Vakációzó politikusok: Mamaiától Miamiig

Augusztusban szabadságra ment a román kormány, voltaképpen a romániai politikai élet is vakációzni indult, az ország legfontosabb politikusai úgy döntöttek, hogy ebben a hónapban pihenik ki az év és az országlás fáradalmait. A hölgyek-urak jól érezték magukat, remekül szórakoztak, azzal a boldogító tudattal, hogy az országban a legnagyobb rendjén mennek a dolgok.

Vakációs élharcos

Traian Băsescu államfő viszont már július 24-én megkezdte vakációját a román tengerparton, ahol a Neptun üdülő protokoll villájában szállt meg. Ez a tengerparti üdülő annak idején Nicolae Ceauşescu kedvenc helye is volt. Az államfő augusztus elején ismét néhány napot a tengerparton töltött. Feleségével és hetedik hónapos állapotos kisebbik lányával, Elena Băsescuval felkereste az Olimp üdülőben lévő kedvenc vendéglőjét, a Cireşicát is. Tengerparti vakációja során ellátogatott a határon túli élő gyermekek és fiatalok sulinai táborába – azaz vakációjába némi politikát is belekavart. A román lapok és az internet kifutotta mezítelen felsőtesttel készül fényképeit, amelyeket két demokrata liberális kollégája,  Ciprian Rogojan és Florin Secara tett fel a világhálóra, mintegy eldicsekedve azzal, hogy maguk is az államfő társaságában voltak.

A szabadságát töltő Traian Băsescu azonban időt szakított arra is, hogy a Magyarország megleckéztetésének élharcosává kiáltsa ki Romániát, a magyarországi Jobbik elnöke megszokott szerencsétlen mondatainak egyike miatt.

A szorgos Udrea asszony

A román tengerpartot töltötte vakációja egy részét a demokrata liberálisok szőke eminenciása, Elena Udrea is, aki politikai – és a gonoszkodó ellenzék sajtó szerint másfajta – „kedvencével”, Traian Basescuval (és az államfő családjával együtt) megjelent a Cireşica vendéglőben is. Elena Udrea – akitől már megszoktuk, hogy igen tevékeny életet él: a népszerűség kedvéért a tévé nyilvánossága előtt már felmosóronggyal szorgoskodott, zoknikat kötött, talpig népviseletben lovagolt – vakációja idején is domborított, nem feledkezett meg arról, hogy valaha idegenforgalmi miniszter volt: tengerparti kiruccanását messzemenően kihasználta annak érdekében, hogy népszerűsítse a tengerparti üdülőket, amelyek, ha eleganciában, árakban nem is veszik fel a versenyt más országok fekete-tengeri üdülőivel, de lekörözik őket csodálatos napfelkeltéikkel. Legalább is ez derül ki Udrea asszony blogbejegyzéseiből, amelyben a világ legszebb napfelkeltéjét Romániának tulajdonítja. Elena Udrea a román tengerpart szépségeinek felsorolása mellett igen aktívan vakációzott: ott volt több tengerparti bulin, zsüritagja volt egy szépségversenynek, vitorlás hajókiránduláson vett részt.

A román tengerparton nyaralt a román törvényhozás képviselőházi vezetője, Valeriu Zgonea is, aki a Duna-Deltát is felkereste. Némi botrányt váltott ki pártbeli kollégája, a szociáldemokrata képviselő, Dan Tudorache néhány internetes tengerparti fotója, amely, ha nem is ádámkosztümben, de meglehetősen szerény ruházatban ábrázolta a képviselőt, aki szerint azonban mindez természetese, hiszen az ember a tengerparton Tudorache „igyekszik minél lezserebben járni”.

A titkolódzok

Victor Ponta miniszterelnök – ki tudja miért, talán azért, nehogy az egyszerű román megirigyelje miami nyaralásáért – kezdetben titkolni akarta, hol is tölti nyári szabadságát. A sajtónak azt nyilatkozta, hogy gyermekeivel és feleségével „a tengerpartra megy, de olyan helyre, ahol a sajtó nem találja meg”. Pártbeli kollégája, Adrian Nastase volt kormányfő valamivel későbbi sejtelmes nyilatkozatából, miszerint Victor Ponta „a nagy szentjánosbogár” tengerpartján tölti a nyarat, már kiderült, hogy a kormányfő Amerikába utazott – annak idején még Traian Băsescu nevezte ugyanis így az Egyesült Államokat. Az államfő mindezt megerősítette a miniszterelnököt bíráló mondatával, miszerint nem lehet megengedni, hogy az ország aszerint működjék, hogy mikor megy a kormányfő a nevelőnővel Miamiba.

