Hetvenezer embert csődített szülinapjára Ponta

A „szerencsés véletlen” úgy hozta, hogy éppen születésnapja alkalmából rendezte meg elnökjelölő nagygyűlését a bukaresti Nemzeti Arénában Románia miniszterelnöke, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Victor Ponta. A 42 éves politikus 70 ezer ember részvételével ünnepeltette meg jelölését – és önmagát.

Szocialista papunoka

Victor Ponta immár harmadszorra ünnepelte meg államfő-jelöltségét. Legelőször Craiován jelentette be jelöltetését, amelyet később a párt gyulafehérvári rendkívüli kongresszusa hagyott jóvá. A mostani nagygyűlés úgyszintén a legnagyobb derűlátás légkörében zajlott le.

A szociáldemokraták az összejövetelt alaposan megszervezték, bár a stadion nézőtere csak igen lassan telt meg. A szociáldemokrata kiskirályok gépkocsijait egészen a gyepszőnyegig beengedték. A 70 ezer nézőt 1000 autóbusz szállította a stadionba. A tömeg jegyeket kapott, amely pontosan meghatározta helyüket a lelátókon. A stadionban pattogatott kukoricát szolgáltak fel, feltehetően célzásként Victor Ponta korábbi kijelentésére, miszerint az elnökválasztások napján otthon ül majd és pattogatott kukoricát majszolgatva nézi, miként harcolnak majd versenytársai a második fordulóba való egyetlen üresen maradt bejutó helyért.

Victor Ponta már beszéde elején leszögezte: kisütött a nap a szociáldemokrácia utcájára. (Az időjárás egyébként rendszerint kedvez a szociáldemokratáknak: még a legelső szociáldemokrata államfő korából származik a rigmus, hogy ha Ion Iliescu megjelenik, akkor a nap is kisüt. És arra is emlékezhetünk, hogy George W. Bush 2002. évi romániai látogatása alkalmával a rossz idő ellenére megjelent a szivárvány Bukarestben).

Victor Ponta őszinte hangulatban volt: először tudhattuk meg róla, hogy dédszülei Erdélyben éltek, akik 1917-ben kértek román állampolgárságot (vagyis addig feltehetően magyar állampolgárok voltak), a szociáldemokraták elnökének nagyapja pedig pap volt.

Ebéd, pénz

A nagy népgyűlésre a szociáldemokraták területi szervezetei mozgósították a résztvevőket. A bukaresti távolsági buszmegállóknál felirat hirdette, hogy – éppen az elnökjelölés időpontjában – kirándulást szerveztek a stadion megtekintésére.

Konstancán Radu Mazăre polgármester falragaszokon keresett embereket a bukaresti „mega-eseményen” való részvételre. A szöveg 1,72 és 1,78 centiméteres minimális magasságot állapít meg a lányok, illetve a fiúk számára, akiknek az „army” ruházathoz minél közelebb álló ruhákba kell öltözködniük. A plakátok szerint a rendezők állják az útiköltséget, ebédet és pénzt adnak a jelentkezőknek. Teleorman megyében a résztvevőket a Facebookon próbálták meg beszervezni.

Szociáldemokrata Párt Bukarest főpolgármesteri hivatalával megkötött szerződése értelmében 40 ezer eurót plusz hozzáadott értékadót fizetett a stadion két órára történt kibéreléséért, a világításért. Liviu Dragnea szerint mindez igen olcsó volt, hiszen 2012-ben a szociáldemokraták parlamenti választási nagygyűlése 140 ezer euróba került.

Victor Ponta egyébként az első elnökjelölt volt, aki benyújtotta a hivatalos iratokat a Központi Választási Irodához, miután csaknem kétmillió – 1 195 000 – aláírást gyűjtött. Liviu Dragnea a nagygyűlésen bejelentette, hogy Victor Pontának nagyjából ötmillió szavazatra lesz majd szüksége államfővé választásához.

Ponta szóhasználata

Egy bukaresti napilap Victor Ponta húsz perces beszédét értékelve megvizsgálta, hogy milyen szavak hangzottak el leggyakrabban a szónoklat során. Az első megállapítás az volt, hogy a kormányfő eddigi, negatív töltetű beszédei után – 2012-ben például az általános választásokon szavait Traian Băsescu ellen hegyezte ki –, most pozitív dolgokat, nagy elvárásokat hangoztatott. Így elsősorban Románia és a Moldovai Köztársaság „nagy egyesülését” helyezte kilátásba, a román állampolgárok jelentős belső változásáról, a békéről beszélt. Szóhasználata így két év alatt száznyolcvan fokos fordulatot vett.

Üzenetei nem voltak újkeletűek és – a közönség reagálásából ítélve – nem is voltak különösképpen mozgósítóak. Érdekes módon, bár államfő-választásokra készült, beszédében nem az „elnök” szó szerepelt a legtöbbet, hanem az „akarom”. Ami esetleg arra is utalhat, hogy Traian Basescuhoz hasonlóan, államfőként Victor Ponta ugyancsak „játékos államfő” lesz majd.

A politikus  – feltehetően tanácsosaira hallgatva – úgy gondolta, hogy nem a mandátuma végére ért Traian Basescu befeketítése, hanem a „nagy eredmények” ecsetelése hozhatja meg számára a megválasztásához szükséges 5,2 millió szavazatot. Így az „akarom” szó 44 alkalommal hangzott el a húsz perc alatt – sokkal gyakrabban tehát, mint az öt alkalommal elhangzott „büszkeség”, holott kampánya a „büszkék vagyunk a románságunkra” jelmondat égisze alatt zajlik, amelyet egyébként pártja az Európai Parlamenti választások alkalmával is használt.

A „közösen” szót 20 alkalommal említette, és ami sokat mondó: 13 ízben mondta azt, hogy „kijelentem” és csupán 4 alkalommal ígérte meg azt is, hogy „cselekszik” majd. Eddigi beszédeitől eltérően most gyakrabban használta a „tisztelt”, és „önök” szavakat a „kedves” és „ti” szavak helyett.

Az „igazság” szó egyetlen egyszer hangzott el a húsz perc alatt, amikor is kijelentette: a „végsőkig elmenő” igazságot akar. Az „igazságszolgáltatás” szót kerülte beszéde alkalmával, és csak egyszer tett rá utalást, amikor közölte: olyan Romániát akar, ahol senki sem állhat a törvény fölött, és amelyben a törvény a gyengébbet védelmezi.

Victor Ponta végül beszélt arról, hogy kinek a dédunokája, az unokája, a fia, szólt arról is, hogy milyen apa, milyen pártelnök és kormányfő – ügyész múltjáról azonban gondosan hallgatott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?