Lezuhant helikopterek – az Arafat-mítosz vége?

Negyedik helikoptere zuhant le a Raed Arafat átal tíz éve alapított rohammentő szolgálatnak, a SMURD-nak, idén télen pedig egy kisrepülőgépe szenvedett balesetet. A balesetek összesen 12 halálos áldozatot követeltek. A legutolsó hétfőn történt: a helikopter a Siutghiol tóba zuhant.

Mi történt Konstanca megyében?

A helikopter mentőakciót hajtott végre, és küldetése végén a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu község felé tartott. Az EC 135 típusú gépet tavaly vásárolták négymillió euróért, és eddig csak gyakorlatokon vett részt.

Jóllehet a helikopter alig 500 méternyire a parttól zuhant a tóba, a sürgősségi esetek Raed Arafat által koordinált felügyelősége (ISU) számos hibát követett el, így a gép négy utasa – egy orvos, egy asszisztens, és a belügyminisztérium légi főigazgatóságának két pilótája – életét veszítette.

A hibák szinte elképesztőek voltak: a mentők lassan értek célba, a motorcsónakok egyikét nem tudták beindítani és lapáttal eveztek a baleset színhelyére, a búvárok elemlámpa hiányában csak nehezen öltöztek be, gondjuk támadt az oxigénpalackok felcsatolásával. Márpedig az adott körülmények közepette minden perc számított, hiszen a két fokos vízben 12-20 percig maradhat eszméleténél az ember, utána bekövetkezik az ájulás. A parton lévő halászok jól hallották egyébként az utasok segélykérését.

Mindennek tetejében – a tengeri vízimentők szerint – ha a 112-es vonalon értesítették volna őket a helikopter balesetéről, legtöbb tíz percen belül a helyszínre érkeztek volna. Minderről azonban csak a televízióból szereztek tudomást.

Az áldozatok

A legutóbb lezuhant helikopter pilótája, a 47 éves Petre Corneliu Cătuneanu ezredes 23 évvel ezelőtt végezte el a katonai iskolát, tíz éve a belügyminisztérium alkalmazottja. 2900 órát repült, ebből kétezret éppen a balesetet szenvedett gép típusával. Házas, egy gyermeke van. Őt éjfél körül emelték ki a vízből, esetében is megpróbálkoztak az életre keltéssel, de sikertelenül.

Ginel Claudiu Crăcănel másodpilóta 1600 órát repült, ebből ötszázat az EC 135 géptípussal. A 42 éves pilóta hét éve dolgozott a Belügyminisztériumnál, 18 évvel ezelőtt végezte el a katonai iskolát. Nős, egy kiskorú gyermek apja volt. Őt három óra keresés után másodiknak emelték ki a tóból. Szívmasszázst alkalmaztak nála, majd a konstancai kórházban több mint egy órán át folytatták az életre keltést, ám eredménytelenül.

A konstancai SMURD orvosa, Laura Vizireanu 2008 óta dolgozott a rohammentő-szolgálatnál. 39 éves, egy kiskorú gyermek anyja volt. A mentők őt emelték ki először a vízből, 45 percen át próbálkoztak az életre keltésével, ami sikerült is. Ekkor a konstancai sürgősségi kórház intenzív osztályára szállították, ahol néhány óra múlva meghalt.

A 38 éves Gabriela Camelia Harton orvos-asszisztens szintén 2008 óta dolgozott a SMURD-nál, szabadidejében Mamai egyik szállodájának orvosi rendelőjében is szolgálatot teljesített. Őt csupán hajnal felé találták meg a búvárok. Életre keltésére nem volt semmi remény.

Egy mítosz vége?

Az akciót Raed Arafat belügyi államtitkár irányította, és sokak szerint az arab orvost terheli esősorban a felelősség az elkövetett hibákért. Ez alól nem menti fel az a tény sem, hogy az évek során ő fejlesztette ki a kiválóan működő rohammentő szolgálatot, amely rengeteg ember életét mentette meg.

Raed Arafat a közvélemény előtt a szakmaiságot testesítette meg, az országban tüntetéssorozat indult meg mellette, amikor Traian Băsescu a romániai egészségügyi reform legnagyobb ellenségének nevezte. A vita onnan indult ki, hogy privatizálták volna a sürgősségi orvosi szolgálatokat, amelyek között versenytárgyalást írtak volna ki arra az összegre, amelyen addig a SMURD és a mentőszolgálat osztozott. A SMURD légimentő-szolgálata tíz év alatt 12 ezer mentőakciót hajtott végre, az esetek többségében mindössze perceken múlott az emberek élete.

A balesetek nyomán azonban az Arafat-mítosz lassan szétoszlik. A mostani helikopter-balesetnél, valamint a SMURD kisrepülőgépének idei, Nyugati-Kárpátokbeli baleseténél is kiábrándítóan működött az általa vezetett felügyelőség.

Civil szervezetek most lemondását követelik, akárcsak a Népi Mozgalom Pártjának elnöke, Elena Udrea. Vannak, akik népszerűségének csökkenését abban látják, hogy – bár korábban igencsak óvakodott a politikai szerepvállalástól – végül is csak belekeveredett a politikába.

Előbb egészségügyi, majd belügyi államtitkár lett, ebben a minőségében immár nem volt gondja a SMURD számára kiutalt összegekkel, hatásköre pedig megnövekedett, olyan területeket is átfogott, mint például az orvosképzés, a szervátültetés, amelyekhez nem volt igazán képesítése. A kormány szinte a kedvéért hozta létre a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét, amelynek vezetőségébe őt ültette. Sokan úgy vélték, „egyszerűen” meg kellett volna maradnia az általa kiválóan a SMURD vezetőjének.  

Balesetek

A SMURD első helikopter-balesete 2003. március 5-én történt. A Transgaztól bérelt Aluette típusú gép Budapestről jött, ahova egy besztercei újszülöttet szállított, szívműtétre. Fedélzetén a marosvásárhelyi rohammentő-személyzet négy utasa tartózkodott, egy orvos, egy orvos-asszisztens és két pilóta. A gép a Kolozsvár melletti Kolozson zuhant le, utasai szörnyethaltak. A baleset okának a rossz időjárást mondták.

A következő baleset három évre rá, 2006. január 9-én történt. A helikopter gyakorló repülést végzett, fedélzetén a teljes személyzettel – két pilótával, orvossal és orvos-asszisztenssel. Erre egyébként minden küldetés előtt sor kerül. A felszállást követően a helikopter alig tíz percet töltött a levegőben, amikor lezuhant. A kiváltó okot megint csak az időjárásban jelölték meg.

2006-ban újabb SMURD helikopter szenvedett balesetet. A baleset december 23-án történt, fedélzetén szintén négy utassal. A gép Dornavátra felé tartotta, a Beszterce-Naszód megyei hegyekben kényszerleszállást hajtott végre. Négy utasa megsérült, de életben maradt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?