„Lefeküdt” a korrupciónak Justitia istenasszony?

Becsületes romániai jogászok – ilyen is van! – állítják, hogy az országban Justitia istenasszony, bocsánattal legyen szólva, prostituálta magát. Nem csak notórius bűnözőket enged szabadon, de szolgálói közül is többen igencsak olcsón adják el magukat. Az Országos Korrupcióelleni Igazgatóság számos ügyészt és bírót állított már bíróság elé – ahol remélhetően a mundér becsületére többet adó társaik ítélkeznek majd felettük.

Borlerakat

A harlaui ügyészség volt vezetője, Ghenadie Ciobanu borjú- és juhhúsért valamint tojásért osztogatta Fortuna kegyeit. Később már bort is kért a dossziék „elintézéséért”. A korrupcióelleni ügyészek által összeállított vádirat alapján ugyan kis tételekért „dolgozott”, de sok kicsi sokra megy – így például egyetlen év alatt több mint egy tonna bort tárolt az ügyészség garázsában.

A bufteai bíróság ügyészségének főnökhelyettesét, Lora Constantinescut június közepén állították bíróság elé hivatali visszaélés vádjával. A korrupcióelleni ügyészek állítása szerint egy gépkocsilopással vádolt férfitól háromezer lejt és két karton cigarettát kért az ügy „megoldásáért”.

Olykor természetesen a korrupcióelleni ügyészek is bűnbe estek. A sloboziai korrupcióelleni ügyészség főnökét, Dumitru Cristudor ügyész ügycsomóját július elején tették át a bírósághoz. A vádpontban kétszeri megvesztegetés, a vétkes törvényellenes támogatása szerepel. Kollégái a vizsgálatok során megállapították, hogy Cristudor május végén és június elején a kétes hírű üzletembertől, Daniel Taifastól két teherautó zúzott kavicsot és tíz tujafenyőt kapott kertjéhez. Mindennek fejében hozzásegítette Taifas három üzlettársát, akiket a németországi ügyészség által adócsalással vádolt, a perben ellenük felhasználható iratok és tárgyak megsemmisítéséhez.

Dumitru Cristudor azonban nem volt mindig ilyen szerény: 2012-ben, ugyancsak Taifastól egy Audi A4-es gépkocsit követelt – és kapott – egy másik ügy rendezése kapcsán. A korrupcióelleni igazgatóság volt tagja június 14-étől előzetes letartóztatásban várja dossziéjának tárgyalását.

A kis hidacskától…

A cornetui bíróság ügyészségének volt első ügyésze, Tomita Neagu maga sem túlzottan visszafogott a megvesztegetések esetében. Ő ezer négyzetméteres telket, egy 8300 lejes LCD-tévét, valamint feleségével együtt 3300 eurós kirándulást követelt magának Beverly Hillsbe. Ennek fejében Jilava volt polgármesterének egyik dossziéjában kellett kedvező ítéletet elérnie. Az egykori polgármester ugyanis nem csak az ügyésznek, de másnak is osztogatta a hivatal tulajdonába tartozó földeket. Tomita Neaguval együtt így lebukott egyik korábbi ügyésztársa, a bukaresti bíróság melletti ügyészség munkatársa, Dumitriu Vlad is, aki egy kis „földdarabkáért” megmentette a volt polgármestert egy másik korrupciós ügytől is.

Adriana Veturia Moldovan maga sem volt szerény: egy hidat követelt „védencétől”. Igaz, csupán kis hidacskáról volt szó, amely Poaina Zanelor kis patakán átvezetett direkt az ügyésznő kis nyári lakocskájába. A besztercei bíróság ügyészségének egykori főnöke számára a 30 ezer lejbe kerülő hidat egy helyi üzletember építette, Adriana Veturia Moldovan pedig közbenjárt társainál azért, hogy a bíró kedvező döntést hozzon az üzletember egyik polgári perében.

…a 800 ezer euróig

Idén a legnagyobb port a bukaresti bíróság bűnvádi részlegén dolgozó két ügyésznő, Viorica Dinu és Antonela Costache ügye verte fel. Mindketten több korrupciós ügy kapcsán jelentős pénzösszegeket vettek fel. A két ügyész az idei év első négy hónapja során mintegy 800 ezer euró csúszópénzt vett fel. Viorica Dinu 109 ezer eurót kapott és további 345 ezer euróra tettek számára ígéretet, Antonela Costachénak pedig 300 ezer eurót ígértek meg kedvező ítéletek megszületése esetén és 32 ezer eurót vett fel.

„Ügyfeleik” között volt például a szászmedgyesi Transgaz vállalatot több mint 11 millió euróval megkárosító, letartóztatott Dinel (Staicu) Nutu testvére, Marian Staicu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Vasile Balin – azaz Sile Camataru – is.

A minden hájjal megkent két jogász azonban igencsak naiv volt. elhitték például a velük „magánbeszélgetést” kezdeményező korrupció elleni ügyészeknek, hogy a bukaresti bíróság alumíniummal bélelt, kibádogozott liftjeit nem lehet lehallgatni. Így ügyeiket rendszerint a felvonóban beszélték meg – a korrupció elleni ügyészek legnagyobb örömére, akik itt helyzeték el mikrofonjaikat és akiknek így sikerül perdöntő bizonyítékokat felvenniük.

Viorica Dinu és Antonela Costache széles körű hálózatot épített ki az ítéletek meghamisítása céljából, jól kiépített rendszert hozott létre a megvesztegethetőségükért járó összegek begyűjtésére.

A két bírónő rövid idő alatt csinos vagyonra tett szert. Viorica Dinu Bukarestben három lakással, 800 négyzetméteres telekkel rendelkezik. Volkswagen Golf típusú gépkocsija van, ékszereinek értékét 10 ezer euróra teszi.

Antonela Costache a Bukarest melletti Voluntari községben 200 négyzetméteres villával, csaknem 600 négyzetméteres telekkel, Audi TT gépkocsival rendelkezik. Emellett két bankbetéte is van, 132 ezer lejjel, illetve 62 224 euróval.

Az (eddigi) legnagyobb megvesztegetés

Mindeddig az igazságszolgáltatási rendszerben adott legnagyobb megvesztegetés egyébként a Szociáldemokrata Párt volt szenátora, Catalin Voicu nevéhez fűződik, aki 260 ezer eurót adott Florin Costiniu egykori magas rangú igazságszolgáltatási tisztségviselőnek. A negatív rangsorban Maria David korábbi bírónő következik, aki 200 eurós csúszópénzt kért. A moszani 150 ezer eurós megvesztegetési összeggel Viorica Dinuhoz és Antonela Costachéhoz elfoglalta a dobogó harmadik helyét, amelyen eddig a temesvári táblabíróság volt alelnöke, Nicolae Costantin Serban állt – nyamvadt 50 ezer euróval.

Kimaradt?