Nem megy rosszul a dolguk a helyi kiskirályoknak

A korrupcióellenes ügyészség egyre több – a sajtóban helyi kiskirályoknak nevezett – önkormányzati vezető ellen indít bűnvádi eljárást. Jogerős ítéletig ezek a politikusok ártatlanok, és elképzelhető, hogy vagyont érő luxusvilláikhoz tisztességes munkával jutottak hozzá.

Madagaszkári telek, két utcányi villa

A román sajtó beszámolói szerint Konstanca polgármestere, Radu Mazăre a Siutghiol partján épült hatalmas villában lakik. A 4400 négyzetméteres területen épült ház a tóra nyílik, ahol a tulajdonost jachtja várja. Radu Mazăre szerint azonban csupán bérlője a villának, amelyért havi 2000 eurót fizet a Nisipuri Rt-nek. A polgármester– legalább is korábban – maga is részvényese volt ennek a cégnek. Az ingatlan üvegfalú garázsában 3-4 „autócsoda” parkol.

A 4400 négyzetméteres terület jelentős részét egzotikus virágokkal beültetett kert foglalja el. Vagyonnyilatkozata szerint Radu Mazăre közel 17 300 négyzetméteres területtel rendelkezik Madagaszkárban. 180 ezer euró készpénze van, több cégnél is részvényes. Ugyanakkor van egy lakása Bukarestben is.

A Konstancai megyei tanács elnöke Nicuşor Constantinescu villája a kikötőváros luxusnegyedében van. Az egy emeletes házon Románia zászlaja lobog, pompás kertjében pedig a politikus szokott magáról fényképeket készíteni, amelyeket nyomban feltesz a Facebookra. A villa kényelmét kis ideig a korrupcióellenes ügyészek is élvezhették, akik házkutatást tartottak az épületben.

Nicuşor Constantinescu közel 3200 négyzetméteres telekkel rendelkezik, további két lakása és egy háza, egy személygépkocsija és egy dzsipje továbbá egy motorcsónakja van. Bankszámláin csaknem 28 ezer euró és 950 ezer dollár található, bélyeg- és érmegyűjteménye van, műkincseket és régi bútorokat gyűjt.

Liviu Dragnea volt tanácselnök, jelenlegi miniszterelnök-helyettes alexandriai birtoka két utcán terül el. Villája valóságos erődítménynek számít a 6800 négyzetméteres területen, amelyet maga kerítés zár el a kíváncsi tekintetetek elől. A hatalmas udvaron úszómedence, teniszpálya és melegház található. A villa emeletes, mellette ház épült az őrzőszemélyzet számára is.

Liviu Dragnea a Teleorman megyei tanács élén beöltött első mandátuma idején még nem rendelkezett semmiféle házzal a városban. Villáját második mandátuma idején – 2004 után –kezdte meg építeni.

A nagy vagyon furcsa, mert vagyonbevallásuk szerint mind Liviu Dragnea, mind pedig felesége a fizetésükből élnek. Igaz, a szociáldemokrata politikus fizetése nem mindennapi: miniszterelnök-helyettesként csaknem 58 ezer lejt keres évente, majdnem ugyanennyit képviselőként, regionális fejlesztési miniszterként pedig nagyjából szintén ugyanennyi a bére. Felesége, Bombonica Dragnea a Turris szálló közgazdászaként több mint 30 ezer lejt visz haza egy évben.

A mamánál laknak

A Brăila megyei tanács elnöke, Bunea Stancu luxuslakása Brăila egyik legnagyobb villája. A három emeletes ingatlan a kilencvenes évek végén épült. Értékét 150 ezer euróra becsülik. A tanácselnök hangsúlyozza, villája még akkor épült, amikor még üzletemberként ténykedett, vagyis a pénzt hozzá nem politikusként szerezte. Igaz, politikusként is elégedett lehet bérével, hiszen bankbetétjein 1,6 millió lej szerepel, tanácselnökként több mint 55 ezer lejt keres évente, értéktárgyainak értékét pedig 13 ezer euróra taksálja.

