Felmérés: Kelemen szavazóinak 88 százaléka Johannist támogatta

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor államfőjelölt első fordulós szavazóinak 88 százaléka Klaus Johannist támogatta a második fordulóban – írja Vladimir Ionaș, az Avantgarde szociológusa Smartpolitics.ro portálon publikált elemzésében.

A szakember az Avantgarde által vasárnap készített, az urnáktól távozók nyilatkozatain alapul exit poll  felmérésre hivatkozott. Ez ugyanis – akárcsak a vasárnap végzet többi exit poll felmérés – arra is alkalmas, hogy megrajzolja a két államfőjelölt támogatóinak "szociológiai profilját".

Az adatok elemzéséből kiderül, hogy a külföldön dolgozó román vendégmunkások és a 30 év alatti fiatalok segítették győzelemre a elnökválasztáson Nagyszeben polgármesterét Victor Ponta miniszterelnökkel szemben.

Vladimir Ionaș elemzésében rámutatott: 1,75 millió olyan polgár szavazott a második fordulóban, aki az elsőben nem: kétharmaduk Johannisra, egyharmaduk Pontára adta voksát. Az "új" szavazók között kiemelkedő arányt képviselnek az erdélyiek (42%), városiak (58%), tanult (26% egyetemi, 44% érettségivel rendelkező) emberek és a 30 év alatti fiatalok (31%).

A Curs-Avantgarde adatsorából az is kiderült, hogy az első fordulóban kiesett elnökjelöltek szavazóinak kétharmada Johannist, egy harmada Pontát támogatta a második fordulóban. Míg a jobboldali jelöltek szavazóinak többsége (Monica Macovei - 93%, Elena Udrea - 87%) Johannisra voksolt, a kormánykoalícióhoz közel álló, vagy a két forduló között tisztségekkel jutalmazott jelöltek híveinek szavazatai jobban megoszlottak.

"Lázadás" az urnáknál. Vasile Dâncu, az IRES közvélemény-kutató intézet elnöke a Digi 24 hírtelevíziónak beszámolt arról, hogy méréseik szerint Johannis 18-19 óra körül előzte meg Pontát. Vasárnap délelőtt a PSD jelöltjének még 15 százalékos előnye volt, amely délutánra elolvadt. Dâncu szerint vasárnap olyan "lázadás" történt az urnáknál, amit nem lehetett megjósolni, hiszen azok közül, akik megfordították a Ponta győzelmét előrejelző közhangulatot, sokan a két forduló között, sőt éppenséggel a voksolás napján döntötték el, hogy elmennek szavazni. Ebben meghatározó szerepe volt azoknak a videóknak és fényképeknek, amelyeket a közösségi fórumokon tettek közzé a külföldi szavazóköröknél kígyózó kilométeres sorokról.

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök támogatóinak 70 százaléka, Dan Diaconescu támogatóinak 53 százaléka, Corneliu Vadim Tudor támogatóinak 51 százaléka tett eleget annak a felkérésnek, hogy a második fordulóban Pontára voksoljon.

Az elemzésből kitűnik, hogy Johannis a második fordulóban több mint kétszer annyi (6,2 millió) szavazatot kapott, mint az elsőben (2,9 millió): a 3,3 milliós különbség háromnegyedét olyanoktól kapta, akik az első fordulóban nem szavaztak, egynegyedét pedig a kiesett jelöltek híveitől és a külföldön dolgozó román vendégmunkásoktól.

 

Kimaradt?