Feszültség – régi szövetségesek között

Szíriai területről kilőtt aknagránátok csapódtak be szerdán egy határ menti török faluban, a támadásban öt ember, egy anya és négy gyereke életét vesztette, tízen megsebesültek. Válaszul Törökország szíriai célpontokat bombázott és rendkívüli NATO-tanácskozás összehívását kezdeményezte.

A török válaszcsapásban szíriai katonák vesztették életüket – az ankarai parlament pedig felhatalmazta a kormányt a hadsereg bevetésére.foto-1-szir-hatar

Szír támadás, török ellencsapás

A bombázott török falu, Akcakale polgármestere elmondta: legalább három aknagránát csapódott be a településen. A sebesültek között állítólag rendőrök is vannak. Akcakale a szíriai határ közvetlen közelében fekszik, azzal a szíriai faluval, Tell-Abjaddal átellenben, amelyet heves harcok árán elfoglaltak a szíriai lázadók.

Az incidens miatt Ahmet Davutoglu török külügyminiszter válságtanácskozást hívott össze, és telefonon tájékoztatta az incidensről Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt és Lahdar Brahimi Szíria-ügyi ENSZ-különmegbízottat. Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes a Cihan hírügynökségnek azt mondta: Szíriának számot kell adnia az incidensről, és a nemzetközi jogszabályok értelmében tartozik felelősséggel a történtekért.foto-2-csata

Ezek után Törökország szíriai célpontokat bombázott, a támadásokban szíriai katonák vesztették életüket. A történtekről az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) számolt be.

A NATO és a BT nyilatkozatai

A török parlament csütörtökön felhatalmazta a kormányt, hogy szükség esetén az ország határain kívül is vesse be az állam fegyveres erejét.

A kormány a parlamentnek küldött átiratában arra hivatkozott, hogy a szíriai hadsereg török területek elleni „támadó akciója" komoly nemzetbiztonsági fenyegetést jelent.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint „a török fegyveres erők a határ menti régióban azonnal megtorolták a Törökországot ért szörnyű támadást" – közölte. Erdogan azt is bejelentette: országa rendkívüli NATO-tanácskozás összehívását kezdeményezte a török-szíriai határon kialakult helyzet miatt.foto-3-rom

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter felvette a kapcsolatot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral, és úgy döntöttek, hogy a NATO-nagykövetek tanácsa sürgősen összeül. A testületet összehívhatják, ha a szövetség valamely tagállama úgy látja, veszélyben van területi integritása.

A NATO fel is szólította Szíriát, hogy „azonnal állítsa le a szövetség egyik tagja, Törökország ellen elkövetett agresszív cselekedeteit, és vessen véget a nemzetközi jog felháborító megsértésének".

A szövetség nagyköveti tanácsa rendkívüli ülésen foglalkozott a szerdai incidenssel. „A szövetség készenlétben áll Törökország oldalán" – hangsúlyozták a nagykövetek.

Közben Törökország felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy tegye meg „a szükséges intézkedéseket" a szíriai agresszió megállítására,

A Biztonsági Tanács most részletes tájékoztatást vár Ankarától, és ennek fényében fontolja meg a lehetséges lépéseket. Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár szóvivője szerint a Törökországot ért támadás „megmutatta, hogy a szíriai konfliktus nem csupán a szíriai nép, de a szomszédos országok biztonságát is veszélyezteti."

Nemzetközi visszhang

A washingtoni Fehér Ház is elítélte az incidenst, amelyért Damaszkuszt tette felelőssé, és hangsúlyozta, hogy a szövetséges Törökország mellett áll.

Asszad elnöknek félre kell állnia, tűzszünetet kell hirdetnie és meg kell kezdenie a régóta esedékes politikai átmenet folyamatát – mondta Tommy Vietor szóvivő. A Pentagon külön nyilatkozatban ítélte el „Szíria megtévelyedett viselkedését", Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felháborodásának adott hangot a török területeket ért támadás nyomán, és „nagyon veszélyesnek" minősítette a helyzetet.foto-4-agyu

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elítélte az Akcakale török falu ellen intézett szíriai katonai támadást. Az unió külügyi főképviselője szerint az incidens egyértelműen rávilágít arra, hogy a szíriai válság hatásai tragikus módon átcsapnak a szomszéd országokra.

Az orosz külügyminiszter szerint közvetlen kapcsolatfelvételre van szükség Ankara és Damaszkusz között, és Szíriának nyilvánosan is ki kell jelentenie, hogy tragikus véletlenről van szó – mondta Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter, aki szerint országa támogatja minden ország szuverenitását és területi egységét.

A damaszkuszi hatóságok bejelentették, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, és részvétüket fejezték ki a török áldozatok hozzátartozóinak. Felszólították ugyanakkor a szomszédos országokat, hogy tartsák tiszteletben Szíria szuverenitását, és akadályozzák meg, hogy a terroristák bejussanak Szíriába. A szír hatóságok végül – talán éppen az orosz külügyminiszter állásfoglalása alapján – bocsánatot kértek az öt ember halálát okozó támadás miatt, ígéretet téve arra, hogy hasonló incidensek nem fordulnak elő többé.foto-5-BT-nyilt-szavazas

Bukarest véleménye

Románia, a NATO tagjaként, úgyszintén elítélte a szíriai akciót. A Külügyminisztérium nyilatkozata szerint az ország kifejezésre juttatja „teljes szolidaritását" Törökországgal, a török néppel, az áldozatok családjaival. Egyben emlékeztet arra, hogy Románia támogatja a NATO Tanács 2012.

október 3-án hozott nyilatkozatát, amely egy szövetséges ország elleni agresszív akció azonnali beszüntetését kéri. A bukaresti diplomácia álláspontja szerint a szíriai akció veszélyezteti a térség és a NATO nemzetbiztonságát, súlyos megsértését jelenti a nemzetközi jogszabályoknak.foto-6-corlatean

A feszültség okai

Az egykori szövetséges Damaszkusz és Ankara között már korábban komoly feszültségek alakultak ki, miután civilek tízezrével menekültek át török területre Szíriából a tavaly március óta zajló kormányellenes tüntetések, és a hadsereg megtorlása miatt. Törökországban hivatalosan mintegy 80 ezer szíriai menekültet tartanak nyilván a déli Hatay tartomány tucatnyi táborában, de valójában több ezren illegálisan lépték át a határt. Ők jórészt szunniták és a damaszkuszi rendszer ellenfelei. Szakadatlan beáramlásuk feszültséget okoz, különösképpen Antakyában, ahol erős alavita közösség él.

Egy másik jelentős ok a két ország közötti feszültségre a török RF-4E Phantom felderítő repülőgép június 22-i lelövése volt. A repülőgép a Földközi-tenger fölött haladt Törökország és Szíria határvonala közelében. Szíria azt mondta, hogy azért lőtte le a repülőgépet, mert az szabálytalanul behatolt az ország légterébe - Törökország azonban azt állítja, hogy a Phantom még nemzetközi légtérben kapott találatot, és csak a maradványai zuhantak az arab ország felségvizeire.

Ankara az incidenst követően éles választ helyezett kilátásba Szíriával szemben, de azon túl, hogy megerősítette katonai jelenlétét korábbi szövetségese határai mentén, nem tett mást.{loadposition otp}

Kimaradt?