítélt Cristian Cioacă maga is kitanulhatja majd a börtönben az asztalos, a parkettázó, a szerelőmunkás, a szobafestő, a fodrász, a szabó, a pék, a cukrász, a kőműves, a mészáros, a nyomdász vagy a vulkanizáló mesterségét. Cristian Cioacának minderre lenne is bőven ideje. 

Az Argeş megyei tanács volt elnöke, Constantin Niculescu a colibaşi-i börtönben tölti le hét éves büntetését. Tavaly év végén kapta meg a munkához való jogot, és jelenleg szorgalmasan sajátítja el suszter mesterséget. Igaz, hogy a börtön cipészműhelyében luxuscipőkkel foglalkozik. A „vörös báró” – ahogyan Constantin Niculescut politikai körökben nevezték – által gyártott luxustopánkák svájci exportra kerülnek, ahol állítólag 100 euróért árulják párját.

 

 

Kimaradt?