A sorsdöntő kijevi szombat krónikája percről percre

Ukrajnában szombaton történelmet írtak. A hosszúra nyúlt, és számos áldozattal járó tüntetéssorozat – az ukránok szerint: forradalom – meghozta gyümölcsét: Viktor Janukovics ukrán elnök elmenekült Kijevből, az ellenzék vezető, markáns képviselője, Julija Timosenko pedig kiszabadult a börtönéből, és diszkoszsérve miatt kerekes székbe kényszerülve nagy hatású beszédet intézett a Majdanon összesereglett több tízezres tömeghez.

Feszülten indult a nap

A szombati nap már reggeltől kezdve igen feszülten indult. Az ellenzék román idő szerint reggel tíz órakor lejáró ultimátumot adott Viktor Janukovics államfőnek arra, hogy mondjon le – egyébként fegyveres harc következik.

11.05. Az ellenzék egyik vezető politikusa, Vitalij Klicskó – egyébként neves ökölvívó – május 25-ére időzített előrehozott elnökválasztást követelt.

12.25. A BBC közölte, Viktor Janukovics Harkovban van, hogy véget vessen a terület kormányzója, Mihail Dobkin szeparatista akciójának.

12.30. Az ukrán tüntetők átvették a kijevi elnöki hivatal fölötti ellenőrzést, az épületet őrző rendőrök ezt nem akadályozták meg. Egyre több tüntető gyűlt össze a parlament székháza előtt, többen katonai járművekkel érkeztek.

12.50. Az ukrán parlament, a Rada Viktor Janukovics, szombaton délelőtt lemondott egyik híve helyett Julija Timosenkó helyettesét, Olekszandr Turcsinovot választotta meg a testület elnökévé. Turcsinov 450 szavazatból 288 voksot kapott.

12.53. A belügyminisztérium hivatalosan közölte: az ukrán rendőrség a nép oldalán áll és gyors változásokat sürget.

13.35. A Rada a Julija Timosenkóhoz közelálló Arszen Avakovot nevezte ki ideiglenes belügyminiszterré.

13.47. A parlament megszavazta Julija Timosenkó kiszabadítását a börtönből.

Janukovics nem adja fel

13.50. A hírek szerint Viktor Janukovics Harkovban, magas rangú hivatalokkal együtt külön kormány létrehozásáról tárgyalt, amely Délkelet-Ukrajnát és a Krím félszigetet vezetné. A lemondatott ukrán elnök azt is fontolgatta, hogy Oroszország kezességét kéri az említett terület függetlenségének biztosításáért.

14.00. A Rada külön határozatot fogadott el Julija Timosenkó azonnali kiszabadításáról.

14.17. A parlament felhatalmazta nemrégiben megválasztott elnökét a kormány vezetésére is, a koalíciós kormány létrejöttéig.

14.19. A világsajtót bejárta a hír: Julija Timosenkót szabadon engedték a börtönből.

14.55. Viktor Janukovics bejelentette: továbbra is eleget tesz alkotmányos kötelezettségeinek, és beszédet mond a harkovi televízióban. Több száz személy az elnök Kijevtől 15 kilométernyire lévő rezidenciájához érkezett. A tüntetők „önvédelmi csoportja” azonban megakadályozta azt, hogy behatoljanak az épületbe.

15.05. Visszavonták Julija Timosenkó kiszabadulásának hírét. A volt ukrán miniszterelnököt a harkovi Csarkiv börtönkórházban ápolták, amelynek őrizetét megerősítették.

A fegyveresek a tüntetők mellett

15.25. Az ukrán nemzeti tévé-adó bejelentette, a Berkut különleges csapatai is átálltak a tüntetők oldalára. Az ukrán belügyminiszter is közölte, a rendőrség a nemzet szolgálatában áll, mindenben osztja a nép törekvéseit. Ugyanakkor az ukrán hadsereg is közleményben szögezte le, nem avatkozik be a konfliktusba, de megvédi az alkotmányos rendet.

16.00. Az Egyesült Államok valamint az Európai Unió üdvözölte az ukrajnai rendszerváltást és a parlament új elnökének kinevezését

16.20. Viktor Janukovics tévé-beszédében feszültséget keltő banditákról beszélt, a történteket államcsínynek minősítette. Egyben ígéretet tett arra, hogy lemond, ha ez szükséges a vérontás megakadályozásához.

16.50. Janukovics minősítéseit szinte szó szerint átvéve, az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov maga is az Ukrajna szuverenitását fenyegető felfegyverzett szélsőségesekről beszélt.

16.55. Pavlo Lebegyev ukrán honvédelmi miniszter az autonóm Krím köztársaságba utazott, anélkül, hogy megbízatását átadta volna valakinek. Hírek szerint helyettese, Vologyimir Mozsarovszkij megsemmisített a konfliktus által bevetett csapatokkal kapcsolatos minden iratot.

17.00. Janukovics felszólította a nemzetközi közösséget, ne engedje, hogy a szélsőségesek átvegyék a hatalmat. „A nácizmus visszatérése fenyeget” – közölte. Egyszersmind megvádolta a „külföldi ügynökségeket”, amelyek az utóbbi négy évben dollármilliárdokat költöttek az államcsíny megszervezésére.

17.10. Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov hűséget fogadott országának, különlegesen nagy figyelmet fordítva Ukrajna egységére.

Timosenko szabad

17.25. Az ukrán parlament döntött: nem tekinti tovább Ukrajna elnökének Janukovicsot. Egyben május 25-re írta ki az előrehozott államfő-választásokat. Jóllehet mindezt 328 szavazattal fogadták el 14 tartózkodás ellenében, többen is attól tartottak, hogy a lemondatott elnök nem fogadja el a határozatot és az ország keleti felében meglévő hatalmát kihasználva orosz katonai segítséget kérhet.

17.50. William Hague brit külügyminiszter közölte: országa és Németország támogatja az új ukrán kormányt.

18.00. Julija Timosenko elhagyta a harkovi börtönkórházat, ahol diszkoszsérvvel kezelték. A volt kormányfő repülőbe ült, hogy jelen legyen a kijevi Majdanon.

18.10. Janukovics szóvivője bejelentette: a lemondatott elnök nem fogadja el a parlament döntését.

18.25. Tovább növekszik az Ukrajnát elhagyó hivatalos személyek száma. Harkov polgármestere, Genagyij Kernesz valamint a régiós közigazgatás főnöke, Majhajló Dobkin Oroszországba menekült

19.00. Kevéssel kiszabadulása után Julija Timosenko kijelentette: a diktatúrának vége Ukrajnában, és nem a politikusok vagy a diplomaták jóvoltából, hanem az utcán tüntető tömegek akaratából.

Megvesztegethetetlen határőrök

19.05. Viktor Janukovics repülővel kívánt Oroszországba menekülni, ám – a felajánlott megvesztegetés ellenére – szándékában meghiúsították a határőrök. „A volt elnök jelenleg az oroszbarát Donyeck tartományban bujkál” – közölte Olakszandr Turcsinov.

19.30. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte Timosenkó kiszabadulását, és független igazságszolgáltatás megteremtésére hívta fel az ukrajnai illetékeseket.

20.30. Julija Timosenko bejelentette: indul az előrehozott államfő-választásokon.

20.45. Timosenko virágot helyezett el egy kijevi emlékműnél

21.35. A volt miniszterelnök a jelenlevő több tízezres tömeg viharos tapsa közepette beszédet mondott.

Kimaradt?