Hathetes gyász és „uralkodóváltás” a romáknál

A hétvégén elhunyt Florin Cioabă „királyi dinasztiába” született bele, hiszen apja, Ion Cioabă 1992-ben kiáltotta ki magát a romák nemzetközi királyává. A „második roma király” 1964-ben született Nagyszebenben. Legénykora – roma módra – igencsak rövidre sikerült, hiszen 14 éves korában házasodott meg, négy gyermekük (két fiú és két leány), valamint több tíz unokájuk és dédunokájuk született. Florin Cioabă a nagyszebeni Betania bibliai szemináriumon végzett, egy ideig lelkészként tevékenykedett szülővárosában.

Florin Cioabă „koronázási ünnepségét” pünkösdista módra tartották meg, mivel a család még 1996-ban áttért erre a vallásra. Roma királyként a roma gyermekek tanulását tűzte ki céljául – legalább is nyilatkozataiban, a gyakorlatban azonban nem sokat tett mindezért, bár unokája, Dorin a nagyszebeni művészeti iskolában tanul.

 „Uralkodói” botrányok

A Cioabă család természetesen nem volt mentes a cirkuszoktól sem. Annak idején Ion Cioabă, a román nemzetközi királya, nyilvánvalóan hatalmi okok miatt halálos ellensége volt Iuliannak, a romák nemzetközi „császárának”. A „királyi család” 2003-ban Romániát is érintő botrány robbantott ki azzal, hogy Florin Cioabă az akkor csupán 12 éves lányát, Ana Mariát feleségül adta a 15 éves Mihai Birițához. Az üggyel foglalkozott az Európai Unió is: Emma Nicholson, az unió Romániával foglalkozó jelentéstevője, valamint az Európai Parlament az idevágó európai törvények és nemzetközi normák megsértésével vádolta Romániát, mivel a házasulandók még kiskorúak voltak.

A nagyszebeni gyermekvédelmi igazgatóság végül úgy döntött, hogy a „házastársaknak” külön kell lakniuk, és véget kell vetniük mindenfajta házastársi kapcsolatnak nagykorúságukig. Florin Cioabă végül is beadta derekát és eleget tett a rendelkezésnek, két évvel későbben pedig már azon volt, hogy felszámolja a romák egyik legrégebbi hagyományát, a kiskorú gyermekek házasságát – ám nem járt sok sikerrel. Egyben azon volt, hogy csillapítsa a gyakori konfliktusokat a roma lakosság és a román állam hatóságai között – ezt a próbálkozását sem kísérte túl sok siker. Nemrégiben éppen a romákat Nagybánya területén elszigetelni akaró polgármester, Cătălin Cherecheș és a városbeli romák között támadt ellentéteket próbálta meg elsimítani.

Király és államfő

Florin Cioabát idén áprilisban megválasztották a Roma Nemzetközi Szövetség elnökévé. A testület kongresszusát Nagyszebenben tartották, azon jelen volt Traian Băsescu kisebbik lánya, Elena Băsescu Európai parlamenti képviselő is. Traian Băsescu és a Cioabă (királyi) família kapcsolatai egyébként közismertek. Az államfő Florin Cioabă mellett 2009-ben részt vett a romák costeşti-i fesztiválján. Felesége ekkor roma ruhába öltözött, vállára a Luminiţa Cioabától, Ion Cioabă lányától kapott tarka cigánykendőt terítette, a romák másik vezetője pedig szerencsét hozó aranypénzzel kedveskedett az elnök feleségének. Maga Traian Băsescu is számos ajándékot kapott a jelenlevő romáktól, majd Florin Cioabă sátrában vendégeskedett. Az esemény egyike volt az államfő szokásos – ezúttal roma – „népfürdőinek”.

Az ünnepség alkalmával mind a „király, mind az államfő rövid beszédet tartott, Cioabă külön megköszönte Traian Băsescunak, hogy a negyven éve megrendezett fesztiválon ő volt az egyetlen államfő, aki ellátogatott a rendezvényre. Őkirályi fensége szerint mindez annak a jele, hogy Traian Băsescu „a nép által megválasztott elnök, aki nem diszkriminálja a romákat”. Igaz, ez még Băsescu „büdös cigányozása” előtt történt… A roma fesztivált követő hónapban Florin Cioabă már annak a véleményének adott hangot, hogy 10-15 éven belül Romániának roma államfője lesz. Addig is azonban szavát adta Traian Băsescunak, hogy a roma közösség őt támogatja az az évben esedékes elnökválasztásokon.

A Cioabă család 2012-ben meghívást kapott Elena Băsescu esküvőjére, a menyasszony roma ruhákba öltözött babákat kapott a „királytól”. Traian Băsescu egyébként a törökországi kórházban Antalyában szívinfarktussal fekvő Florin Cioabához leküldte a Floreasca baleseti kórház érsebészeti klinikájának vezetőjét, Şerban Brădişteanut– az utat (az orvos szerint) Cioabáék fizették.

A „trónörökös”

A „trónörökös” várhatóan Florin Cioabă nagyobbik fia, Dorin Cioabă lesz, bár roma források szerint esélye van a „trón” megszerzésére a kisebbik fiúnak, Daniel Ciobának is – igaz, Dorin sokkal nagyobb tekintélynek örvend közössége körében.

Dorin Cioabă 1979-ben született úgyszintén Nagyszebenben, ahol a Lucian Blaga egyetemen két karon – a jogi és politikatudományi fakultáson is – diplomát szerzett. A romák jogainak harcosaként ismerték meg, több projektet is készített a román megítélésének javítása érdekében. Nevéhez fűződik a Lulica nevű cigánybaba piacra dobása, amellyel azt a célt kívánta szolgálni, hogy a játékszernek köszönhetően közelebb kerüljenek egymáshoz a román és nem roma gyermekek. A roma közösség életében tevékeny szerepet vállalt, a nagyszebeni roma bíróság elnöke, a Nomád és Üstkészítő Román szervezetét vezeti, emellett virágzó üzletember. A tavalyi helyhatósági választásokon sikertelenül pályázta meg Szeben megye tanácselnöki tisztségét. 

A nemzetközi roma szervezet vezetői tisztségét időlegesen Mătase Mazilu tölti majd be.

Gyász és vagyon

Florin Cioabă halála, roma szokás szerint, hathetes, mély gyászt vált ki. Az asszonyok három napon keresztül nem főznek, nem mosnak, nem fésülködnek, és gyászruhát sem viselnek, továbbá nem haladhatnak el a halott „uralkodó” előtt, a halottvirrasztás is a férfiak dolga. A temetőbe vezető úton a család pénz szór a tömeg közé, hogy ezzel megváltsa a halott majdani útjait.

Pénz az pedig akad bőven a „királyi családnál”. Jóllehet a családtagok mindvégig tartózkodtak attól, hogy nyilvánosságra hozzák vagyonukat, azt tudni lehet, hogy a Cioabă család jelentős mennyiségű ékszerrel, továbbá több luxusautóval rendelkezik.

Florin Cioabă nagyszebeni palotája 600 négyzetméteres, 10 gyermekszobával és 130 négyzetméteres szalonnal rendelkezik, amelyet Bécsből hozott, aranyozott kandeláberek díszítenek. A szalonban egyébként hatalmas akvárium is látható. A palota bútora a Schönbrunn palotáét idézi

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?