Életet mentettek a Kolozsvár hősi halottairól készült fotók

Több milicista és szekus életét mentették meg azok a világot is körbejárt képek, amelyeket egy kolozsvári fotós készített 1989. december 21-én a kincses város Főterén a tüntetések megtorlásáról. Ezt maga a fényképész, Răzvan Rotta állítja az Adevărul szerint.

A fotókat legelőször a francia Paris Match közölte. Rotta azt a hatvan másodpercet örökítette meg, amely alatt Kolozsvár központjában, az egykori New York kávéház előtt a hadsereg tíz békés tüntetőt megölt, huszonhatot pedig megsebesített.

A fotós akkor egyetemi tanársegéd volt. Délután három óra körül érkezett a véres események helyszínére, kislányát indult megkeresni a városközpontban. Az Adevărul szerint négy sorozatot készített, és a fényképeket eldugta a lakásában.

A fotók azt bizonyították, hogy 1989. december 21-én nem a milicisták és a Securitate lőtt a békés tüntetőkbe, hanem a hadsereg.

„A katonák a milicistákra és a szekusokra hárították a felelősséget. Az ügyészek azonban a fényképeimet használták bizonyítékul a hadsereg ellen” – mesélte Rotta. Beszámolója szerint a képek emberéleteket mentettek meg, mert – ahogyan azt egy milicista utólag elmesélte neki –, több szekust és rendőrt készült kivégezni az új hatalom január első napjaiban a főtéri megtorlások miatt.

A Forradalom Igazságáért Egyesület szerint összesen 30-an haltak meg Kolozsváron 1989. december 21-én az Astoria Hotelnél, a sörgyárnál és a Főtéren: Szabó Attila (22 éves), Aurel Merca (33), Lucian Matis (29), Sorinel Dorinel Jurja (22), Horia Pedestru (44), Vergica Marin (70), Tamás Burgya József (20),  Rodica Cristurean (26), Egyedi Imre (57), Borbély István (28), Viorel Cioara (50), Ioan Sabau (31), Calin Mihai Ticlete (29), Teodor Pop (19), Ioan Inclezan (20), Emil Ciortea (43),  Grigore Bors (28), Adrian G. Nasc (32),  Adrian Dinu Smical (28),  Ballai Zoltán Csaba (18), Ioan Chira (36), Alexandru Pop (40),  Luminita Misan (21), Ioan Valeanu (37),  Szabó István (40),  Ioan Rusu (40).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?