A Dilema Veche kérdéseire válaszolt Kelemen Hunor

Kiegyensúlyozott vezető, az emberek képviselője – ilyen államfőt szeretne Romániának Kelemen Hunor. Az RMDSZ államfőjelöltje – egy interjúsorozat részeként – a Dilema Veche hetilap kérdéseire válaszolt.

A politikusnak elsőként Andrei Pleşu filozófus-esszérírónak azt a kijelentését kellett kommentálnia, miszerint Romániának eddig „balszerencséje volt az államfőkkel”. Az RMDSZ elnöke a megállapítással nem ért egyet. „Az államfő mögött szavazatok állnak, nem a kozmoszból jön, nem is a világegyetem titkos erői állítják az ország élére, így nem beszélhetünk balszerencséről. (…) Az államfőt dicsérhetjük, bírálhatjuk, de azt nem tagadhatjuk, hogy a mi akaratunkból kapta meg a tisztséget” – jelentette ki.

Kelemen azt szeretné, ha a választók vállalnák a felelősséget a szavazatukért. „Olyan, nem föltétlen karizmatikus államfőt szeretnék, aki az embereket képviseli és kiegyensúlyozott vezető” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy melyik az a három megvalósítás, amelyre a mandátuma végén büszke lenne, Kelemen Hunor elmondta: elsősorban az oktatásnak, az egészségügynek és a társadalmi szolidaritásnak szentelne nagyobb figyelmet. Másodsorban olyan elnök lenne, aki központi szinten képviselni tudja az ország különböző régióinak érdekeit. Arra összpontosítana, hogy Románia a stabilitás és az állampolgárok biztonságának modellje lehessen az Európai Unióban. Harmadsorban következetessé és kiegyensúlyozottabbá tenné az ország külpolitikáját, hogy Románia olyan tiszteletet vívjon ki nemzetközi szinten, amelyet súlyának, értékeinek megfelelően megérdemel.

Arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket tekintene hibának a mandátuma alatt, Kelemen kifejtette: a mindenkori államfőnek az a legnagyobb tévedése, ha hidegen hagyják a helyi közösségek igényei, az állampolgárok érdekei. „Ez a hiba akkor fordul elő, ha az elnöki hivatalból nézve teljesen másképp fest a társadalmi valóság, mint mondjuk Cîmpulung Muscelben” – magyarázta.

A negyedik kérdésre – szüksége van-e az államfőnek dilemmákra? – válaszolva Kelemen leszögezte: mindig óvakodott azoktól az emberektől, akiknek nincsenek kételyei, és csak bizonyosságok vezérlik. „A politika lényegét tekintve a döntésekről, a döntéshozatal előtti álmatlan éjszakákról, a pró és kontra érvekkel teleírt papírokról szól” – vélekedett.

Arról, hogy melyik ellenjelölttel mérkőzne meg a legszívesebben az elnökválasztás második fordulója előtti tévévitában, az RMDSZ államfőjelöltje elmondta: nincsenek preferenciái, ám azt szeretné, hogy ezt a vita konstruktív legyen, ne a személyek ellen irányuló támadásokról szóljon.

Kimaradt?