Marian Oprişan 14 éve elnöke a Vrancea megyei tanácsnak. A „szerényebb” kiskirályok sorába tartozik, hiszen vagyonbevallása szerint „csak” két lakása van Foksányban és egy 7500 négyzetméteres telke a Crângul Petreşti üdülőtelepen. Igaz, hogy cserében elegáns villában lakik, a Foksánytól 27 kilométerre levő Boloteşti községben – a villa azonban a nyugdíjas édesanyjáé, aki nyugdíjából nagyon ügyesen gazdálkodik, hiszen nevén további ingatlanok is szerepelnek, továbbá nyolchektáros födet is vásárolt Crângu Feteşti-en. Az édesanya villáját három méter magas, 200 méter hosszú kőfal védi, a villa kertjében úszómedence is található.

A mamánál lakik a Mehedinti megyei tanács korrupció vádja miatt tisztségéből felfüggesztett elnöke, Adrian Duicu is. Igaz, van a saját villája is, a csinos épületet még 2006-ban vásárolta meg, de pórul járt vele: az ingatlan földcsuszamlásos helyen épült, ingatlanszakértők szerint jelenleg alig 100 ezer eurót kapna meg érte.  Így aztán feleségével és két gyermekével hazaköltözött a szülői házba – ami úgyszintén pompás villának mondható.

Hálás szomszédok

Bârlad polgármestere, a város legbefolyásosabb embere, Constantin Constantinescu tulajdonjogilag két gyermekével osztozik 1994-ben épült, két emeletes, közel 300 négyzetméteres villáján. Emellett két-két negyedhektáros telke is van – de ez már a saját nevén. Több mint 32 ezer lejes és 5000 eurós bankszámlája mellett értékes festményekkel és szobrokkal is rendelkezik, három vadászfegyvere van és egy jachtja a Duna-deltában – igaz, ez nem a nevén szerepel – állítja a városatya.

Gheorghe „Pinalti” Ştefan, Piatra Neamţ polgármestere a város villanegyedében lakik – természetesen villában. Az 590 négyzetméteres villa tulajdonjogán feleségével osztozik. A villát viszonylag alacsony, folyami kövekből épült kerítés védi, és tévé-kamerák őrzik. Az emeletesre épült villa így is sok helyet foglal el, ezért a polgármester udvara viszonylag kicsi – igaz, parkolóhelyre maradt azért belőle. Ennél többre már nem tellett a polgármesternek, akinek családja csupán két fizetésből él: Gheorghe „Pinalti” Ştefan csaknem 46 ezer, cégvezető felesége pedig 15 ezer lejt keres – évente.

Iaşi polgármestere, Gheorghe Nichita villájának értékét 250-300 ezer euróra becsülik ingatlanszakértők. Igaz, a válság előtt értéke még megközelítette a félmillió eurót, már csak azért is, mert Iaşi luxusnegyedében, a Copou-városrészben található. A 477 négyzetméteres telek, amelyre a villa épült, maga is megér 150 ezer eurót. Szomszédai viszont hálásak a városatyának, mivel az utcát előszeretettel takarítják a helyi köztisztasági vállalat emberei, ami főleg havazás idején áldásos. Festménygyűjteményében egyebek között Hatmanu, Tofan, Podoleanu, Craiu, Alupei képei szerepelnek.

Magánvilla – magánutcában

A Nemzeti Liberális Párt Szatmár megyei önkormányzatának volt elnöke – jelenleg a Szociáldemokrata Párt tagja –, Ovidiu Silaghi vagyonbevallásából a helyi sajtó szerint hiányzik elegáns villája, amely mintegy 250 ezer eurót ér. Igaz, bevallásában BMW X6-os személygépkocsijáról sem esik szó. Beismer viszont 60 ezer euró értékben vásárolt műtárgyat, három telket, két lakást és 30 ezer eurós bankszámlát.

Sorin Frunzăverde Krassó-Szörény megyei tanácselnök Resicabányán épített villát. Miután tulajdonosa lett az épületnek, az utcát egyirányúsították. Az ingatlan – a többi kiskirály palotájához képest – viszonylag szerény méretű, alig 226 négyzetméteres. Felesége viszont Bukarestben 130 négyzetméteres lakást is vásárolt.

Kimaradt?