Ennyit drágul áprilistól az élet Romániában

Áprilistól egy viszonylag rendezett körülmények között élő – például gépkocsival, házi fűtésközponttal – rendelkező család havi megélhetési költsége nagyjából 50 lejjel lesz majd több a kormány által bevezetendő intézkedések nyomán.

A Ponta-kabinet tervei szerint a következő hónaptól alkalmazni fogják az üzemanyag literére kivetett 7 eurócentes illetéket, liberalizálják a földgázárakat, emelik a dohánytermékek jövedéki adóját, a szállítók esetében megnövelik a kötelezően felvásárlandó zöld igazolványok számát. A kormány szerint ezekre az intézkedésekre egyrészt a Nemzetközi Valutaalappal megkötött hitelszerződés keretében van szükség, másrészt Románia a rendelkezésekre az európai irányelvekhez történő felzárkózás miatt kényszerül rá.

Hét euró = negyven bani

Az üzemanyagok literére megállapított 7 eurócentes illetéke lejben kifejezve 40 bani többletköltséget jelent. A kormány arra hivatkozik, hogy az intézkedést a Nemzetközi Valutaalappal megkötött szerződés tartalmazza. A 7 eurócentes illetéket a kormány korábban három hónappal elhalasztotta, miután Traian Basescu kijelentette, nem írja alá a 2014. évi költségvetést, amennyiben a kabinet nem mond le az intézkedésről, amely – Victor Pontáék számítása szerint – több mint 584 millió eurós többletjövedelmet hozna az államkincstár számára. A három hónapos elhalasztás a költségvetés nagyjából 0,1 százalékos csökkenését hozta magával. A kormány ennek nyomán úgy döntött, hogy ezt a hiányt bizonyos kiadások csökkentésével pótolja majd be.

Az üzemanyag-forgalmazók szerint a 7 eurócentes illetéke bevezetése maga után vonja az eladások csökkenését is. A Petrom vezérigazgatója, Mariana Gheorghe szerint mindez a legnagyobb romániai vállalat eladásainak 1-3 százalékos visszaesésével is járhat.

Szakemberek szerint a pótilleték bevezetése az inflációt is befolyásolhatja, illetve áremelkedésekhez vezethet.  A Román Nemzeti Bank egyébként az idei pénzromlás mértékét 3,5 százalékban állapította meg a 2014-es évre.

Drága energia – még drágább cigaretta

Az energiaárakat ellenőrző országos hatóság úgyszintén a jövő hónaptól kötelezi majd több zöld igazolvány megvásárlására a szállítókat, ami újabb egy százalékkal drágítja majd meg az energiát.

A földgáz maga is két százalékkal drágul az árliberalizáció korábban megállapított programjának megfelelően. Az áremelkedés 4 százalékos lesz az ipari fogyasztók esetében. A hazai termelés árfolyama a megawattóránkénti 50,6 lejről 51,8 lejre nő a lakosság számára, a cégek esetében pedig a megawattóránkénti 72 lejről 89,4 lejre emelkedik.

Év végéig egyébként még további kér áremelésre kerül sor, júniusban és októberben, amelyek nyomán a háztartások 6, a vállalatok pedig 9 százalékkal drágában fizetik majd ki az energiahordozó árát.  Tervek szerint 2014 végén a földgázárakat teljes mértékben liberalizálják a cégek számára, a magánfogyasztók esetében pedig az intézkedésre 2018-ban kerülne sor.

Az újrahasznosítható energiaforrások termelését elősegítő intézkedések nyomán a villamosáram-fogyasztók számlája újabb egy százalékkal növekedhet, a zöld igazolvány vásárlási kötelezettsége miatt. Ezeket az igazolványokat az energiaszolgáltatóknak három tranzakciós hullámban kell majd megvásárolniuk, árukat az ENEL kilowattóránkénti 0,035709 lejben állapította meg. A zöld igazolványokkal a kormány támogatni kívánja az újrahasznosítható energiaforrások felhasználását.

A jövedéki adók megemelése nyomán a dohánytermékek szintén drágulnak, egy csomag cigarettáért mintegy 50 banival kell majd többet fizetni. Az intézkedés szintén arra irányul, hogy nagyobb összegek kerüljenek be az állam költségvetésébe. A jövedéki adó 1000 szál cigaretta esetében 81,78 euróról 84,37 euróra nő majd, ami – a cigaretták válfajai szerint – csomagonként 30-50 banis áremelkedéssel jár majd. Pénzügyi szakemberek számítása szerint mindez körülbelül 50 lejes havi pluszterhet ró majd a romániai háztartásokra. 

Kimaradt?