Infopolitic-felmérés: Oprescuban bíznak a legtöbben

Több mint hatvan százalékkal vezet a Szociál-Liberális Szövetség a felmérések alapján – amennyiben az Infopolitic Kutatási és Tanulmányi Központ most napvilágra hozott statisztikájának hinni lehet.

Infopolitic

Az Infopolitic Kutatási és Tanulmányi Központ közvélemény-kutatási alapítványának vezetője, a Dan Sultănescu. A szakember megállapítja és értékeli a központ munkásságát, felmérésének eredményeit pedig az Emil Pislaru szociológus által irányított Operations Research nevű csapat végzi el. Az Infopolitic a széles közönség számára bocsátja legtöbb felmérését – így történt ez a mostanival is.foto-1-sultanoiu

Dan Sultănescu nyíltan szembenáll Traian Băsescu államfővel, számos írása is tanúsítja ezt. Igaz, az Infopolitic Kutatási és Tanulmányi Központ jelenlegi eredményeivel nem jár távol más közvélemény-kutatok eredményeitől, amelyek valamennyien – bár a szociál-liberálisok kissé visszaeső százalékát jelzik – a Victor Ponta és Crin Antonescu által alkotott szövetség győzelmét vetítik előre.

A felmérést augusztus 25-e és szeptember 5-e között végezték, országos szinten 1100 alanyt kérdeztek ki, a hibalehetőséget plusz-mínusz három százalékban állapították meg.

Oprescu mindenütt?

A lakosság legnagyobb bizalma Sorin Oprescu bukaresti főpolgármesterben van, akire ötvenhat százalék mondana igent. Érdekes módon a főváros atyjára Olténiában és Moldovában, de még Erdélyben is igent mondtak.foto-2-konyv

A politikusok közül Victor Ponta kormányfő vezet, a lakosság ötven százalékának bizalmát bírja, jóllehet kormánya egyelőre még csupán Traian Băsescu államfő leváltásával foglalkozott; a gazdasági élet javítására, az életszínvonal emelésére egyelőre csak ígéreteket tett, igaz, azok hangzatosak voltak: visszaadják a költségvetési dolgozóktól elvett összegeket, a 740 lejnél alacsonyabb nyugdíjakból pedig visszaadják a jogtalanul levont társadalombiztosítása díjakat.

Nem messze Victor Ponta miniszterelnök után Crin Antonescu következik, 46 százalékkal, őrá feltehetően nem nehezedik majd a kormányzás nyomása, ezért akár meg is maradhat e százalék körül.

Lemaradó ellenzék

A jelenlegi ellenzék viszonylag lemaradt. Mihai Răzvan Ungureanu – igaz, még a Polgári Erő elnöki tisztségének átvétele előtt – mindössze 27 százalékot ért el. Bár az is igaz, hogy a Demokrata Liberális Pártból, valamint a meglehetősen gyér támogatottságú politikai tömörülésekből és nem kormányzati szervezetből összeálló Szövetség a Jobboldali Romániáért hangadó tagjaként sem lesz túlságosan népszerű. Mindez azért sem valószínű, hiszen a tömörülésben ott vannak a nemzeti liberálisok is, akik támogatóik jelentős részét elveszítették – amint az a közvélemény-kutatásokból is kiderül.foto-3-oprescu

Mihai Răzvan Ungureanu mögött kissé lemaradva következik Vasile Blaga; 24 százaléka éppen az imént elmondottakat támasztja alá, hiszen a Szövetség a Jobboldali Romániáért fő pártjnak vezetője máris leszakadt Ungureanu mögött.

Traian Băsescu államfő sem nyújthat immár segítséget a majdani jobboldali szövetségnek, hiszen 22 százalékával nincsen már az élmezőnyben. Érdekes módon Elena Udrea – akit mind a Demokrata Liberális Párt, mind pedig a Szövetség a Jobboldali Romániáért párt Mihail Neamtu által vezetett Új Köztársaság Pártja élesen kitámadott – még mindig 13 százalékkal rendelkezik.

