Alig maradt már talpon megyei tanácselnök

Csatavesztésre állnak a helyi kiskirályok az igazságszolgáltatással szemben: a törvényszegő megyei tanácsi elnökök, polgármesterek közül többen is elveszítették mandátumukat (vagy igen közel járnak hozzá), illetve felfüggesztették őket t tisztségükből az országos korrupcióelleni ügyészség, valamint a feddhetetlenségi ügynökség eljárásainak nyomán.

Nemzeti liberálisok

Az igazságszolgáltatás az ország valamennyi megyéjében élő törvényszegőkre lecsapott – vagy hamarosan lecsap –, és ugyanúgy érintette az erdélyi megyéket, mint a Kárpátokon túli területeket. Nem kizárt, hogy mire az írás megjelenik, addigra már újabb nevek kerülnek fel a lajstromra.

Beszterce-Naszód megyében a megyeszékhely, Beszterce polgármestere, a nemzeti liberális Ovidiu Creţu érintett. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség ugyanis összeférhetetlenséggel vádolta. A polgármester az eddig minden perét elveszítette, január 26-án a Legfelsőbb Bíróság mond majd ítéletet ügyében.

A Brassó megyei tanács – immár felfüggesztett – elnökét, a nemzeti liberális Aristotel Căncescut előzetes letartóztatásba helyezték. A korrupcióellenes ügyészek megvesztegetéssel, befolyással való üzérkedéssel illetve hűtlen kezeléssel vádolják.

Az ugyancsak nemzeti liberális Horea Uioreanu, a Kolozs megyei tanács elnöke előzetes letartóztatását követően jelenleg házi őrizetbe került. Tisztségéből idén októberben mondott le. A volt tanácselnököt megvesztegetéssel, pénzmosásban való bűnrészességgel és magánokirat-hamisítással vádolják.

Ugyancsak házi őrizetben folytatnak vizsgálatot az ügyészek a Hunyad megyei tanács elnöke, a szintén nemzeti liberális Mircea Moloţ ellen.  A politikus ellen több vád is megfogalmazódott: a befolyással való üzérkedés, a megvesztegetés, a pénzmosás és az érdekellentét mellett azért is eljárás indítottak ellen, mert államtitoknak minősülő információkat tartalmazó iratok kerültek jogtalanul a birtokába.

Egyéb pártok

Szilágy megye székelye, Zilah nemzeti liberális polgármesterét, Radu Câpilnaşiut a feddhetetlenségi ügynökség összeférhetetlenséggel vádolja. A határozat ellen a polgármester fellebbezett, de eddig minden perét elveszítette. Utolsó reménye a legfelsőbb bíróság maradt.

Ugyancsak a feddhetetlenségi ügynökség kérdőjelezte meg azt is, hogy a megyei tanács elnöke, Adrian Ştef tanácselnöki tisztsége összeférhet-e egyéb tevékenységeivel. A nagyváradi táblabíróság ráadásul helyben hagyta az ügynökség állítását, így a Liberális Reformista Párt politikusa a legfelsőbb bírósághoz fordult. Hasonló helyzetben van egyébként a megyeszékhely, Szatmárnémeti polgármestere, a szociáldemokrata Dorel Coica is.

Érdekellentét miatt veszítetheti el tisztségét a Szeben megyei tanács elnöke. A Szociáldemokrata Párt politikusának a bíróság előtt kell most felelnie azért, hogy még parlamenti képviselőként a törvények megkerülésével alkalmazta feleségét képviselői irodájába.

Az már biztos, hogy Nagyszeben polgármesteri tisztsége esetében előrehozott választásokat tartanak. Igaz, ez esetben nincs szó törvényszegésről: a korábbi polgármester, Klaus Iohannis megnyerte az államfő-választásokat, helyébe tehát más városatyát kell választani.

De magyar helyi választottnak is a törvény elé kellett állnia. Hargita megye tanácselnökét, Borboly Csabát hűtlen kezeléssel és közokirat-hamisítással vádolják. A politikust egyébként tavaly nyáron három hónapra már felfüggesztették tisztsége gyakorlásától.

A Kárpátokon túl

A törvény előtt kell majd felelniük tetteikért olyan „nagyágyúknak” is, mint például a szociáldemokrata Marian Oprişannak. Vrancea megye tanácselnökét hűtlen kezeléssel, kölcsönök rendeltetésüktől eltérő módon történő elköltésével, hamisított okirat tudatos felhasználásával, hamisítással vádolják. Az igazságszolgáltatás azonban esetében (is) igencsak lassan dolgozott, hiszen a korrupciós vádakat már 2006-ban megfogalmazták ellene. Legutóbbi pere esetében, idén, december elején immár a 33. halasztásra került sor.

Neamţ megye székhelyén, Piatra Neamţon Elena Udrea „kebelbarátja” ellen indult eljárás. Gheorghe „Pinalti” Stefan polgármester ellen a máris hírhedtté vált Microsoft-ügyben indult kivizsgálás. A polgármester vizsgálati fogságban van, tisztségéből csakhamar felfüggesztik.

Mehedinţi megye felfüggesztett tanácselnökének esetében már a vádak felsorolása is nehéz. A pillanatnyilag házi őrizetben lévő, szociáldemokrata Adrian Duicut egyebek között befolyással való üzérkedéssel, csúszópénzadásra történő felbujtással, hűtlen kezeléssel, nem nyilvánosságnak szánt dokumentumok, személyes hasznon érdekében történő jogosulatlan személynek történő kiszolgáltatásával vádolják.

Öt ügycsomóban vizsgálódnak a korrupcióelleni ügyészek a Konstanca megyei tanács felfüggesztett elnöke ellen. A szociáldemokrata Nicuşor Constantinescu december 5-ig előzetes letartóztatásban van, onnan került házi őrizetbe. De szintén több korrupciós dossziéban szerepel Konstanca polgármestere, Radu Mazăre neve is.

FRISSÍTÉS: A Konstanca megyei táblabíróság keddi ítélete szerint ismét gyakorolhatja tanácselnöki hatásköreit Nicuşor Constantinescu, mert lejárt az ellene szóló előzetes letartóztatási parancs. A politikus azonban továbbra is bírósági felügyelet alatt marad.

Cristinel Bîgiu Buzău megyei tanácselnököt vasárnap este vették őrizetbe, miután szombaton kihallgatták, mert tetten érték csúszópénz elfogadása közben. A politikust a DNA azzal vádolja, hogy közbeszerzések odaítéléséért hagyta magát megvesztegetni.

Kimaradt?