Sorra mennek csődbe a romániai nagyvállalatok

A 2012. év olyan nagy, román vállalatok fizetésképtelenségét vagy csődjét jelentette, amelyekről senki sem hitte volna, hogy ilyen helyzetbe jutnak. Legtöbbjük éves üzleti forgalma 100 millió lejen felüli volt, ám helyzetül megromlását így sem tudták elkerülni.

Az olcsóbbnál is olcsóbb

A tíz legnagyobb „becsődölt" vállalat között az első helyen szerepel a Hidroelectrica, amelynek idei fizetésképtelensége megdöbbentette a teljes hazai gazdasági életet. A legolcsóbb elektromos energiát előállító vállalat gazdasági összeomlását mindenekelőtt az „okos fiúknak" eladott – az olcsóbbnál is olcsóbb – áram eladása jelentette, de volt benne szerepe a rossz menedzsmentnek, a veszteséges beruházásoknak, valamint a rendkívül száraz nyárnak.

A vállalat gazdasági mérlege szerint a nettó haszon tavaly negyvenötszörösen (!) csökkent: 292 millió lejről 6,4 millióra zuhant. Eközben az összjövedelmek 3,41 milliárd lejről 3,18 milliárdra estek vissza, a költségek pedig 3,02 lejről 3,14 milliárdra emelkedtek.

A Hidroelectrica egyébként 2011-ben 1,52 milliárd lejre adott el energiát az „okos fiúknak", ami viszont 300 millió lejes csökkentést jelent a tavalyelőtthöz képest.foto-1-Hidroelectrica

Fizetésképtelen milliomos

A Forbes 500 milliomost tartalmazó rangsorában is 2,1-2,2 milliárd euró vagyonnal szereplő Dinu Patriciu Minimax Discount kiskereskedelmi árulánc-hálózata tavaly még 430 millió lejes üzleti forgalmat bonyolított le, idén a maga kérésére vált fizetőképtelenné. A Macro és a Minimax típusú lánc felkérésre valamennyi üzletet bezártak, később csődbe is ment. Patriciu egyébként tavaly szeptembere óta 830 Mic.ro – közülük 720 állandó székhelyű, 110 mozgó – és 58 Macro valamint Minimax üzlettel rendelkezett.

De Dinu Patriciu „befullasztotta" a Mic.ro nevű, kiskereskedelmi forgalmat lebonyolító láncolatát is, amely tavaly 276 millió lejes áruforgalmat bonyolított le. a Mic.ro üzletei sorra bezártak, közülük jónéhányat az üzletember albérletbe adott ki.foto-2-Dinu-Patriciu

IT-cégek alkonya?

Az IT-üzletre szakosodott RHS Company áprilisban vált fizetésképtelenné, miután az országos adóhivatal ellenőrzései nyomán zárolta számláit. Ilyen körülmények között a cég maga úgy látta, legjobb dolog a fizetésképtelenség bejelentése. A vállalat aztán végül ismét munkához látott, a fizetésképtelenségnek nincs semmi köze az üzlethez, a vállalat hitelképességéhez. Az RHS Company egyébként az utóbbi három évet nyereséggel zárta, 2011-et például 1,3 millió euróval, 80 millió eurós üzleti forgalom mellett, helyzete stabil a piacon – legalább is a cég vezetői szerint. Ezért az adóhivatal intézkedései nyomán kérték a hivatalos eljárást annak bebizonyítására, hogy az ellenőrzést végző adóhivatal gyanakvása nélkülöz mindenféle alapot. A vállalat az idei évre nyeresége további 30 százalékos növekedését tervezi.

A cég portfoliójában egyébként olyan termékek szerepelnek, mint a Microsoft, a Hewlett Packard, a Cisco, az IBM, az Asus, a Canon, a Toshiba, a Sony, az LG, a Samsung, a Lenovo, a Kingston, a Fujitsu, a Benq, a Seagate és a Logitech gyártmányai.
A vállalat zárgondoka egyébként az Euro Insol SPRL, amely a Hidroelectrica fizetésképtelenségével is foglalkozik.foto-3-dragos-popescu

A Scop Computers nyomban azt követően, hogy az RHS Company fizetésképtelenné vált, maga is követte példáját. A vállalat érdekes módon tavaly még 326 millió lejes áruforgalommal rendelkezett, ami kissé még növekedett is a 2010. évi 322 millió lejhez képest. Az 1990-ben létesült vállalat az egyik legnagyobb IT-cég Romániában, asztali számítógépeket és hozzájuk tartozó alkatrészeket, másoló berendezéseket, biztonsági felszereléseket és más hasonló termékeket forgalmazott. Egyben részét képezte a Lengyelországban létesült és emellett Csehországgal, Szlovákiával, Litvániával is kereskedelmi kapcsolatokban álló ABC Data Rt-nek.

A Samsung gyáróriásnak felszereléseket és berendezés-alkatrészeket szállító Hanil Electronics idén nyáron zárta be kapuit, miután öt esztendőn át folytatta tevékenységét a Bihar megyei Biharban, bár a tavalyi évet már igen alacsony, 576 ezer lejes profittal zárta. A cég mind a 900 munkása állásnélkülivé vált.

Hűsítőipar, bank, kiskereskedelem

Ugyancsak fizetésképtelenné vált a Ion és Emanuel Dobronauteanu italféleségeket forgalmazó United Euro Distributions nevű vállalata is. A cég részvényese a Murfaltar boripari kombinátnak is. Tavaly üzleti forgalma ugyan 309 millió lej volt, veszteségei azonban meghaladták a 132 milliót, miután tavalyelőtt még 325 millió lejes forgalom mellett 14 millió lejes haszonnal zárt.{loadposition otp}

Befuccsolt a Bankcoop is: az általános hitelcég tavaly 161 millió lejes üzleti forgalom mellett csaknem 2 millió eurót veszített.

Jóllehet az elmúlt esztendőben kiváló eredményeket ért el a Farmastore Press – amely 24 munkásával 158 millió lejes üzleti forgalmat valósított meg és 2011-et 8,4 millió lejes haszonnal zárta. A cég mégis fizetésképtelenséget jelentett idén.

Végül a fizetésképtelenek 10-es „ranglistájában" a ploiesti-i kiskereskedelemmel foglalkozó Francisc Com szerepel, amely a tavaly 2,4 millió lejt veszített. A Francisc Com 40 alkalmazottal dolgozott – derül ki a Pénzügyminisztérium adataiból.

Kimaradt?