Húsz év legvéresebb merényletei Európában

A Charlie Hebdo szatirikus lap ellen elkövetett merénylet az utóbbi húsz évben elkövetett egyik legvéresebb terrorista akció volt Európában.

Vonat, metró, autóbusz

Tizenkilenc évvel ezelőtt, 1995. július 25-én  Franciaországban bomba robbant egy regionális vonat (RER) Saint-Michel-i megállójában. Az akcióra Párizs szívében került sor, nyolc halálos áldozatot és több mint 200 sérültet követelve. A merényletet algériai iszlámisták követték az 1995-ben cégbement terrorista akciók hullámában, amelyek összesen 200 sebesültet követeltek.

Három évvel később, 1998. augusztus 15-én Nagy-Britanniában a legvéresebb leszámolást jelezték a 30 éve tartó észak-írországi konfliktus során. Ulster tartomány székhelyén, Omaghban pokolgépes gépkocsi robbant. A halottak száma 29 volt, a sérülteké pedig 220 volt. A merényletet az Ír Köztársasági Hadsereg, az IRA egyik disszidens csoportja vállalta magára, amely ellene volt a békefolyamatnak.

Finnországban 2000. október 11-én került sor terrortámadásra. A Helsinki közelében lévő Vantaa városában. egy kereskedelmi központban bomba robbant. Az akció hét halálos áldozatot követelt – maga a merénylő is életét veszítette –, a sebesültek száma meghaladta a nyolcvanat. A bombát egy 19 éves diák robbantotta.

Madridi tömegmészárlás

Madridban a merénylők valóságos tömegmészárlást hatottak végre 2004. március 11-én. Román idő szerint 08.40 órakor tíz bomba robbant Madridban és a spanyol főváros közelében, négy vonaton, 191 halálos áldozatot és közel 2000 sebesültet követelve. A merényletet az al-Kaida egyik radikális fundamentalista csoportja vállalta magára. A 270 halottat követelő, 1988-as, skóciai lockerbie-i repülőgép-merénylet után ez volt a legvéresebb terrorista akció.

Alig egy évvel később, 2005. július 7-én a terroristák ismét nagy-Britanniában csaptak le. négy öngyilkos merényletet hajtottak végre három londoni metróban és egy autóbuszban. Az akcióban 56 személy halt meg, a sebesültek száma pedig elérte a hétszázat. A merénylők ismét az al-Kaida egyik csoportjához tartoztak.

Norvégiában egy jobboldali norvég szélsőséges volt a merénylő. Anders Behring Breivik Oslóban bombát robbantott a norvég kormány székháza előtt, az akció nyolc halálos, áldozatot követelt. Ezt követően Utoja szigetén tüzet nyitott az Ifjú Laburisták nyári táborának résztvevőre, az akció 69 fiatal életét követelte. A norvég törvényekben előirányzott legszigorúbb büntetésre, 21 év börtönre ítélték, amely azonban meghosszabbítható mindaddig, ameddig Breiviket veszedelmesnek ítélik meg a társadalom szempontjából.

A 23 éves Mohamed Merah 2012. március 11-e és 19-e között három katonát gyilkolt meg Toulous és Montauban városában, majd 19-én a toulousi Ozar Hatorah zsidó iskolában tanuló három gyermeket és egy tanárt ölt meg. Több mint 32 órás ostrom után, március 22-én a rendőrök végeztek vele.

Allah akbar

A merényletek Románia déli szomszédját sem kerülték el. Burgasz repülőterén a merénylők bombát robbantottak egy izraeli turistákat szállító autóbuszban, öt halálos áldozatot követelve. A halottak között volt az autóbusz sofőrje, valamint maga a merénylő is. Izrael a Hezbollah libanoni siíta te0rrorszervezetet vádolta meg az akció elkövetésével.

2013. ismét Nagy-Britannia volt az „áldozati ország”. A 25 éves Lee Rigby katonát a London délkeleti részében lévő, woolwich-i Royal Artilerry kaszárnya közelében gyilkolta meg két férfi, „Allah akbar” kiáltások közepette. Szemtanúk szerint a két merénylő bíztatta a járókelőket, filmezzék le a gyilkosságot. A két merénylőt letartóztatták.

Egy évvel később, május 24-én a 29 éves algériai francia állampolgár, Mehdi Nemmouche nyitott tüzet a brüsszeli Zsidó Múzeum bejárata előtt a járókelőkre. A gyilkos akció négy ember életét követelte, közöttük egy zsidó turista párét is. A merénylőt július végén őrizetbe vette a belga rendőrség, amely „terrorista gyilkossággal vádolta” meg. Az algériai férfi előzetes letartóztatásban vár az ítéletre.

Kimaradt?