PNL

Miért nincs minden rendben a PNL-PDL fúzióval?

Két olyan párt hozott létre választási szövetséget és készül egyesülni, amelynek politikusai évekig ócsárólták egymást. Politikai elemzők szerint nehéz tehát elképzelni, hogy politikai értelemben vett „kollégiális kapcsolatokba” kerülhetne a Demokrata Liberális Párt vezetőivel a Nemzeti Liberális Párt.

Politikusok, politikai megfigyelők közül igen sokan úgy vélték, nem történik meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) fúziójára. A két politikai alakulat végül is „egybekelt”, létrehozta a Keresztény-Liberális Szövetséget, amely ugyan még nem a sokat emlegetett fúzió, de egy lépés az egyesülés irányába.

Két dudás egy csárdában?

Elemzők továbbra is kétségbe vonják, hogy a két „politikai dudás” megfér-e majd a Keresztény-Liberális Szövetség „csárdájában”. A nemzeti liberálisok és a demokrata liberálisok ugyanis 2007 óta egymás ellen küzdöttek, minősíthetetlen szavakkal ócsárolták egymást, mindkettő a másik megsemmisítésére törekedett, és úgy tűnt, semmiképpen sem békíthetők össze.

Politikai elemzők szerint nehéz tehát elképzelni, hogy jó barátságba, vagy legalább is politikai értelemben vett „kollégiális kapcsolatokba” kerülhetne a Demokrata Liberális Párt vezetőivel a Nemzeti Liberális Párt, amely nemrégiben még Traian Băsescu államfő tisztségéből történő elmozdításán ügyködött, hiszen a Vasile Blaga-Adriean Videanu-Radu Berceanu hármas annak idején még szívvel-lélekkel Traian Băsescu oldalán állott.

2012. július 26. – 2014. július 26.

Érdekes egybeesés – de lehet, hogy Victor Ponta és Vasile Blaga ügyes húzása –: 2012. július 26-án a bukaresti Romexpo kiállítási csarnok épületében találkoztak a Szociál-Liberális Szövetségben egyesült, a „Băsescu-rendszer” végét sürgető pártok, így a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt, a Konzervatív Párt, több más politikus, mint például Bukarest főpolgármestere, Sorin Oprescu. Ugyanezen a napon a fővárosi Forradalom terére gyűltek össze Traian Băsescu politikus hívei, így például Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu.

2014. július 26-án a parlament épületében találkoztak a Băsescu rendszer 2012-es hívei, mint például Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, akik elhatározták, egyesülnek a Nemzeti Liberális Párttal, amely két évvel ezelőtt éppen a Băsescu-rendszer ellen küzdött.

„Testvérpártok”, árulók

De a Nemzeti Liberális Párt tagja Victor Ciorbea egykori miniszterelnök is, aki éppen Traian Băsescu mesterkedései folytán veszítette el kormányfői tisztségét, és aki még most is lesújtó véleménnyel van a nemzeti liberálisok újabb szövetségeséről.

Szerinte a Demokrata Liberális Párt olyan, mint volt valamikor a Komintern: akkor a „testvérpártok” hazájukat eláruló vezetői a Kremlben érezték otthon magukat, most pedig a hazaárulók a demokrata liberálisok soriban, vagy a Cotroceni elnöki palotában találnak maguknak otthonra. Igaz, Victor Ciorbea immár közvetlenül nem érintett az egyesülésben, hiszen a népügyvédi tisztség miatt lemondott tagságáról a Nemzeti Liberális Pártban.

A Keresztény-Liberális Szövetségbe, illetve a tervek szerint 2017-ben a Nemzeti Liberális Párt névre hallgató politikai szervezetbe visszatér két „áruló” is, aki a nemzeti liberálisok kizártak sorukból: Theodor Stolojan és Valeriu Stoica, akik a párt vezetői is voltak. Korábban azonban mindketten Băsescu emberének minősültek, és a nemzeti liberálisok nem csak kizárták őket a pártból, de még fényképeiket kis eltávolították a központi pártszékházból. Legnagyobb ellenfelük akkor Ludovic Orban volt – aki viszont most a fúzió élharcosává lett.

A nemzeti liberálisok nem csak a Demokrata Liberális Párt értékesebb embereire vetették ki hálójukat, de jelentéktelen politikusokra is vadásztak, akik egyetlen érdeme az, hogy – szavazókártyával rendelkeznek. 

Elhagyták a „szülői házat”

Persze a demokrata liberálisok is gyanakvással fogadhatják mostani szövetségesüket. Mindenekelőtt Crin Antonescuval szemben ellenségesek. A nemzeti liberálisok volt elnöke Vasile Blagával együtt ugyan sokat tett a két párt közeledéséért, ám a demokrata liberálisok nem felejtik el, hogy éveken át ellenezte azt, hogy a nemzeti liberálisok szövetséget kössenek az akkor még Demokrata Párt névre hallgató tömörüléssel.

Mindemellett pedig Crin Antonescu Victor Ponta szociáldemokrata elnökkel együtt létrehozta a demokrata liberálisok legnagyobb ellenfelét, a Szociál-Liberális Szövetséget. Traian Băsescu tisztségéből történő második felfüggesztési próbálkozása alkalmával, a nemzeti liberálisok elnöke még Victor Pontánál is türelmetlenebbül törekedett arra, hogy eltávolítsák az államfőt a cotroceni-i palotából.

A Traian Băsescu felfüggesztésére tett kísérletet Vasile Blaga politikai banditizmusnak nevezte, hogy aztán két év múlva most a „banditákkal” szövetkezzék.

De a demokrata liberálisok joggal neheztelnek Sorin Frunzaverdére is, aki a demokrata liberálisoktól a nemzeti liberálisokhoz történő távozásával előrevetítette korábbi pártja katasztrofális helyzetét. Az akkori kormányfő, Emil Boc ekkor siránkozva jelentette ki: nem szép dolog otthagyni a „szülői házat”. De Sorin Frunzăverde megsértette korábbi jó barátját, Vasile Blagát is, akiről azt mondta: csupán egyetlen értékes Blagát ismer, a költő és filozófus Lucian Blagát.

Vasile Blaga még a tavaly kijelentette, a demokrata liberálisok soha nem tárgyalnak szövetségről olyan politikai alakulatokkal, amelynek tagja Sorin Frunzaverde.

Kimaradt?