Traian Băsescu furcsa földvásárlása

Érdekkonfliktus, szolgálati visszaélés, hivatalos iratok meghamisítása, magánokirat hamisítás vádjával megkezdte kivizsgálását a legfőbb ügyészség, annak az iratnak az alapján, amelyet a miniszterelnök ellenőrző szerve továbbított a Traian Băsescu nagyobb lányán, Ioana Băsescun keresztül történt földvásárlása ügyében.

Bank által felértékelt föld

A miniszterelnök ellenőrző testülete saját vizsgálatait, illetve a sajtóban megjelent anyagokat vette figyelembe ezek szerint a CEC Bank – amelytől Ioana Băsescu egymillió lejes kölcsönt vett fel – mintegy 25-30 százalékkal értékelte túl a földterületet, holott a bankok, szokásuk szerint igyekeznek mindig kevesebb pénzt kölcsönadni a terület valós árához képest. Ioana Băsescu a banktól kapott egymillió euróhoz további 300 ezer eurót tett még hozzá. A Călărași megyei Nana községben ily módon megvásárolt, 290 hektáros földterület megvásárlása nyomán kipattant botrány során a Digi24 tévé-állomás riporterei vásárlónak álcázva magukat, rejtett kamerával alkudtak további földterületekre és sikerült a Ioana Băsescu által 4500 euróért megvásárolt hektáronkénti föld árát 3000 euróra leszorítaniuk, bebizonyítva, hogy a CEC-bank, a terület árát jócskán túlértékelve adhatott egymillió eurós kölcsönt Băsescu lányának.

Törvényszegések sorozata?

A legfőbb ügyészség bűnvádi és kriminalisztikai osztálya foglalkozik az üggyel, amelyben a közégbeli földterületek tulajdonjogi viszonyainak alakulását és haszonbérbe adását is vizsgálja. A miniszterelnök ellenőrző hivatalának beadványa szerint a nanai polgármesteri hivatal a törvényes előírások betartása nélkül adott ki 28 tulajdonosi bizonylatot számos terület esetében. A beadvány aláírói a nanai polgármesteri hivatal, a Călărași megyei kataszteri hivatal, a Románia nemzeti levéltára, a Călărași megyei prefektusi hivatal országos levéltárában és más intézményekben található adatokra hivatkozva fogalmazták meg vádjaikat.

A szóban forgó 290 hektáros területet a Berfire kft vásárolta meg nem egészen 3,5 millió lejért, 2013-ban pedig 5,8 millió lejért adta tovább „egy magánszemélynek”. A község földalappal foglalkozó bizottságának szervezése és működése során nem tartották tiszteletben a törvényt, a bizottság tagjainak egy részét a prefektust nem is nevezte ki tisztségébe.

A nanai földalappal foglalkozó bizottsága egyébként 535 hektáros területet kapott az állami vagyont felügyelő ügynökségtől, a parcellákat viszont önkényesen osztották el. Az eredeti tulajdonosok nem a tulajdonukban volt területeket kapták vissza, a földterületek kicserélésekor meg sem kérdezték őket.

A miniszterelnök ellenőrző hivatala azt is megállapította, hogy jogtalanul jutottak földhöz a földalappal foglalkozó bizottság tagjai, azok rokonai is, de parcellát kaptak az eredeti tulajdonosok névrokonai, valamint olyan személyek is, akik nem tudták igazolni, hogy rokonai a kommunizmus alatt elkobzott földek tulajdonosainak.

A rejtélyes vállalat

A 290 hektárnyi területet felvásárló Berfire kft. a törvénytelenül szétosztott földek tulajdonába nyolc adás-vételi szerződést megkötésével jutott. A vállalat 2009-ben jött létre, egyetlen tulajdonosa Mara Bertola olasz állampolgár volt. 2009 és 2013 között a cég három adminisztrátora szintén olasz állampolgár volt, akik nem rendeztek állandó romániai lakhellyel. Az adóhivatal által a miniszterelnök ellenőrző hivatalának megküldött átirat szerint a Berfire kft. a jelzett időszakban nem szerzett jövedelmet fő tevékenységéből, ingatlanok adás-vételéből, 2012-ben pedig aktivitás nélkül cégnek nyilvánították, mivel nem voltak jövedelmei vállalat tevékenységéből. A cég a tavalyi év második felére vonatkozó féléves mérleget sem nyújtott be az illetékes szerveknek.

2013 szeptemberében tehát, amikor Ioana Băsescu megvásárolta a cégtől a 290 hektáros területet, a cég voltaképpen nem működött, a törvény értelmében pedig ilyen esetben a Berfire kft-vel megkötött bármely szerződés érvénytelen. A gazdasági társaságok tevékenységét szabályozó törvénynek megfelelően egyetlen személy vagy intézmény sem fogadhat el számlákat inaktívnak működő gazdasági társaságoktól.

A Berfire kft. egyébként valóságos rejtélyt jelent a romániai hivatalos szervek számára. A kereskedelmi névjegyzékben működőképes cégként szerepel, a pénzügyminisztérium nyilvántartása szerint 2012-ben 300 ezer lejes üzleti forgalmat lebonyolítva több mint 186 ezer lejes profitot ért el, az adóhivatal szerint viszont 2012 óta inaktív. A pénzügyminisztérium adataiból ugyanakkor az is kiderül, hogy 2012-ben 3,6 millió lejes adósságot halmozott fel, de arra is fény derül, hogy a Berfire kft-nek soha nem volt egyetlen alkalmazottja sem.

Az eltűntetett férj

Traian Băsescu nanai földvásárlásából még egy per született: az üggyel foglalkozó parlamenti bizottság egyik tagja, Gabriela Vrânceanu-Firea bűnvádi feljelentést tett az államfő ellen, aki egy tévéinterjújában azzal fenyegette meg, hogy jobb lenne, ha meghúzódna és inkább férje, Florentin Costel Pandele, Voluntari polgármestere ügyeivel foglalkozna, ha nem akarja, hogy egy este hazatérve, ne találja otthon a férjét.

Kimaradt?