Honatyák, bírák, hercegek is lopták az erdőt?

A csütörtökön őrizetbe vett törvényszéki bírák mellett magas rangú tisztségviselők, politikusok is gyanúsítottak a több mint 90 ezer hektár erdő illetéktelen visszaszolgáltatásának ügyében. Viorel Hrebenciuc és Ion Adam szociáldemokrata képviselő, Victor Ponta kormányfő apósa, Ilie Sârbu szenátor ellen is a bűnvádi nyomozás indult.

A „nagy kombinátor” akcióba lép

Viorel Hrebenciucot befolyással való üzérkedéssel, bűnszövetkezet megalakításával gyanúsítják. Konkrétan arról van szó, hogy közbenjárt az önmagát a nagybojár Nicolae D. Ghika örököse, Elie Vlad Sturza utódjának valló Paltin Sturza érdekében, aki bírósági határozattal akart jelentős erdőterületet megszerezni Moldovában. A sajtóban a „nagy kombinátornak” is nevezett Viorel Hrebenciuc azt követően járt közbe az ügyben az ügyészek szerint, hogy a Bákó megyei erdészeti igazgatóság megfellebbezte a Kovászna megyei törvényszéknek azt az ítéletét, amellyel Paltin Sturza 43 ezer hektárt kapott volna vissza, holott eredetileg csak 23 ezer hektárt kért.

Viorel Hrebenciuc szerette volna „lecsillapítani” az erdészeti igazgatóságot, ezért felvette a kapcsolatot a Romsilva vezérigazgatójával, Adam Crăciunescuval. A közvetítő az ügyészek szerint az ügyben Ilie Sârbu volt, akire „igen hallgatott” a vezérigazgató. Ezt megelőzően azonban a mindenre gondoló Viorel Hrebenciuc már megszerezte a Bákó megyei erdészeti igazgatóság vezetője, Viorel Ghelasă támogatását is. Ez nem volt túlságosan nehéz, mivel az igazgató a Szociáldemokrata Párt megyei bizottságának alelnöke, így könnyen lemondott arról, hogy a továbbiakban az általa képviselt intézmény érdekeit védje.

Adam Crăciunescu maga is akcióba lépett és intézkedett, hogy a Bákó megyei erdészeti igazgatóságnak miképpen is kell eljárnia a 43 ezer hektárnyi erdőterület visszaszolgáltatásának kérdésében. A bűnvádi dossziéban ő maga is szerepel, hűtlen kezelés és szervezett bűnözőcsoport támogatása vádjával.

„Kemény fellépés” vagy kis „erdőrész”

Az ügyészek több telefonbeszélgetést is lehallgattak, ezek Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc, valamint Dan Bengescu, a Sturza-család ügyvédje között zajlottak le. Egy tavaly szeptemberi telefonbeszélgetés alkalmával Viorel Hrebenciuc arról tájékoztatta Bengescut, hogy rövidesen „felhívják Bukarestbe” Viorel Ghelasăt, hogy „kioktassák”, miként kell eljárnia az ügyben, így tehát nem áll majd útjába a Kovászna megyei bíróság ítélete végrehajtásának.

Idén augusztusban Viorel Hrebenciuc arról tájékoztatta Bengescut, hogy Ilie Sârbu keményen fellép majd Crăciunescuval szemben, ha az igazgató nem tartja magát a kapott utasításokhoz. A „kemény fellépés” előtt azonban azt a lehetőséget is fontolóra vették, hogy a vezérigazgató „kap egy kis darab erdőt” a visszajuttatott részből. Ilie Sârbu ellen a vád bűnöző csoport támogatása, pártfunkciót betöltő személlyel szembeni befolyásgyakorlás.

A szociáldemokraták képviselője, Ioan Adam akkor került be a képbe, amikor Paltin Sturza szerette volna meggyorsítani a bírósági eljárást, illetve leállítani az újabb fellebbezéseket. A foglalkozására nézve jogász képviselőnek sikerült ismételten megnyitnia a korábban a Sturza számára kedvezőtlen ítélettel zárult ügycsomót, rendkívüli felülvizsgálást kérve. Őt hűtlen kezelésre való felbujtással, megvesztegetéssel és szervezett bűnözőcsoport létrehozásával vádolják.

A vádlottak között van Ioan Adam felesége, Anca Roxana Adam, a brassói bíróság bírója, Ördög Lóránd András és Gabriel Uta, a Kovászna megyei törvényszék bírói, akiket törvényszegő döntésekkel vádolnak.

A korrupció elleni ügyészek és rendőrök házkutatást tartottak Paul Philippe herceg és Lia Georgia hercegnő bukaresti villájában is, mindkettőjüket kihallgatták. A vád ellenük az, hogy 30 ezer hektárnyi területet szerettek volna megszerezni a Suceava megyei Broşteni-ban. A „hercegi pár” egyébként komasági viszonyban van Traian Băsescuval: az államfő keresztelte meg 2010-ben gyermeküket, Carol Ferdinandot.

A főszereplők

Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata parlamenti képviselő a román politikai életben a legjobb közvetítő, a kulisszák mögötti szálak mozgatója. Két éven át Bákó prefektusa volt, 1992-ben került a parlamentbe, ekkor lépett be a politikai életbe is. Pártján belül több tisztséget is betöltött, volt a tömörülés alelnöke, kormányfőtitkár, a képviselőház alelnöke, a szociáldemokraták képviselőházi frakciójának vezetője, Mircea Geoană elnökválasztási kampányának igazgatója. 2008-ban ő hozta létre a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok szövetségét, 2009-ben a „Grivco-koalíciót”

Ilie Sârbu szociáldemokrata szenátor teológia szakot végzett, de gazdaságtudományi oklevele is van. 1993-ban lépett be a Társadalmi Demokrácia Pártjába. 2001 és 2004 között a Năstase-kormányban mezőgazdasági miniszter volt, jelenleg a szociáldemokraták szenátusi frakciójának elnöke. Ilie Sărbu Victor Ponta kormányfő feleségének, Daciana Sârbunak az apja.

Ioan Adam Brassóban volt ügyvéd. 2000-ben lépett be a Szociáldemokrata Pártba, 2004-ben lett parlamenti képviselő. Pártja második vonalába tartozik, a képviselőház jogi bizottságának tagja. A leggazdagabb honatyák egyike: 4 háza van (három Brassóban, egy Brassópojánán), 4 brassói lakása, egy ötödik lakásában pedig az irodája van. Ezek összterülete 1780 négyzetméter. Emellett 10 ezer négyzetméter brassói és Brassópojánai telke, ugyanennyi mezőgazdasági területe van. Tavaly 225 ezer eurót – több mint egymillió lejt – keresett, ebből 932 ezer lejt ügyvédi tevékenységéből. Bankszámláin 2 millió eurónak megfelelő lej, dollár és euró szerepel. Állítása szerint mesés vagyonát könyveinek honoráriumából szerezte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?