„Az oroszok többet tudnak a székelyekről, mint Orbán Viktor”

Már több mint egy éve Ukrajnába költözött és a „Ruszin Kárpátalja Köztársaságban” élő magyarok jogaiért küzd Csibi Barna – számolt be kedden az adevarul.ro.

A csíkszeredai fiatalember neve azután vált ismertté a román sajtóban, hogy egy Avram Iancut jelképező szalmabábut „ítélt halálra” és akasztott fel 2011 márciusában a város központjában. A Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alapítója videót is készítette a „kivégzésről”, amelyet feltöltött a YouTube-ra. Tettéért bűnvádi eljárás indult ellene.

Nevét azért emlegeti ismét a román sajtó, mert Csibi a maláj gép lezuhanását követő órákban interjút adott a RISE Projekt oknyomozó portálnak, s ebben meglehetősen vadakat mond. Többek között azt, hogy Oroszország támogatja Székelyföld autonómiáját, mert ez Moszkvának stratégiai érdeke. Azt azonban nem részletezte, hogy miért van ez így.

„A székelyek éppen úgy önrendelkezésre törekednek, mint a donyecki oroszok. Az orosz sajtót és általában az oroszokat nagyon érdekli a székelyek sorsa. Csodálkoztam is, hogy milyen sokat tudnak rólunk. Viccből még azt is mondtam: az oroszok többet tudnak a székelyekről, mint Orbán Viktor” – mondta az interjúban.

Csibi Barna kifejtette: felnéz Vlagyimir Putyinra, mert az orosz államfőt az egyetlen politikai vezetőnek tartja, aki tiszteletben tartja a népek önrendelkezését. Szerinte teljesen legitim és törvényes volt a luhanszki és donyecki népszavazás a két régió Oroszországgal történő egyesüléséről.

A maláj gép tragédiájáról megjegyezte: nem hinné, hogy az orosz szakadárok lőtték le az utasszállítót, mert ehhez sem nekik, sem Moszkvának semmilyen érdeke nem fűződik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?