Corina Creţu kapcsolatai: Iliescu, KGB, Powell

Jóllehet a 47 esztendős Corina Creţu munkásságával és viszonylag diszkrét életmódjával nem igen hívta fel magára a figyelmet, tavaly mégis a sajtó – ideértve az amerikai és a brit lapokat is – figyelmébe került. Az azóta már letartóztatott, Guccifer néven ügyködő hacker ugyanis feltörte Goerge W. Bust egykori külügyminisztere és hadseregparancsnoka, Colin Powell e-mail kontóját, és nyilvánosságra hozta Powell és Creţu enyhén szólva bizalmas levelezését.

A bájos újságírónő

Corina Creţu szülővárosában, Bukarestben végezte el a Bukaresti Közgazdaság-tudományi Akadémia tervezési és gazdasági kibernetikai karát és rövid ideig a balázsfalvi szerszámgépgyártó vállalatnál dolgozott, majd 1990 januárjában a fővárosi szerszámgépgyártó vállalat számítástechnikai központjában volt tervező-programáló. Érdeklődése azonban csakhamar a sajtó irányába fordult és 1990 nyarán bukaresti napilapok riportere volt. Cikkeiben Ion Iliescunak és pártjának sikereit méltatta. Emiatt, valamint azért, mert újságíróként sikerült az Iliescu tevékenységét méltató egyetlen mondatot kicsikarnia Bill Clinton amerikai elnökből, a román államelnöki hivatal szakértője, majd szóvivője lett.

Később a Társadalmi Demokrácia Pártjának ügyvezető titkárává majd alelnökévé választották, 2000-tól képviselője, 2004-től szenátora lett pártjának, 2007-ben pedig bekerült az Európai Parlamentbe. Jelenleg már második mandátumát tölti itt, az Európai Parlament alelnökévé választották, most pedig biztosi tisztséget kap majd.

Corina Creţu kezdő újságíróként a pártok életével foglalkozott, így gyakran eljárt az RMDSZ sajtóértekezleteire is, ahol csaknem minden alkalommal magyarellenes kérdéseivel hívta fel magára a figyelmet. Most, politikusként azon van, hogy Tőkés Lászlótól visszavegyék a Románia Csillaga kitüntetést.

A román sajtó szerint politikai sikereiben magyarellenessége mellett nagy szerepet játszott az is, hogy a munkatársi viszonyon is túllépő kapcsolatba került főnökével, Ion Iliescuval. Hírek szerint egyébként Corina Creţu megosztotta bájait Bukarest jelenlegi főpolgármesterével, Sorin Oprescuval, a Külföldi Hírszerző Szolgálat volt főnökével, Gheorghe Fulgával, továbbá a németországi védelmi tárca egykori szóvivőjével, Detlef Selhausennel is.

Ezek után nem csoda, hogy az akkor még fiatal és vonzó Corina Creţu megbabonázta az amerikai Colin Powellt is.

Mit mond Pacepa

A Ceauşescu-féle külföldi hírszerzés szolgálat volt tábornoka, egykori főnökhelyettese, az Amerikába emigrált Ion Pacepa szerint Corina Creţu az orosz kémszolgálatnak, a KGB-nak dolgozott. Ez megmagyarázza kapcsolatait a román külső hírszerzés főnökével, a német védelmi tárca szóvivőjével is. Pacepa szerint Creţu azt a feladatot kapta, hogy átállítsa Powellt Moszkva oldalára. A volt román kémfőnök nem tartja kizártnak, hogy éppen Corina Creţu lehetett „a szekrényben lévő csontváz”, aki miatt Powell visszautasította az elnökjelölési felkérést. Pacepa szerint nem ártatlan flörtről volt szó, hanem beszervezési akcióról.

Ion Pacepa arra is utalt, hogy baloldaliként Corina Creţu egyben Oroszország híve is: apja ugyanis meggyőződéses kommunista volt, aki Ion Iliescuhoz hasonlóan Moszkvában tanult.

A nagy szerelem

Cloin Powell és Corina Creţu 2002-ben ismerte meg egymást, amikor a tábornok elkísérte Bush elnököt romániai látogatására. Két év után Washingtonban ismét találkoztak, amikor Creţu kísérte el Ion Iliescu államfőt amerikai látogatására, majd Románia NATO-tagságának ünnepsége alkalmával találkoztak. Miután Colin Powell visszavonult a diplomáciától különféle nemzetközi találkozókon jöttek össze ismét.  

Meghittebb kapcsolatba azonban csak 2010-ben kerültek egymással. A hacker által nyilvánosságra hozott levelek alapján Corina Creţu 45 évesen rácsodálkozott arra, hogy ugyanolyan szerelmes tud lenni, és ugyanúgy tud várakozni egy férfi után, „mint egy bakfis”. Creţu rossz angolsággal megírt levelekben vallott szerelmet a négycsillagos tábornoknak, akit élete legnagyobb szerelmének nevezett, akit „a keserű évek után” talán „túlságosan is nagyon szeretett”.

Corina Creţu számos fényképet is küldött Powellnek, néhány kép fürdőruhában ábrázolja.

A családos Powell levelei alapján visszafogottabban viszonyult a szerelmes politikushoz, aki egyik levelében igyekszik megnyugtatni őt afelől, hogy „nem muszáj nyomban ágyba bújniuk”, és csupán arra kéri őt, hogy „olykor találkozzanak”. Powell nyilván tartott a nyilvánosságtól, amire Creţu is utal egyik levelében: „Sajnálom, hogy veszélyesnek tartasz engem, akitől úgy érzed, távol kell tartanod magad”.

Corina Creţu nyilván megérezte, hogy plátói (?) kapcsolatuknak vége, és 2012 végén hozzáment a romániai üzletemberhez, Ovidiu Rogozhoz. Az esküvőn ott volt Ion Iliescu is, aki sok boldogságot kívánt a mátkának, remélve, hogy a házasság majd kissé megváltoztatja és kevésbé lesz majd félszeg. Iliescu felesége azonban nem volt az esküvőn – Iliescu szerint azért, mert már igen nehezen mozog… Az esküvői ünnepségen már Ion Iliescu sem volt jelen.

Kellemes – és hasznos

A levelezés nyilvánosságra kerülését követően mindketten tagadták kapcsolatukat, Colin Powell azonban annyit elismert, hogy 2005 óta levelezett Creţuval, és jóllehet „leveleik az idők folyamán egyre szenvedélyesebbé váltak”, ám mindössze „plátói kapcsolatról” volt szó.

Corina Creţu egyébként jól összekötötte a kellemes a hasznossal: tanácsokat kért a tábornoktól arra vonatkozóan, miként szerezhetne meg magának egy jó kis tisztséget az ENSZ-ben vagy más nemzetközi szervezetekben.

Ion Pacepa szerint éppen Powell támogatásának köszönhetően lehetett brüsszeli biztos a szerelmes szociáldemokrata politikus. 

Kimaradt?