Így járult hozzá a Facebook Klaus Johannis győzelméhez

Adatsorokkal bizonyítja egy blog, hogy a közösségi média nagy mértékben hozzájárult a Klaus Johannis és Victor Ponta közötti erőviszonyok megfordulásához az elnökválasztás második fordulójában.

Az adatok azt mutatják, hogyan tört előre a kevésbé ismert szász elnökjelölt a választás napjáig, és hogy aktivizálta a választókat a Facebook és a többi közösségi oldal. A külföldi szavazókörzeteknél történtek miatti népharag aktivizálta a szavazókat, és ennek hihetetlen következményei lettek.

Victor Pontának 2011 óta létezik Facebook-oldala, és ez mára 687 ezer követőt számlál. Iohannis oldala 2014 májusában indult, amikor vetélytársának épp 400 ezerrel volt több követője, mint a szász polgármesternek. Ennek ellenére az új elnöknek mára több mint egymillió követője van, a választás előtti nap 200 ezerrel gyarapodott a számuk.

A twitteren is fölénybe kerültek a Ponta-ellenes erők, a #Iohannis és a #nuponta taggel ellátott tweetek másfélszeres mennyiségi fölénybe kerültek a #ponta tages tweetekkel szemben. A gyorselemzés azt mutatja, hogy egy jó jelölt (Iohannis sikeres, de nem túlexponált polgármester) és a haragos nép politikai léptékkel nézve másodpercek alatt le tudja dolgozni a profi, államhatalommal és forrásokkal megtámogatott jelölt médiafölényét a közösségi médiában, és győzni tud – állapítja meg az adatok alapján a hvg.hu.

Kimaradt?