Román-magyar „meccs” a gazdaságban is

A magyar válogatott vereségével véget ért bukaresti mérkőzés után egy napilap kíváncsi volt arra is, hogy gazdaságilag hogyan áll a két ország. arra következtetésre jutott, hogy ilyen vonatkozásban a „kevesebb játékossal” (10 millió emberrel) „játszó” Magyarország több góllal is vezet a 20 milliós lakosú Románia előtt.

Magyar fölény mindenütt        

Az első következtetést a Pro Sport a bruttó nemzeti össztermékek (GDP) összehasonlításából vonta le. Mint megállapította, Románia ilyen vonatkozásban 131,7 milliárd eurós össztermékkel vezet ugyan a 97,6 milliárd eurót elérő Magyarország előtt, csakhogy az egy főre eső GDP a 10 milliós Magyarországon kétszerese a romániainak, 8800 euró, szemben a 4400 eurót elérő Romániával; így a „magyar gazdasági válogatott” ebben az esetben tulajdonképpen kettő-nullára vezet a román gazdasággal szemben.

A Magyarország javára szóló gazdasági és életszínvonalbeli különbség megmutatkozik a két ország átlagfizetésében is. A román és a magyar statisztikai intézet jelentése szerint idén júliusban Magyarországon az országos átlagjövedelem elérte a 756 eurót, míg Romániában mindössze 505 euró volt. De Magyarország fölényesen vezet a minimálbér tekintetében is, hiszen az 332,37 euró a romániai 179,36 euróval szemben.

Magyarországon sokkal a jobb a kereskedelmi mérleg is, mint Romániában, az ország gazdasága, a lakosonkénti arány szerint számítva sokkal jobban, kiegyensúlyozottabban működik, mint Romániáé. Ezt Románia Magyarországgal szembeni kereskedelmi mérlege is jól bizonyítja, amely évek óta Magyarország javára dől el. Magyarország a romániai export tekintetében az idei év első öt hónapjában az ötödik helyen állt, az import tekintetében pedig a harmadik helyet foglalta el, a kereskedelmi mérleg pedig immár 682 millió euró, Magyarország javára. Románia egyébként az idei év első harmadában elsősorban gépeket és gazdasági felszereléseket, elektromos berendezéseket, fém- és műanyagcikkeket exportált Magyarországra.

Nincs IMF-tartozás

A magyar gazdaság legnagyobb problémáját a küladósság jelenti. Az ország ilyen szempontból a kelet-európai államok közül a legtöbb adósságot halmozta fel, amely az idei esztendő első négy hónapjában meghaladta a bruttó nemzeti össztermék 82 százalékát. A magyar állam ugyan 2008-ban 20 milliárd eurós kölcsönt vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), az adósságot viszont nemrégiben az ország a határidő lejárta előtt törlesztette, miközben Románia még mindig igen jelentős összegekkel tartozik a nemzetközi pénzintézménynek.

Ami a két ország nagyvállalataimnak „csatáját” illeti, itt Románia a közép- és kelet-európai térség 500 legnagyobb vállalatának élvonalában az OMV Petrommal és az Automobile Dacia vállalattal van jelen, a Coface felmérésének megfelelően. Az ország egyébként 54 céggel szerepel a térség 500 nagyvállalata között, ezek üzleti forgalma tavaly megközelítette a 49 milliárd eurót. A listán egyébként Lengyelország vezet, közel 234 milliárd eurós üzleti forgalmat lebonyolító 171 céggel – a második helyet pedig Magyarország foglalja el, 66 vállalattal, amelyek összesen csaknem 90 milliárd eurós üzleti forgalmat bonyolítottak le tavaly.

Nos, Magyarország ezen a területen is jócskán megelőzte Romániát.

Magyarország legnagyobb vállalatai közé tartozik egyébként a MOL kőolajipari vállalat, amely egyébként a legrangosabb magyarországi cég. A MOL jelen van Romániában is, ahol az OMV Petrom által vezetett romániai kőolajipari piac negyedik legfontosabb vállalkozása. Másik fontos magyarországi vállalkozás az elmúlt esztendőben 2 milliárd eurós forgalmat lebonyolító OTB Bank, amelynek úgyszintén van romániai egysége.

Szegény magyarországi gazdagok

Érdekes módon, bár gazdaságilag, a bruttó nemzeti össztermék, a jövedelmek, a nagyvállalatok szempontjából Magyarország sokkal jobban áll, mint Románia, az ország a „dúsgazdag emberek” szempontjából nem áll túlságosan jól, elmarad Romániától is. A milliárdosokat és multimilliomosokat összegező Forbes-féle idei lajstromon egyetlen magyarországi személy sem szerepel. Igaz, a románok sem szerepelnek sokkal jobban: az egyetlen hazai milliomos, az InterAgro csoport tulajdonosa, Ioan Niculae mindössze a lajstrom 1268. helyére került, 1,1 milliárd dolláros vagyonnal.

A leggazdagabb magyar milliomos azonban megirigyelhetné Niculae vagyonát: Demján Sándor vagyona ugyanis „csupán” 536 millió euró – amivel több romániai milliomos is lekörözné őt. A két ország „gazdasági vetélkedőjét” tehát fölényesen Magyarország nyerné – Románia csupán a „leggazdagabb” emberek kategóriájában szerezne pontot Magyarországgal szemben.

 

Kimaradt?