Románia: „minden korruptak” országa

Szinte nincs is már olyan európai uniós szerv, nemzetközi testület, amely ne húzná rá Romániára a korrupció vádját. Amely ráadásul igaz is, hiszen az ország minden szintjét átszövi a maffia, a korrupció súlyát pedig elsősorban a kisember érzi meg. (A vállalkozók, honatyák, miniszterek már kevésbé, ők egyrészt pénzhez jutnak belőle, másrészt a törvénytelen vállalkozásaik sikere érdekében kifizetett jattok busásan megtérülnek számukra).

Pénz, ajándék, szex

A „soron kívüli” előnyök felmérői megállapították azt is, mivel lehet leginkább korrumpálni a „bennfenteseket”. A megvesztegethetőségnél elsősorban a pénz jöhet szóba – arra leginkább a csúcson lévő funkcionáriusok buknak, igaz, ők hatalmas summákat kérnek. A különféle ajándékokat a tisztségviselők középrétege fogadja el legszívesebben, a szexet viszont mindenekelőtt a magas rangú igazságszolgáltatási tisztségviselők részesítik előnyben.

Az Országos Korrupcióelleni Igazgatóság listái értelmében hét év óta több mint 1500, fontos állami, vagy közigazgatási tisztséget elfoglaló személyt ítéltek el korrupció miatt. Idén 11 tisztségviselő került a rácsok mögé.

Közöttük van Ioan Avram Mureşan, volt mezőgazdasági miniszter, aki hét év letöltendő büntetést kapott pénzalapok eredeti rendeltetésének megváltoztatásáért, szolgálati visszaélésért és okirathamisításért. A vád értelmében az Egyesült Államokból érkező, térítésmentes kölcsön eredeti célját változtatta meg, és ötezer tonna étolajat vitt ki törvénytelenül az országból.foto-1-AdN

Bűntársainak egyike, Decebal Traian Remeş, egy időben maga is a mezőgazdasági tárcát vezette. Őt a kenőmájas névvel elhíresült dosszié alapján zárták be 3 évre – igaz, fellebbezett a döntés ellen. Az ügycsomó szerint 15 ezer eurót fogadott el, emellett pedig a Ioan Avram Mureşan által felkínált kis „háziskóstolót” – töpörtyűt, kolbászt, májast, vérest – is szívesen vette. Remes Mureşannak egy barátját mondta ki nyertesnek egy, a győztest már kezdetben kijelölő, megrendezett versenytárgyaláson. Igaz, az üzlet után még luxusgépkocsit is kikövetelt volna magának – azt azonban már nem kaphatta meg, mivel a teljes ügyletet hang- és videofelvételen rögzítették a bűnüldözők.

Nagy hazai és nemzetközi visszhangot váltott ki Adrian Năstase volt kormányfő két éves, letöltendő börtönítélete. A korábbi miniszterelnök megvesztegetésért valamint szolgálati visszaélésért került a rácsok mögé.

A miniszterek között egyebek között ott van Miron Mitrea, egykori szállítási tárcavezető. A vád ellene hamisításra való felbujtás és hamisítás – 9,2 milliárd lejes anyagi haszonért. Az ügy egyelőre még a bíróságon van.

Bűnhődő honatyák

A honatyák közül egyelőre a leghosszabb börtönbüntetést, öt évet Virgil Pop tölti, szolgálati visszaélés miatt. Hivatalát felhasználva ugyanis 13 ezer lejt valamint 30 ezer eurót vett fel egy üzletembertől, akinek megkönnyítette az állammal kötött szerződéseit.

Dan Ilie Moregának három évet kell börtönben töltenie különféle ügyletei miatt. A Nemzeti Liberális Párt Gorj megyei fiókjának elnökeként egyébként pártja számára szerzett törvénytelen szponzorizálásokat.

