SRI

Romániában is voltak már iszlám terrorista akciók

Romániát nem érték eddig terrortámadások, bár az ország 2002 óta csapatokkal vesz részt Afganisztánban és Irakban, a volt amerikai elnök, George W. Bush által a terrorizmus elleni háborúnak nevezett átfogó hadműveletekben. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) adatai szerint azonban muszlim terroristák Romániában is megpróbáltak szervezkedni.

Az elmúlt öt évben, 2009 óta 41 személyt nyilvánítottak nemkívánatosnak és utasítottak ki az országból az igazságszolgáltatás szervei, a SRI megelőzési intézkedései nyomán, de 1989 előtt is történtek terrorista csapásokra próbálkozások az országban. A Román Hírszerző Szolgálat mindezekről a 40 év terrorellenes küzdelem Romániában, illetve az Antiterrorista Kalendárium – 2015 című kiadványában számol be.

Mi az a fax?

A legelső terrorellenes struktúrát 1973-ban hozta létre a Securitate, a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoportosulás által a müncheni olimpia alatt elkövetett akció nyomán, amely 11 izraeli sportoló és egy nyugat-német rendőr életét követelte. A terrorellenes egység felszereltsége azonban rendkívül gyenge volt, még golyóálló mellényük sem volt. Nyugati kollégáikkal szemben többször is zavarba ejtő helyzetbe kerültek, így például nem tudták, mi az, hogy fax, holott a Xerox által kifejlesztett telefaxot már 1964 óta használták.

1973-ban azonban már történt is egy próbálkozás az ország területén egy kisebbfajta terrorista csapásara: a Fekete Szeptember szervezet akart támadást intézni Izrael bukaresti nagykövetsége ellen. Az akciót sikerült megakadályozni: a Securitate ugyanis beszervezett egy szíriai származású palesztint, akinek testvére tagja volt a Fekete Szeptembernek. Innen tudták meg, hogy a beszervezett palesztin testvére Giurgiun keresztül fegyvereket csempészett Romániába, egy héten belül pedig megtámadták volna az izraeli nagykövetséget.

A terrorcsoport tagjait azzal fegyverezték le, hogy közölték velük: Románia nem csak az izraeliekkel tart, de támogatja a palesztinokat is. Mi több, a Securitate megengedte nekik, hogy néhány napig még elidőzzenek Bukarestben – miközben hivatalosan a román hatóságok rendkívüli módon megerősítették az izraeli nagykövetség védelmét. A terrorcsoport tagjait aztán elsétáltatták az izraeli nagykövetség megerősített épülete előtt, így a csoport tagjai Jugoszlávián keresztül kollégáik értésére adták, hogy lehetetlen megindítani az akciót Bukarestben.

USLA-akciók

1977-ben a Securitate, nyugatnémet segédlettel létrehozta a Különleges Terrorellenes Harci Egységet, az USLA-t. Idejében, mert 1977-ben 100 iraki diák Bukarestben elfoglalta Egyiptom nagykövetségét. Akciójukat azzal indokolták, hogy ellenezték Egyiptom és Izrael különbékéjét. A diákok meglepően könnyen hatoltak be az épületbe, ami felbosszantotta a Securitate főnökének első helyettesét, Nicolae Plesiţát. A román kommunista titkosrendőrség végül is elfoglalta az épületet, ám lövöldözésre ez alkalommal sem került sor – igaz, a diákok közül sem tartóztattak le senkit.

A libanoni polgárháború idején – amelyben Szíria masszívan részt vett –, 1983-ban két libanoni állampolgár, hamis papírokkal Romániába érkezett azzal a céllal, hogy felszállnak a Bukarest-Damaszkusz repülőjáratra, majd a damaszkuszi repülőtéren bombákat robbantanak. Az USLA idejében elfogta és kiutasította Romániából a terroristákat.

Az országban 1984-ben viszont már halálos áldozatot követelt egy terrortámadás. Jordánia alkonzulját gyilkolta meg egy Romániában tanuló palesztin diák. A gyilkosságot az Abu Nidal palesztin szervezet nevében hajtotta végre, amely a jordániai polgárháború nyomán konfliktusban állt a jordán hatalommal. A merénylőt 20 év börtönbüntetésre ítélték.

A Muzulmán testvérek szunnita terrorszervezet hívei 1985-ben bombákat helyeztek el a grozăveşti-i diáknegyedben, a Romániában tanuló szíriai diákok két vezetőjének gépkocsijai alá. Az USLA tagjai megpróbálták hatástalanítani a robbanószerkezeteket, ám megfelelő felszerelés hiányában életüket veszítették.

Irakban túszul ejtett román újságírók

Az 1989-es decemberi eseményeket követően az USLA helyét a Terrorellenes Brigád vette át. 1993-ban már konkrét feladatuk is adódott: 15 szudáni diák túszul ejtette Szudán bukaresti nagykövetségének tagjait, miközben Molotov-koktélokat dobtak a követség épületére. A Terrorellenes Brigád kiszabadította a követségi személyzetet, a diákokat pedig letartóztatta.

A 2001. évi amerikai merényleteket követően – amikor Románia csapatokat küldött Afganisztánba – a Terrorizmust Megelőző és Leküzdő Felügyelőség 2003 és 2005 között az al-Kaidához közelálló terrorsejtet göngyölített fel Romániában. Egy afganisztáni táborban felkészített szaúd-arábiai terrorista Iasi-ban tanuló pakisztáni, palesztin, szudáni, ománi diákokat igyekezett toborozni, akiket úgyszintén Afganisztánban készítettek volna fel terrorcselekményekre, amelyeket egyebek között Romániában kellett volna végrehajtaniuk. A román hatóságok az érintetteket 15 évre nem kívánatos személynek nyilvánították Romániában és kitoloncolták az országból.

2005-ben három román újságírót, illetve iraki-amerikai állampolgárságú útikalauzukat ejtették túszul Irakban. A túszdráma 56 napig tartott, a túszul ejtők a román csapatok Irakból történő kivonását követelték. Az akciót a román-szír állampolgárságú Omar Hajszam irányította, aki azt ígérte, kétmillió dollárért a túszejtők kiszabadítják a román újságírókat. Hajsszam a román hatóságok orra elől szökött ki az országból, a Román Hírszerző Szolgálat, a Külső Hírszerző Szolgálat és a román főügyész ezt követően lemondott. Hajszamot 2013-ban sikerült visszahozni az országba, ahol 20 év börtönre ítélték.

Az első román iszlám fundamentalista

Egy évvel később, 2006-ban őrizetbe vették az első román iszlám fundamentalistát. Florian Lescht egy gépkocsiban tartóztatták le Temesváron, amelyben két gázbutéliát egy elektromos gázgyújtóval kapcsolt össze, a rögtönzött bombát mobiltelefonnal lehetett felrobbantani. A román hatóságok szerint Lesch a szerkezetet Temesváron akarta felhasználni. 2008-ban, terrorizmus vádjával 12 év börtönre ítélték. Vallomása szerint a kilencvenes évek elején tért át az iszlám vallásra és az internet hatása alatt radikalizálódott.

2010-ben 15, 2011-ben 3, 2012-ben ismét 15, 2013-ban pedig 8 külföldit tiltottak ki Romániából. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?