Így hajtják be Voiculescun a 60 millió eurós kárt

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, Laura Codruţa Kövesi az országos adóhivatal szakembereivel közösen pontos nyilvántartást készít a törvénytelen ügyletei miatt 10 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu vagyonáról, amelynek alapján behajtják majd az államnak okozott mintegy 60 millió eurós kárt.

Mint ismert, Dan Voiculescu alig valamivel több, mint 100 ezer dollárért vásárolt meg a rendes piaci áron mintegy 8 millió eurót érő telket és épületeket. Az államnak okozott kár ily módon megközelíti a 8 millió eurót. A vádiratot összeállító Emilian Eva ügyész szerint azonban Dan Voiculescu a legnagyobb kárt az államnak azzal okozta, hogy a tulajdonképpeni jog szerinti tulajdonost, ez esetben a mezőgazdasági minisztériumot csaknem 53 millió eurótól fosztotta meg, ez az összeg az ingatlanok évek során felgyűlt használati díját jelenti.

Emellett az ingatlanok értéke a felvásárlás időpontjától kezdve jelen pillanatig jelentős mértékben növekedett. A károkozáshoz hozzájárul az a közel 8 millió euró, ami a Dan Voiculescu által kifizetett összeg – 104 ezer dollár – és a piaci érték közötti különbséget jelenti. Az államnak ily módon okozott kár pontos összege tehát 60 567 345 euró.

A lefoglalt értékek lajstroma

A bírósági döntés szerint Dan Voiculescu több ingatlanját is lefoglalják, közöttük a romániai mezőgazdaság és külkereskedelem egyik legnagyobb cége, a Grivco épületeit, az Antena 3 székházát, a médiacézár néhány bukaresti, központi lakását, telkét, jelentős pénzösszeget. Az ingatlanok lefoglalásával és állami tulajdonba történő vételével az Országos Kataszteri Hivatal foglalkozik, a pénzösszegek lefoglalása az adóhivatal hatáskörébe tartozik, a pénz pedig az állampénztárba kerül. Az ingatlanok minden bürokrácia nélkül mennek át az állam tulajdonába, ehhez elegendő az, hogy a kataszteri hivatalban azokat az új tulajdonos nevére írják át.

Az Antena 3 tévéadó székháza esetében kissé bonyolultabb a helyzet. Az ingatlant röviddel a Dan Voiculescu ügyében kimondott végleges bírói ítélet előtt eladták a Voiculescu-család másik cégének. Az államnak tehát kérnie kell az adásvételi szerződés érvénytelenné nyilvánítását, mivel a tulajdonoscsere nyilvánvalóan csalási céllal történt.

Az állam ugyanakkor 12 millió dollárt foglal le Dan Voiculescu és lányai vagyonából – ezt a pénzt a Romtelecom vállalat fizette ki albérleti díjként Voiculescuéknak. Az összegből 4,2 millió dollárt Dan Voiculescunak, a különbözetet pedig lányainak kell majd kifizetniük. Addig is a bírák a Voiculescu család több ingóságát és ingatlanját lefoglalták, egyben elrendelték Voiculescuék külföldi bankszámláinak és vagyonának ellenőrzését is.

A lefoglalt javak között van egy több mint 29 ezer négyzetméteres, egy közel 4500 négyzetméteres, egy 3000 négyzetméteres bukaresti telek, a Bukarest-Ploiesti úton lévő, több mint 4100 négyzetméteres ingatlan és 31 410 négyzetméteres beépített telek, amelyeken az Antena 1 és Antena 3 tévé-adó székháza található.

Magánrepülője is van

A Voiculescu-család vagyonát felmérő bizottságnak lesz dolga bőven. A Grivco Group és a Voiculescu-féle médiabirodalom székházai mellett még számos ingatlan és ingóság található. Mint kiderült, Dan Voiculescu Falcon repülőgépet is vásárolt. A 20 millió eurós járművet az Antena 1 tévéadó lízingelte, azt azonban kizárólag Dan Voiculescu és családja használta, miközben a karbantartást, az üzemanyagot a tévé-adó fizette. A költségek évi 500 ezer euróra rúgtak.

Dan Voiculescu szolgálati autói 200 ezer euróba kerültek, azokat szintén a tévéadók fizették, a gépkocsivezetők, Dan Voiculescu „szárnysegédei” ugyanonnan kapták a fizetésüket is. Dan Voiculescu helikopterének költséget szintén a tévé-állomások állták, a gépet Dan Voiculescu gyakran használta személyes céljaira, pártja érdekében. Az egy órás helikopterút 800-1000 euróba került.

Az utóbbi időben az igazságszolgáltatás számos tisztségviselő, honatya, volt miniszter, politikus ügyében hozott ítéletet. Közülük a legsúlyosabbat Dan Voiculescu kapta. A második helyen, hét-hét évi szabadságvesztéssel Cătălin Voicu volt szenátor és Ioan Avram Mureşan, egykori mezőgazdasági miniszter áll. Előbbit pénzmosásért és magánokirat-hamisításért, utóbbit pénzalapok eredeti rendeltetésétől eltérő célra való felhasználása miatt ítélték el. A 4-6. helyen Relu Fenechiu, korábbi közlekedési miniszter, Emilian Cutean, volt parlamenti képviselő és Virgil Pop, egykori képviselő osztozik. Valamennyiüket öt év börtönre ítélték, Fenechiut szolgálati visszaélésben való cinkosságért, Cuteant sikkasztásért, Popot hatásköri visszaélésért.  Az egykori miniszterelnök, Adrian Năstase zsarolásért és megvesztegetésért négy évet kapott, a volt szenátor és egykori miniszter, George Copos adócsalás miatt került három évre és nyolc hónapra rács mögé.

Börtönélet

Dan Voiculescu jelenleg a bukaresti Rahova börtönben tölti le büntetését. Itt legkevesebb 21 napig marad, úgymond karanténban. A három hetet követő tíz napban döntenek arról, hogy milyen büntetési rendszert alkalmaznak esetében. Mivel büntetése meghaladja a három évet, nagy valószínűség szerint zárt rendszerbe kerül, ami egyrészt azt jelenti, hogy celláját más foglyokkal együtt kell majd megosztania. Ugyanakkor csakis a kijelölt és jól őrzött övezetekben mozoghat. Amennyiben büntetése alatt dolgozni kíván, akkor más rabokkal együtt biztosítják számára ezt a lehetőséget, börtönőrök szigorú felügyelete alatt.

Ha a zárt rendszert alkalmazzák, akkor Dan Voiculescu hetenként egy alkalommal fogadhat látogatót, ez idő alatt 10 kilogrammos ételcsomagot és 20 liter alkoholmentes italt kaphat. Gyakorlatilag ez a keret nem haladhatja meg a 700 lejt. Nem kaphat viszont citromot, bőrruhát vagy kapucnis felsőruhát.

Mielőtt még kimondták volna ellene a végleges ítéletet, Dan Voiculescu megjegyezte: nem is lehet olyan rossz dolog börtönben ülni – ő különben is, 34 éves koráig feleségével és két lányával együtt olyan házban élt, amelynek illemhelye a kert végében volt. Nos, most megtapasztalhatja állítása igazságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?