Cosmin Popescu két évet kapott a bűnözők támogatásáért, mivel honatyai tisztségét felhasználva Târgu Jiuban ingatlan-panamában vett részt.foto-2-Virgil-Pop-

Cătălin Voicu szenátor bűnlajstroma szinte kimeríthetetlen. Hosszabb időt töltött vizsgálati fogságban, most viszont szabadlábon védekezhet abban a dossziéban, amelyben hivatali visszaéléssel is hamisítással vádolják. Cătălin Voicunak egyelőre azért kell majd a törvény előtt felelnie, hogy 200 ezer eurót kért Costel Căşuneanu üzletembertől azért, hogy közbejárjon egyik peres ügyében a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási és Táblabíróságon.

Hasonlóképpen több törvénytelen ügy miatt kell felelnie Dan Voiculescunak, akit pénz, más értéktárgyak és egyéb haszon miatti hatalmi befolyásgyakorlással, illetve pénzmosással gyanúsítanak. Ugyanakkor eljárás folyik ellene a bukaresti Élelmiszer-kutató Intézet törvénytelen privatizációja miatt is.

Igazságszolgáltatók – az igazságszolgáltatás előtt

A minisztereknél és a honatyáknál nem különbek – sajnos – az igazságszolgáltatás emberei sem. Ioan Beghezan, a gyulafehérvári táblabíróság melletti ügyészség volt ügyésze négy év letöltendő börtönt kapott. A vád ellen az volt, hogy megvesztegetőjétől 40 ezer eurót fogadott el, azért, hogy az igazságszolgáltatás illetékes tisztségviselőinél megváltoztassanak egy ellene hozott ítéletet.

Ugyancsak 4 évet kapott Maria David, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatás és Táblabíróság bírója, hatalmi befolyás miatt. Nagyjából hasonlóképpen járt el, mint Beghezan: 200 ezer euróért igyekezett rávenni kollégáit a megvesztegetőt terhelő ítélet megváltoztatására. A döntést azonban Maria David megfellebbezte.foto-3-Valentin-Popescu

Két évre ítélték a petrozsényi bíróság munkatársát, Valentin Popescut is, aki befolyását úgyszintén ítéletek megváltoztatására igyekezet felhasználni. Popescu nem pénzért „dolgozott”: a perben álló, nála 23 évvel fiatalabb hölgy kegyeit kérte a felmentő ítéletért. „Védencét” szállodába vitte – azt azonban már nem tudta, hogy a beszélgetést lehallgatta a Román Hírszerző Szolgálat.

Vámosok, helyi önkormányzatiak

A vámtisztségviselők botrányaitól hangos volt a hazai sajtó. Közülük álljon itt mindössze két eset. Viorel Comaniţă, a Vámhivatalok Országos hatóságának korábbi igazgatója adócsalásért és szervezett bűnözési csoport támogatásáért került a törvény elé. Segítségével 33 ezer tonna, alacsonyabb szintű tüzelőanyagként továbbadott motorina mentesült a luxusadó kifizetésétől. Az államot 15,2 millió eurós kárt érte.

Eugen Grosu vámtisztviselőt a korrupcióelleni ügyészek azzal vádolják, hogy legkevesebb 37 ezer eurós csúszópénzt kapott azért, amiért a Konstanca Dél-Agigeai vámnál elintézte, hogy egy illatszereket tartalmazó kínai konténer vámmentesen kerüljön be az országba.Sorin-Apostu-

A perbe fogott helyi közigazgatási alkalmazottak közül híressé vált Kolozsvár polgármestere, Sorin Apostu, aki – mint mondogatta – 50 ezer euróért fel sem kel az ágyból. Felkelt viszont csaknem 550 ezer lejért, amit a polgármesteri hivatallal megkötött szerződésért kapott egy magáncégtől. A vád ellene megvesztegethetőség, pénzmosás, okirathamisítás, hatalmi befolyással való visszaélés.

Az Ilfov megyei tanács alelnöke, Gheorghe Roman Apostol Muşat és Adrian Mladin, Snagov illetve Jilava polgármestereivel együtt számukra 2,5 millió eurós hasznot hozó törvénytelen ingatlancserében vettek részt. Dossziéjukban hatalmi befolyással való visszaélés, hamisítás, pénzmosás szerepel.

Kimaradt?