A Szociál-Liberális Szövetség másik legjelentősebb pártja, a Nemzeti Liberális Párt és a szenátus elnöke, ebben a minőségében tehát az ország második embere, Crin Antonescu ezzel szemben nem tudta, hol is nyaral a miniszterelnök, akivel egyébként – mint mondotta – lélekben együtt van. Igaz, saját maga vakációjáról is igen sejtelmesen nyilatkozott. A sajtó kérdésére, miszerint maga is az Egyesült Államokba utazik-e, az ország leendő államfő-jelöltje kijelentette: annál jóval közelebb vakációzik – de nem Neptunban, és nem is Miamiban. A sajtó megszaporodó kérdéseire, hogy hol is töltötte szabadságát, csak annyit mondott: Európában. Az országot már nem jelölte meg, mindössze annyit mondott, hogy több államban is járt.

Az európai országokat járó Crin Antonescu egyébként két héttel meghosszabbította vakációját. Úticéljáról továbbra sem szólt, a sajtó azonban úgy tudja, hogy Törökországba utazott.

Varujan Vosganian gazdasági tárcavezető úgyszintén nem mondta meg, hol tölti nyári szabadságát. Minderről csak annyit árult el, hogy olyan helyen vakációzik, amely nem igen alkalmas a távközlésre. A „civil életben” nem hiába írónak is tartja magát, mert blogjában igyekezett költőien fogalmazni nyaralása színhelyéről. Ezek szerint olyan helyet választott, ahol, ha internetezni akar, fel kell kapaszkodnia valamilyen magas oszlopra és a lábát lóbálva kapcsolódhat rá az internetre. „Mindenkit ölelek a távírópóznáról, ahonnan most írok” – zárta blogbejegyzését.  

Năstase hazavágyott Mallorcából

A nemzeti liberális európai parlamenti képviselő, Norica Nicolai szabadsága alatt teljesen kikapcsolódott a politikai életből, azt sem tudja, mi történt a romániai politikában (néha „munkaideje” alatt sem). Ő egy „a világtól elszigetelt horvátországi faluban” pihent.

Adrian Năstase börtönbeli fáradalmait pihente ki. Felhasználta, hogy jelen pillanatban semmiféle politikai szerepet nem tölt be, úgy határozott, egzotikus helyre, Mallorcába utazik, ahol ugyan nagyon jól érezte magát, de – saját szavai szerint – rendkívül örült, amikor végre hazautazhatott, kedvenc tárgyai, barátai, számítógépe, könyvei, a kátyukkal teli aszfalt mellé, megérkezett a szokásos felfordulásba, a hírtelevíziók és Traian Basescu világába, aki a senki által nem kért felfüggesztését harangozta be – vallotta be a volt miniszterelnök.

Némi nemzetközi botrány

A vakációk némi nemzetközi botrányt is hoztak: a független képviselő, Remus Cernea ugyanis meg sem állt Taiwanig, ahol – mint mondotta – 35 perc alatt felszalad Taipei legmagasabb épületének 89. emeletére, és 300 kilométeres óránkénti sebességgel robogó vonattal utazott. Mindezzel nem is lett volna semmi baj – a gondok csak ott kezdődtek, hogy Taiwant a világ egyik legnagyobb országa és hatalma, Kína nem ismeri el, amiért Peking, ha diplomatikusan is, de nyomatékosan felhívta az ország politikusainak figyelmét arra, hogy válogassák meg, a jövőben hol is nyaralnak. Válaszként Bukarest megvonta Cernea szolgálati útlevelét, ami nem vette el a független képviselő úr kedvét, aki következő úticéljaként Koszovót jelölte meg, amelyet viszont Románia nem ismer el.

Kimaradt?