Ismét üzent a magyaroknak is Lucian Mândruță

„Vajon tudatában vagyunk-e annak, hogy amikor büszkék vagyunk a románságunkra, akkor valójában más nemzetekre is büszkék vagyunk? Azokra, amelyekkel együtt éltünk és amelyektől sokat tanultunk”? – írta blogján a román nemzeti ünnep alkalmából Lucian Mândruță.

Akárcsak az elmúlt években, a televíziós újságíró idén is arra hívja fel nemzettársai figyelmét, hogy december elsején nem lenne szabad megfeledkezniük az országban élő más nemzeti közösségekről. „Emlékeztetnélek benneteket arra, hogy ma nem csak magunkat ünnepeljük, hanem mindazokat, akinek köszönhetően ma azok vagyunk, akik” – figyelmeztet Mândruță.

Az újságíró felidézi, hogy a románok a törököktől tanultak meg töltött káposztát főzni, a franciáktól nadrágot hordani, a bolgároktól írni, a tatároktól lapótyát sütni. Emlékeztet arra, hogy a román népzenének török gyökerei vannak, a Mioriţa balladának pedig Szerbiában is él egy változata.

„Boldog ünnepeket mindezekért a törököknek és tatároknak, németeknek és magyaroknak, zsidóknak és olaszoknak, görögök, bolgároknak és a szerbeknek…” – üzeni az újságíró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?