Öt kormány közül vezet a Ponta-kabinet

A párttámogatók körében is a Szociál-Liberális Szövetség vezet, támogatottsága 62 százalékos. Hozzá képest a demokrata liberálisok alig 19 százalékot érnek el és már-már csaknem befogja őket Dan Diaconescu Néppártot, amely immár 11 százalékon áll.

Az Infopolitic Kutatási és Tanulmányi Központ tanulmányának hihetően csupán ez a három párt kerülne be a parlamentbe, az RMDSZ négy százalékkal kimaradna belőle. Igaz, az RMDSZ, a statisztikák ellenére, eddig még mindig hozta a maga hat-hét százalékát.

dan-diaconescuNem kerülne be viszont a Nagy-Románia Párt, amely alig két százalékkal áll a táblázat végén, ahol további két százalékot kapnak a „más pártok".

Jóllehet a Ponta-kabinet végül is még szinte semmit nem tett a „jó kormányzás" érdekében, az eddigi öt kormány közül a legjobb pontot kapta: negyvenkettőt. A második legjobb kormánycsapat Călin Popescu Tăriceanu kabinetje volt, amely alig két ponttal maradt le, míg a harmadik Adrian Năstaséé – utóbbi harminchárom százalékot ért el.

Jóllehet Mihai Răzvan Ungureanu kormánya voltaképpen alig volt hatalmon, mégis huszonöt százalékot kapott, míg az öt Boc-kormány összesen tizenhat pontot ért el.

Băsescu folytatja

A legtöbb román, kilencvenkét százalék hallott arról, hogy a Traian Băsescu államfő elmozdítására kiírt népszavazást hatálytalanították, mivel azon nem jelent meg a szavazási listán szereplő személyek ötven százaléka, és csupán nyolc százalék vallotta ennek ellenkezőjét. Ugyanakkor hatvankét százalék úgy érzi, az államfőnek le kellene mondani, mivel 7,4 millió román ellene szavazott. Ezzel nincsen viszont azonos véleményen 34 százaléka a mintacsoportnak, mivel úgy gondolja, akik nem jelentek meg az urnáknál, azok nagy része Traian Băsescut támogatta.

Nagy a száma azoknak, akiket igenis érdekelt, hány szavazónak kell szerepelnie az állandó választási listákon. Erre a kérdésre harminckét százalék felelte, hogy igen nagy, huszonkilenc százaléka, hogy eléggé nagy figyelemmel követte a vitákat, 23 százaléka viszont csak bizonyos fokig, 16 százalékát pedig egyáltalán nem érdekelte a listák sorsa.{loadposition otp}

A megkérdezettek közül azonban ötvenhat százalék állítja, hogy az országban legtöbb tizenötmillió a választási joggal rendelkezők száma, huszonkilenc azonban az alkotmánybírósággal együtt állítja, hogy a tíz évvel ezelőtti 18 milliót kell alapul venni.

A tényt, hogy Traian Băsescu visszatért a Cotroceni palotába, a megkérdezettek több mint fele, ötvennyolc százaléka úgy értékelte, hogy az államfő ragaszkodik székéhez, a hatalomhoz. Húsz százaléka mindebben azt látta, hogy Băsescu tiszteletben akarja tartani a referendum eredményeit, tizenhat százaléka pedig az államfőnek azt a szándékát látta, hogy ki akarja terjeszteni hatalmás a Szociál-Liberális Szövetségen belül is.

Végül pedig a legtöbben úgy vélik, hogy visszatérve az államfői hivatalba, Traian Băsescu folytatja konfliktusát a szociál-liberálisokkal, 34 százalék viszont úgy véli, hogy nem fog újabb ellentéteket szítani a Szociál-Liberális Szövetséggel.

Kimaradt?