Hova tűnt el a parlamentből huszonnyolc honatya?

A sajátos rendszer alapján megszervezett legutóbbi parlamenti választások jócskán felduzzasztották a honatyák számát, amely 588-ra nőtt. A törvényhozók létszáma azonban két év alatt megcsappant: jelenleg 28 hiányzó van, 17 képviselő és 11 szenátor. Hova tűntek el?

Huszonnyolc hiányzó

Nos, egy részüket – kilenc honatyát – börtönbüntetésre ítélték, másrészüknek érdekellentéteik miatt kell távozniuk a törvényhozásból, kisebb részük önként lemondott tisztségéről, más – feltehetően jövedelmezőbb – tisztség betöltéséért. Igaz, a honatyák száma mégsem csökkent ennyivel, összesen csupán nyolcan hiányoznak az 588-ból, mivel a tavaly májusi részleges parlamenti választások alkalmával nyolc új honatya került be a törvényhozásba.

Parlamenti helyét a jelenlegi törvényhozási mandátumban elsőként a nemzeti liberális Dan Radu Rușanu veszítette el. A képviselő 2013 áprilisában mondott le, miután kinevezték a Pénzügyi Ellenőrző Hatóság élére. Itt azonban csak rövid ideig maradhatott meg, mivel belekeveredett a Carpatica-botrányba, és emiatt korrupció – szervezett bűncsoport létrehozása, nyilatkozatok befolyásolása, a tettesekkel való cinkosság, befolyásgyakorlás –vádjával bíróság elé állították. Kezdetben előzetes letartóztatásba helyezték, most házi őrizetben van.

Nem sokkal később, 2013 májusában Gigi Becali is búcsúzhatott mandátumától, miután két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a védelmi minisztériummal való telekcserét követően, amelynek nyomán nem a tárca járt jól. Később további három évre ítélték a „bőrönd”-dossziéban, amely szerint a kolozsvári U focicsapatát kívánta „jó játékért” lefizetni.

Kényszerű lemondások

Dan Voiculescu, a később Konzervatív Párttá lett Román Humanista Párt alapító elnöke tavaly januárban mondott le törvényhozói tisztségéről, ez kétségbeesett próbálkozás volt arra, hogy megszabaduljon az Adrian Năstase volt kormányfőt elítélő bírósági ítélőtanácstól. Ügycsomójának újabb megsétáltatása az igazságszolgáltatási szervek között azonban nem sokat használt: tíz év letöltendő börtönre ítélték az Élelmiszerkutató Intézet törvénytelen privatizációs ügyében, amelynek nyomán csaknem 75-ször olcsóbban szerzett meg 3,6 hektárnyi területet Bukarest északi felében.

2013-ban a volt szociáldemokrata képviselő, Nicolae Vasilescu veszítette el mandátumát, miután befolyással való üzérkedésért két év letöltendő börtönbüntetést kapott. A képviselőház jogi igazgatóságának vezetőjeként néhány cégtől összesen kétmillió lejt kért azért, hogy a Konstanca megyei tanács szemet hunyjon jelentős adósságaik fölött.

A parlamenti tisztségéről lemondó következő honatya Viorel Hrebenciuc volt, a román politikai élet „nagy kombinátora”. Tavaly októberben adta fel képviselői tisztségét, azt követően, hogy az ügyészek előzetes letartóztatását kérték az illegális erdő-visszaszolgáltatások dossziéja kapcsán. A korrupció elleni ügyészek azzal vádolták Viorel Hrebenciucot, hogy az illegális erdővisszaadások esetében megvesztegetésből származó jövedelmekre szert, tevő szervezett bűnözőcsoport létrehozásában vett részt, de a vádpontok között szerepel a befolyással való üzérkedés is.

Az ügyészek 2013 végén hallgatták le a politikust, amikor telefonon a Bákó megyei tanács egyik illetékes tisztségviselőjétől adatokat kért az erdővisszaadások helyzetéről. A szociáldemokraták „szürke eminenciása” jelenleg előzetes letartóztatásban van.

A kényszerű lemondások sorozatát Craiova volt polgármestere, Antonie Solomon folytatta: azért kellett távoznia a szenátusból, mert korrupció miatt három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ez egykori polgármester azonban hamarabb szabadult, mivel „cellamagányában” három könyvet is írt, így büntetését lerövidítették és tavaly októberben kiengedték.

Gheorghe Coman szintén korrupció miatt veszítette el képviselői mandátumát: tetten érték ugyanis, amikor egy „apró szolgáltatásért” 3000 lej csúszópénzt vett fel. Miután tettét beismerte – nehéz is lett volna egyébként tagadnia – egy év börtönbüntetésre ítélték, de feltételesen szabadlábra helyezték.

Még jobb tisztségekért

Összeférhetetlenség miatt a mostani mandátumban például a volt szociáldemokrata Aurel Nechitának kellett távoznia a parlamentből, a legfelsőbb bíróság ítélete nyomán.

A nemzeti liberális Eduard Hellvig 2013 szeptemberében az Európai Parlament kedvéért távozott a román törvényhozásból. Maria Grapini és Dan Nica szintén a brüsszeli parlamenti európai parlamenti tisztségért adták fel 2014 májusában tisztségüket a romániai parlamentben, ahonnan távozott Toni Grebla és Victor Ciorbea is, előbbi alkotmánybírói, utóbbi népügyvédi tisztsége kedvéért.

Legutóbb a nemzeti liberális George Scutaru mondott le mandátumáról: az új államfő, Klaus Iohannis tanácsosa lett. A parlamentben történt két haláleset is: a Dan Diaconescu Néppártjának volt szenátora, Stefan Stoica illetve a nem magyar kisebbségek képviselőházi képviselője, Mircea Grosaru 2014. februárjában hunyt el.

Kimaradt?