Honnan tájékozódnak a romániai falvak lakói?

A falusiak nem szakadtak el a valóságtól, nagyjából nyomon követik az ország és a világ eseményeit – derül ki a Starcom MediaVest Group felméréséből. Meglepő, de a tájékozottságuk éppen az internet használatának köszönhető, másfelől pedig annak, hogy viszonylag sűrűn járnak be a városokba.

Természetesen mindez elsősorban a fiatalabbakra vonatkozik, körükben ugyanis az internet használata eléri a 60 százalékot. A fiatalabbak 63 százaléka viszonylag rendszeresen jár be a városokba, egyrészt dolgozni, másrészt bevásárolni, harmadrészt pedig szórakozni.

A televízió faluhelyen amolyan összekötője a családnak, és jóllehet nagyrészt a celebek – mint például Andra, Cătălin Măruţă – műsorait nézik, de azért rendszeresen meghallgatják a főbb híradókat is. Tény, hogy körükben a PRO TV-s Andreea Esca a legnépszerűbb híradós.

Faluhelyen igen népszerű a rádió is, amelyet leggyakrabban a délelőtti órákban hallgatnak, szemben a várossal, ahol a csúcsidő reggel 7 és 9 óra között van. A falusiak több mint háromnegyede, 78 százaléka állította egyébként, hogy rádiót munkavégzés, autóvezetés vagy ebéd közben hallgat. A megkérdezettek a délutáni órákban már nem rádióznak, este pedig a televízió lép a rádió helyébe.

A magazinok vezetnek

A közvélemény-kutatás szerint az internetezők 68 százaléka városi látogatása alkalmával nyomtatott sajtóterméket is vásárol. Elsősorban természetesen a magazinok kelendők, de sokan vásárolnak egészség- és szépségápolással, főzéssel foglalkozó kiadványokat is, a napi sajtó iránt viszont már jóval kisebb az érdeklődés.

Interneten leginkább a képes magazinokat követik figyelemmel, és nagyrészt az esküvőkről, mulatságokról, a celebek életéről, szexuális kapcsolataival foglalkozó írások a legnépszerűbbek.

Hogyan készült a felmérés?

Viszonylag kevés felmérés készült a vidéki médiafogyasztásról, csak igen ritkán kapunk képet arról, honnan is értesülnek a falvak lakói az ország és a világ dolgairól. Mindennek tulajdonképpen anyagi oka van: a felmérés közvélemény-kutatók terepre küldését jelenti, ami viszont aránylag magas költségekkel jár.

A felmérést végző, 2000-ben létrehozott Starcom MediaVest Group ügynökség tagja a világ legnagyobb médiaügynökségének, a SMG Worldwide-nak valamint a Leo Burnett Kommunikációs Csoportnak. A Starcom MediaVest Group az első romániai médiaügynökség, amely kitüntetést kapott Cannes-ban, valamint az Eurobest, az Ador, a Portoroz, az Effe ás a Webstock fesztiválon.

A Starcom MediaVest Group azonban, egy előzetes felmérés alapján megtalálta a módját az olcsóbban elvégezhető közvélemény-kutatásnak. Abból indultak ki, hogy mivel a felmérésük szerint a falusiak 47 százaléka használja az internetet, a világhálón keresztül kaphatnak viszonylag megbízható adatokat a vidéki médiafogyasztásról. A tanulmányt angol nyelven hozták nyilvánosságra, Media Consumption in Rural Romania címmel.

A felmérés idén április 14-e és május 9-e között készült, 300 fős mintacsoporton. Fő célja elsősorban a falusi lakosság életmódjának, médiafogyasztásának, érdeklődési körének, vásárlói magatartásának megismerése volt.

 

 

Kimaradt?