Felmérés: ki a legrátermettebb államelnökjelölt?

Ki lenne a legjobb vezető az államfőjelöltek közül? Kit tartanak közülük a legbecsületesebbnek, a legkiegyensúlyozottabbnak, a leghozzáértőbbnek, a legkifinomultabbnak? Ezekre a kérdésekre kereste a választ olvasói között egy vezető bukaresti hírportál, a gandul.info.

„Kibérelt” első és második hely

A felmérésben a hat legesélyesebb jelölt, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei, Elena Udrea, Teodor Melescanu és Calin Popescu Tariceanu szerepel. A fenti ismérvek szerint készült öt táblázat mindegyikében a Keresztény-Liberális Szövetség jelöltje, Klaus Iohannis vezet. A pontozás tízes skálán történt.

A jelöltek kvalitásaira nézve sokatmondó tény, hogy nem csak a maximális osztályzatot nem kapta meg senki, de még a kilences minősítést sem érte el. A legjobb jegy a 8,13-as osztályzat volt, amelyet Klaus Iohannis szerzett meg, a legkifinomultabb elnökjelöltek kategóriájában.

Monica Macovei mind az öt felmérésben kibérelte magának a második helyet, a többi helyeken pedig a további négy jelölt osztozott.

A leghozzáértőbb vezetők rangsorában Klaus Iohannis 7,71-es átlagos osztályzatot kapott. Ezzel magasan vezet a második helyet megszerző, és csupán 5,1-et elérő Monica Macovei előtt. Victor Pontának be kellett érnie a harmadik hellyel, 4,96-os osztályzattal. Elena Udreát 4,24-es jegyre taksálták, Calin Popescu Tariceanu alig 4 század százalékkal marad le mögötte. Teodor Melescanu viszont még a négyes osztályzatot sem érte el, 3,53 százalékkal lett seregzáró

Becsületből gyenge jegyek

A legbecsületesebb elnökjelöltet illetően a felmérésben résztvevők igencsak rossz véleménnyel voltak az esélyesebb indulókról, akiket még hetes osztályzatra sem érdemesítettek. A listavezető Klaus Iohannis 6,99-et kapott. A gyenge osztályzat feltehetően a gyermekcsempészetben való állítólagos részvételével, illetve házainak nagy számával magyarázható, amelyeket egyszerű tanári fizetéséből nem vásárolhatott volna meg.

Az osztályozók nyilvánvalóan úgy vélték, Klaus Iohannis eltitkolta jövedelmeinek jelentős részét. Monica Macovei szorosan mögötte áll viszont 6,68-as osztályzattal. Érdekes módon a harmadik helyet Elena Udrea foglalja el, aki 4,01-es jegyével lekörözi a 3,65-öt összesítő Teodor Melescanut. Nem kizárt, hogy ebben az esetben hatott Traian Basescu államfő dicsérete, aki – egyebek között – igen nagyra értékelte Elena Udrea becsületességét.

Victor Ponta 3,43-al csupán az ötödik, a hatok helyre pedig Calin Popescu Tariceanu került, 3,34-es osztályzattal.

A leghozzáértőbb: Klaus Iohannis

A felmérésben részt vevőket nyilvánvalóan lenyűgözte Klaus Iohannis nyugalma, szűkszavúsága, mivel a legkiegyensúlyozottabb államfőjelöltek listáján 8,09-es osztályzatot adtak neki. Ezzel toronymagasan megelőzi ellenfeleit, hiszen a második helyen szereplő Monica Macovei is csak 5,45-ös jegyet kapott. A harmadik helyet Teodor Melescanu érdemelte ki, igaz, mindössze 4,82-vel. Ezzel viszont több, mint fél ponttal előzte meg Victor Pontát, a további sorrend pedig így alakult: az ötödik helyre Calin Popescu Tariceanu került 4,28-as osztályzattal, Elena Udreának pedig be kellett érnie az utolsó hellyel, 4,14-es átlaggal.

A leghozzáértőbb államfőjelöltek kategóriájában Klaus Iohannis 7,74-es átlagot kapott. A bizalom nyilvánvalóan a Nagyszeben polgármestereként elért eredményein alapul.

Monica Macovei – az igazságszolgáltatás semlegességére és megreformálására irányuló törekvéseit leszámítva – voltaképpen valóban nem bizonyította be alkalmasságát az államfői tisztségre. A felmérésben résztvevők nyilvánvalóan ezért csupán 5,54-es osztályzatra méltatták – igaz, ezzel is a második helyet foglalja el. Victor Ponta szakértelmét eddigi, kormányfői tevékenysége alapján az osztályzók 4,48-ra értékelték. Négyes jegyen felül kapott még a negyedik helyen álló Calin Popescu Tariceanu, akinek átlaga 4,17, valamint Elena Udrea, akit 4,03-as jegyre taksáltak. A legkevésbé hozzáértőnek Teodor Melescanut értékelték, aki mindössze 3,88-as osztályzatot kapott.

A legkifinomultabb államfőjelöltnek úgyszintén Klaus Iohannis bizonyult. Nagyszeben polgármestere minden bizonnyal higgadtságával, cizellált viselkedésével, jó modorával érdemelte ki a felmérésben szereplő legjobb osztályzatot, a 8,13-as jegyet. A második helyen szereplő Monica Macovei 6,44-as osztályzatával még a nyomába sem ért, akárcsak a 6,10-es átlagot elérő, a dobogó harmadik fokát elcsípő Teodor Melescanu. Călin Popescu Tăriceanut 5,42-re minősítették, Victor Ponta pedig 4,60-al az ötödik helyre került. Elena Udrea 4,04-es átlagával az utolsó lett a rangsorban.

Kimaradt?